破產聯盟

查看: 5710|回復: 66
打印 上一主題 下一主題

可能被破產署告,點算好?

本人共欠卡數+私人loan=$400,000 ,上星期見完破產主任, 佢問我有無馬會戶口,過去2年輸左幾多錢...   我答:大約1萬,而且係屋企人用
 但琴日先知原來家人輸了近12萬...  因為個外判破產主任唔太好態度,.. 又話會查下我有無欺騙... 咁到時佢查到我應該點算??? 又或者佢地會做d咩???  同時我唔可以比家人知道我破產,.. 會唔會要我家人出來証明..依家真係好驚。

希望有人幫忙答我,謝謝。
查佢會查, 但告唔告又係一件事  你家人輸12萬真係幾大條數, 依家唔賭都賭左, 咁你咪到時解釋睇下主任信唔信咯, 無辦法!

告係有機會, 但實際告又唔係咁多, 唔少老破係因為賭或股票, 總之大前提係可以解釋到, 同無欺騙性例如資產轉移, 咁個case會好D!

謝謝smallcat的回覆。都唔知要驚幾耐。
lichiting 发表于 26-5-2012 22:33
謝謝smallcat的回覆。都唔知要驚幾耐。

定D先, 依家驚都無用, 你唔破都破左, 記住, 依家開始從新做人, 以前D唔好既習慣, 改得就改!
破產唔可怕, 最可怕係破左產都唔知自己錯在邊處, 努力從新做人啦
你共欠卡數+私人loan=$400,000 ,家人輸了近12萬...你唔可以比家人知道你破產
casualking 发表于 27-5-2012 10:40
你共欠卡數+私人loan=$400,000 ,家人輸了近12萬...你唔可以比家人知道你破產
...

邏輯上講唔通???家人輸了十二萬,仲要昨日先知道即外判主任唔問都唔知

可能樓主講得唔夠詳細,就咁睇樓主表面所講,我都覺得有d疑問????更何況外判主任覺得可能有欺騙成份.........

最近期審計署有個報告講破產署,有一段講到:

審計署在同一報告指出,破產管理主任未有積極跟進破產人違法行為,部分破產人賭博、出任公司董事及移走財產,都未有及時調查及諮詢法律意見,以致未能延長破產令或作出檢控,必須加強監察調查工作。
  http://hk.news.yahoo.com/%E9%81% ... 2%A1-203451683.html

佢地咁比人講完,我諗佢地都會做吓野,交代吓!!!!!!!

行到呢一步,唔破都破左,唯有見步行步, 諗定個合理解釋,去面對佢

wahtung 发表于 27-5-2012 16:56
邏輯上講唔通???家人輸了十二萬,仲要昨日先知道即外判主任唔問都唔知 ...

因為我家人用我戶口賭錢,我真係唔知佢賭得噓勁,依家都驚破產主任唔信。
想問多一樣野,會幾時知道有無事呢?係咪遲d會有一份終極破產令呢?
lichiting 发表于 27-5-2012 19:50
因為我家人用我戶口賭錢,我真係唔知佢賭得噓勁,依家都驚破產主任唔信。 ...

但你一方面又要同主任解釋,另一方面又唔可以比屋企人知,好高難度喎
lichiting 发表于 27-5-2012 19:55
想問多一樣野,會幾時知道有無事呢?係咪遲d會有一份終極破產令呢?

樓主可否講較詳細些?
我見過其他師兄講話見完主任後約個半月會收到破產令,唔知依家仲係咪呢?如果係,我味要驚多個幾月。另外,我好驚佢要見我家人。
lichiting 发表于 27-5-2012 21:54
我見過其他師兄講話見完主任後約個半月會收到破產令,唔知依家仲係咪呢?如果係,我味要驚多個幾月。另外, ...

請問樓主當時見主任是否傾生活費
第一次上去交文件同埋佢已經傾埋生活費,要我還$1000/月。我下星期仲要上去補交文件,好唔好問下個主任?
lichiting 发表于 27-5-2012 22:26
第一次上去交文件同埋佢已經傾埋生活費,要我還$1000/月。我下星期仲要上去補交文件,好唔好問下個主任?  ...

唔明白當然要問清楚主任,因為樓主都講過主任將會查你有關馬會戶口輸錢問題
wahtung 发表于 27-5-2012 22:49
唔明白當然要問清楚主任,因為樓主都講過主任將會查你有關馬會戶口輸錢問題 ...

但係我應該點問?佢會唔會覺得我身有屎?
lichiting 发表于 27-5-2012 23:02

如主任查你一定要問你的,咪睇吓主任受唔受你解釋而再作決定囉,但樓主都不必要太過份担心,因都未到那些資產轉移咁嚴重
謝謝版主。希望大步檻過啦。
lichiting 发表于 27-5-2012 23:02

如果佢唔問, 你咪當唔知咯, 如果佢要問, 你都走唔到, 佢問你先算