破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

想知道破產程序

kungfu 發表於 14-8-2014 18:22
我買馬重簡單:全日所有塲X號披士,邊飲邊睇,開開心心玩一日。不過多數輸。 ...

我好欣賞你啊!!
kumiko1030 發表於 14-8-2014 17:42
馬仔邊到使刨架@@

以前仲會寫個PROGRAM 架,個排執少少.
後來太忙,無時間入DATA....
roy2014 發表於 14-8-2014 00:44
多謝師兄既提點..會預顧問再傾下..及見完律師再上來說一下..是否做了孤子仔.. ...

仲顧問,算吧啦!唔好成日都顧問啦,我話你知你自己之後再去搵人幫你填表4年包晒都係2000蚊咋
kungfu 發表於 14-8-2014 18:22
我買馬重簡單:全日所有塲X號披士,邊飲邊睇,開開心心玩一日。不過多數輸。 ...

我唔會買死一個號碼,因為多數唔work!我用加減乘除XDDDDDD可以有返一千幾百執
回復 支持 1 反對 0

vicvic 發表於 14-8-2014 01:28
但已超過一年無還過錢喇.  (有錢賭無錢還, 搞到現在什麼都無, 我真該死).
我唔敢100%SURE 揾到2萬至3萬的 ...

因生活費如單身的(就算要交6000租)最多咪14-15K 好多好盡唔係易

你30K  即要你還15K 一個月X12=180K X4年咪多過本???

生活費你可扒下文先.非必然但差不多

所以應先確定工作先,如高咪同銀行傾番條數.....低過14000咪去申破
kumiko1030 發表於 15-8-2014 00:56
我唔會買死一個號碼,因為多數唔work!我用加減乘除XDDDDDD可以有返一千幾百執 ...

師姐﹐新馬季靠晒你喇
我都是覺得搵律師, 不知你現在付了多少, 其實都是係繼續找律師做, 另外,

只要你錢是借了, 就算無單! 都一樣可以報上去申請破產! 只要你填上去的是真確就可以了!
佢已做了文件,見律師與宣誓是同一日,不用上庭。。付款是走不了,因约上寫有按此約追討。
有没有師兄用顧問的,可提下注意的事項。。
幻想與現實真太大分别。原是申報在外居住,因朋友不便,只有報與家人居住,物業是兩老没工作另有兄妹3人同住。2人有工作約十K,兩老年過70,申報这些資料,官會否要否提供他們資料,生活費會否批好少!压力越來越大了。。希望可以挺下去。。現在離去又不甘心。。因已没有留下什麽了
roy2014 發表於 3-9-2014 01:02
幻想與現實真太大分别。原是申報在外居住,因朋友不便,只有報與家人居住,物業是兩老没工作另有兄妹3人同 ...

搵朋友幫手,人地唔係老馮架.我借過60K 俾一個朋友,欠左12年左右.我破前清哂數.老破後佢有筆橫財100K左右,我問佢借10K 喇.結果5K成交.

另一個欠我33K, 後來還左20K, 但仲有13K 佢話唔記得.因為個13K 係15年前的舊事.當時我有錢,佢又唔係太掂,一直無追.
今日佢月入50K 左右,我問佢借10K.唔借!!!! 搵人幫手,要預左D人唔幫的.

不過好處係,下次第2位朋友再叫我幫,我就可以理直氣壯地SAY NO.

所以我老破時候,搵人幫手都好有氣勢,因為我諗住邊個唔幫我,我地都係朋友,但就唔可以講錢了.
大大真大方。。我朋友不是不幫忙。。只是佢住公屋怕影響到他。。大大可否如按以上資料家庭補貼是否好少?
roy2014 發表於 3-9-2014 18:56
大大真大方。。我朋友不是不幫忙。。只是佢住公屋怕影響到他。。大大可否如按以上資料家庭補貼是否好少? ...

