破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

交文件定外判

準備好了 發表於 28-10-2020 22:59
收入就係填左公司比我個數已經扣左MPF呀,我之後先知我要填加埋MPF個數!
佢批15K比我已經好心滿意足啦! ...

係,食錢機最少係100蚊紙
準備好了 發表於 28-10-2020 22:59
收入就係填左公司比我個數已經扣左MPF呀,我之後先知我要填加埋MPF個數!
佢批15K比我已經好心滿意足啦! ...

MPF 個數都多9餘,又落唔到袋,我填年報照填扣咗 MPF 實收個數,MPF 就唔填
金龍華 發表於 29-10-2020 11:38
MPF 個數都多9餘,又落唔到袋,我填年報照填扣咗 MPF 實收個數,MPF 就唔填

係喎,差D瀨野,總之我之後實收薪金要加埋MPF先減支出就係上繳個數
準備好了 發表於 29-10-2020 16:32
係喎,差D瀨野,總之我之後實收薪金要加埋MPF先減支出就係上繳個數

計唔計Mpf 淨收入都係一樣
未扣Mpf前收入,支出就要計埋Mpf
如計扣Mpf後收入,支出就唔使計Mpf
上繳咁岩齊頭整百數,可以用食錢機
第一期只有戶口number, 未有戶口名登記唔到FPS, 用左親人戶口過數,過完數收據會show戶口名,就可登記用FPS過數
zombie 發表於 29-10-2020 16:55

因為支出佢批左8百幾蚊比我麻.......
原來可以FPS架?
zombie 發表於 29-10-2020 16:55

有戶口名就可以登記轉數快?唔係好明
準備好了 發表於 29-10-2020 17:25
有戶口名就可以登記轉數快?唔係好明

獅子銀行用app過數新登記戶口號碼要俾埋埋戶口名
準備好了 發表於 29-10-2020 17:15
因為支出佢批左8百幾蚊比我麻.......
原來可以FPS架?

8百幾係咩支出?
FPS用得
zombie 發表於 29-10-2020 17:40
8百幾係咩支出?
FPS用得

就係MPF囉,哈哈
zombie 發表於 29-10-2020 17:38
獅子銀行用app過數新登記戶口號碼要俾埋埋戶口名

哦,即係本身自己戶口要係獅子銀行先得啦!
我戶口係創X, 即係唔得囉!
準備好了 發表於 29-10-2020 18:47
哦,即係本身自己戶口要係獅子銀行先得啦!
我戶口係創X, 即係唔得囉!

基本上本地任何一間銀行都support FPS
只要有ebanking 或app都可以FPS轉帳
大家好呀,我都系尼間外判,我系九月頭去交文件,我失業,無叫我比任何statements,距話距地會自己同銀行拿甘講,淨系比左支出單既copy,我只係留左15分鐘左右就走人,又系叫我有工作再穩距,我見果個X小姐就幾好人,語氣都好好,之後都擔心左兩個月,因為唔知幾時距地會收齊銀行月結單尼D,然後可能再穩我,不過沒穩我,我已經移民左,我亦email通知左,我果個X小姐話可以email,唔洗寄同fax,每次email完都有回覆我話已經收到,我連英國電話都無比,咩都無問我,不過我諗住再send email問可唔可以寄信既同時,都email內容比我,不過我諗多數都唔得,但係我又收唔到信,又唔想屋企人知道拆我信。
CindyY 發表於 31-10-2020 01:43
大家好呀,我都系尼間外判,我系九月頭去交文件,我失業,無叫我比任何statements,距話距地會自己同銀行拿 ...

您好呀,外判無同我講佢自己會攞銀行statement,暫時亦無叫我交。我都唔記得問嗰位小姐貴姓。希望大家呢4年安穩渡過~
man_man01 發表於 31-10-2020 15:57
您好呀,外判無同我講佢自己會攞銀行statement,暫時亦無叫我交。我都唔記得問嗰位小姐貴姓。希望大家呢4 ...

因為我有問我話D statements唔齊,同埋收唔到第二封信(講要帶咩)跟住個X小姐就話唔洗啦,唔洗特登去拿,距地自己會問銀行拿。
CindyY 發表於 2-11-2020 05:38
因為我有問我話D statements唔齊,同埋收唔到第二封信(講要帶咩)跟住個X小姐就話唔洗啦,唔洗特登去拿, ...

我都收唔到第二封信,所以乜Q都帶哂去,點知提都冇提過,哈哈!
我第一次打去問可唔可以Email,佢話冇email就收鬼左我線.....不過見嗰位小姐又好似幾好人咁,等我遲下再問下可唔可以email先!
man_man01 發表於 31-10-2020 15:57
您好呀,外判無同我講佢自己會攞銀行statement,暫時亦無叫我交。我都唔記得問嗰位小姐貴姓。希望大家呢4 ...

你去交文件前冇收到SMS話你知搵邊個咩?我以家有咩事都係搵返交文件嗰位小姐!
準備好了 發表於 3-11-2020 13:34
你去交文件前冇收到SMS話你知搵邊個咩?我以家有咩事都係搵返交文件嗰位小姐! ...

無收到sms,係頒令後一星期都未收到信,我打去破處問,破處位主任就俾左個電話叫我打去律師樓問,打去講破產案編號同名就係,我自己唔記得問嗰位小姐貴姓,佢自己亦無講
  已約時間會面的破產人 請填好的下列文件及簽名: 1. 「對破產人的初步訊問」(每頁簽名) 2. 收入及支出表 3. 無抵押債款表 (破產管理署信的第三頁) 4. 身分證副本  另外,請切勿用可擦的筆填寫任何以上表格。
CindyY 發表於 31-10-2020 01:43
大家好呀,我都系尼間外判,我系九月頭去交文件,我失業,無叫我比任何statements,距話距地會自己同銀行拿 ...

我都係尼間,但跟我case嘅小姐無你嗰個咁好。 吾肯用email, 只可郵寄或Fax。打直線畀佢因寄左文件畀佢問佢收吾收到,吾肯check, 只話收吾到有人會追你。之後用破署封信畀嘅電話號碼打多次去,見有人聽就問,寄左成個月都話無收到。 佢哋吾肯覆你收吾收到野架。
sosad2020 發表於 7-11-2020 05:43
我都係尼間,但跟我case嘅小姐無你嗰個咁好。 吾肯用email, 只可郵寄或Fax。打直線畀佢因寄左文件畀佢問 ...

咁慘