佢住公屋,當然唔好喇.
我以為你朋友住私人樓宇添.咁屋租都黎個5-6K ......
其實分別唔會好大.你將生活費列出黎,大家研究下.
flypig 發表於 3-9-2014 19:58
佢住公屋,當然唔好喇.
我以為你朋友住私人樓宇添.咁屋租都黎個5-6K ......
其實分別唔會好大.你將生活費 ...

好像说供養父母合共3-4千,個人駛费3千多些。。其它雜項约3-4千實際情况未清楚。。這樣上報是否丁以。。
roy2014 發表於 3-9-2014 20:11
好像说供養父母合共3-4千,個人駛费3千多些。。其它雜項约3-4千實際情况未清楚。。這樣上報是否丁以。。 ...

1 你父母有無工作??
2 meals 都3.5k 個人.

實際家庭你俾幾多??係唔係淨俾番自己個份,要睇實際家庭收入而定.
呢part 個差異可以非常之大.
兩老年過70無工作,没報兄姐有俾家用(因不知佢吔比多少)。。專家约说報3-4千是家庭開支
roy2014 發表於 3-9-2014 22:49
兩老年過70無工作,没報兄姐有俾家用(因不知佢吔比多少)。。專家约说報3-4千是家庭開支 ...

你俾得錢專家就信佢地.我又講下我睇法:

1 公價. 公價多數係禮約俗成.漸漸成為不成文的公價.
2 個別情況:如電費,你用開2K 2個月,有人用2舊2個月(即未申破前的紀錄).
誠然,殺手/外判 可能只批 5舊. 你可以反駁,由於電器老殘,特別食電.
一 係就批你 兩雞 去買新電器.

其實洗費好多時無準則. 你可以拒絕簽字. 等法官去判決.

其實,當你認真同屋企人坐低,將屋企盤數 計一下.

你同住,仲好.好多洗費可以 你出埋.因為父母無收入.
而你兄姊,是否同住?? 同住的話,都可以睇下佢地係唔係 成日番屋企訓.好多人
好少番歸,咁就當然俾少D.

最後,準則只有一項,就係:
http://www.oro.gov.hk/cht/publications/bankrdn.htm
破產人獲得入息後,有權保留其中款項以應付其本人及其家庭的合理家庭需要,包括﹕

住所開支,例如﹕租金、公用設施費用等(必須為合理並與該家庭的需要相稱)﹔
膳食開支﹔
衣服開支﹔
教育開支﹔
交通開支﹔
醫療開支﹔
入息稅開支﹔
法例規定的強制性公積金供款﹔以及
在家庭需要的範疇內任何其他被認為合理的家庭開支。
呢項真係可大可小. 根據實際需要的.
flypig 發表於 4-9-2014 11:45
你俾得錢專家就信佢地.我又講下我睇法:

1 公價. 公價多數係禮約俗成.漸漸成為不成文的公價.

只好信佢地吧,現有朋友可借住,不過無租單,不用報同家人住。。想問下在外住要后证明什么,,没可能要朋友证明吧   最近精神好差,想太多頭脹眼矇可作減肥
roy2014 發表於 4-9-2014 14:42
只好信佢地吧,現有朋友可借住,不過無租單,不用報同家人住。。想問下在外住要后证明什么,,没可能要朋 ...

你報邊度住都唔係問題.重點係你要申報支出.你覺得申報同屋企人住呢定係同朋友住支出較大???
無論邊一個選擇,最好有單有據.
flypig 發表於 4-9-2014 16:16
你報邊度住都唔係問題.重點係你要申報支出.你覺得申報同屋企人住呢定係同朋友住支出較大???
無論邊一個 ...

好似真的沒什麼單據, 因全不是我名字..批生活費會不會有難度?
剛去了X隆開戶口,是食飯時間去的..佢要查一些才好,明天才弄好..希望順利吧
銀行方面說如是公司指定的出糧公司就沒有最低存款要求,公司應該不是的..
FLYPIG兄, 我也是想請教一下, 除了租單單據外, 是否還會派人來家訪來查証是真正住在該租住住址?   如不查的話, 我又覺得好像好兒戲的.  究竟會不會家訪查証?