破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

外判主任寄信通知公司!

剛看到此case... 所以推返上來.

我想知現在樓主的最近情況.

我私人覺得,其實如果樓主因為d件事 受到 老闆 及 同事的 奇異目光 對待, 應該去 投訴.
lalaeveryday 發表於 2009-12-11 03:42

我上星期上外判律師樓商討生活費,佢地都通知我話會寄信俾我公司,主要是通知公司我已經破產,如果年尾有花紅或炒有遣散費出要公司通知外判。

相信是要睇番破產人工作資料而決定要不要通知破產人公司。

1)本人在現職公司已經工作超過十三年(遣散費)

2)本人過去三年之稅單顯示每年都有花紅(花紅)
我上星期上外判律師樓商討生活費,佢地都通知我話會寄信俾我公司,主要是通知公司我已經破產,如果年尾有花紅或炒有遣散費出要公司通知外判。

相信是要睇番破產人工作資料而決定要不要通知破產人公司。

1)本人在 ...
豬公 發表於 2009-12-11 11:11

有花紅都要通知公司 , 咁就大部份人都公司一定知啦..
咁實有排煩....
有花紅都要通知公司 , 咁就大部份人都公司一定知啦..
咁實有排煩....
由零開始 發表於 2009-12-11 11:15

由破產主任跟可能好的,其實係稅單上都會睇到,不過就會遲幾個月先知,的外判怕我地有錢使左先,所以先會寄信俾公司。
由破產主任跟可能好的,其實係稅單上都會睇到,不過就會遲幾個月先知,的外判怕我地有錢使左先,所以先會寄信俾公司。
豬公 發表於 2009-12-11 11:36

其實都知道雙糧多數冇得用 ,
不過就唔想佢通知公司......
其實都知道雙糧多數冇得用 ,
不過就唔想佢通知公司......
由零開始 發表於 2009-12-11 11:40

破產主任應該唔會咁做,如果你單 case 將來外判,你可以同外判講話咁樣做會無左份工,最多每月出糧後影印存摺 fax 俾佢睇。

我自己就因為無任何影響 ( 破產時已經即時通知公司,出糧由劃線支票改為現金票 ),所以無反對。
破產主任應該唔會咁做,如果你單 case 將來外判,你可以同外判講話咁樣做會無左份工,最多每月出糧後影印存摺 fax 俾佢睇。

我自己就因為無任何影響 ( 破產時已經即時通知公司,出糧由劃線支票改為現金票 ),所以 ...
豬公 發表於 2009-12-11 11:50

咁我如果外判時 , 真係要留意..
多謝提醒....
35# 豬公
我又係年年都有雙糧花紅嗰隻,而且喺公司都有五年年資,但外判用書面通知我,不能未經許可使用雙糧花紅,否則引用破產條例告我,但就無意通知我公司! ...
macauranger 發表於 2009-12-11 12:28

應該每個外判手法唔同,每個 case 都唔同,你老兄每月都要還 $20,000,外判壓力會小的,有的 case 可能每月還幾百 or 無得還,咁年尾個筆花紅就相對地變得重要。
上個月已收信14天內要報有冇雙糧花紅
上個月已收信14天內要報有冇雙糧花紅
dopod123 發表於 2009-12-11 12:37

雙糧就話一定有啫,花紅通常要到年尾先知有 or 無,我已經同外判講左,我老闆知道我破左產,就算其他同事有花紅我都唔會有,呢 4 年經濟無論幾好我都唔會有人工加
42# 豬公
呢D就叫仆街啦!佢地一睇稅單糧單,就知有無花紅雙糧,使唔洗咁屎忽鬼通知公司?
如果你唔係做金融保險,唔係公務員,佢地無理由要通知公司!唔知咁可唔可以投訴佢? ...
macauranger 發表於 2009-12-11 12:44

出信前佢都同我講過,對我來講根本無影響,所以無提出反對,但其實可以叫佢唔出信的,只要每月影印糧單 or 支票副本俾佢就得,當然佢會出封信俾你通知雙糧花紅的錢唔可以用。
應該每個外判手法唔同,每個 case 都唔同,你老兄每月都要還 $20,000,外判壓力會小的,有的 case 可能每月還幾百 or 無得還,咁年尾個筆花紅就相對地變得重要。 ...
豬公 發表於 2009-12-11 12:35

嘩! 如果就係因呢d咁樣既理由而通知道公司, 我就真好驚啦, 我(地)又唔係唔報同唔交出d花紅出黎, 做咩咁快缺埋d損人不利己既事....
到時搞到冇左份工, 佢自己都冇得賺啦! 咁戇居!
好擔心, 尋日返到公司, 原來外判主任寄咗信通知公司, 之前巳傾好每月還$, 自動轉賬, 而家好擔心會被炒 , 想知點解會通知公司?
yyc1652 發表於 2009-3-25 10:54

外判玩野~~~你有無得罪佢哋 ?
破產係個人的事,你快的打去平等機會委員會,睇下受唔受理開 FILE,平等機會委員會大把錢,最喜歡幫市民,為大眾,為自己,立刻做野,唔好俾人蝦! ...
zbridgehead 發表於 2009-3-25 15:37

如果受理的話,你不幸被炒而又搵唔到工作,可以請平機會幫你追討賠償,申索收入上既損失
嘩! 如果就係因呢d咁樣既理由而通知道公司, 我就真好驚啦, 我(地)又唔係唔報同唔交出d花紅出黎, 做咩咁快缺埋d損人不利己既事....
到時搞到冇左份工, 佢自己都冇得賺啦! 咁戇居! ...
Milkki 發表於 2009-12-11 15:11

如果被公司炒咗~~~多年既長期服務金就要......乖乖交到外判手上,無得留低, 呢招都算好毒
如果被公司炒咗~~~多年既長期服務金就要......乖乖交到外判手上,無得留低, 呢招都算好毒
老柴 發表於 2009-12-11 19:51

係woo,佢地會唔會真係用呢招等佢地可以收到多啲錢
係woo,佢地會唔會真係用呢招等佢地可以收到多啲錢
mickey7100 發表於 2009-12-11 21:29

嘩! 唔駛咁絕呀! 佢地靠我地d還款出糧架? 佢地冇底薪架...
如果要炒, 都係屈個員工自己離職, 唔駛賠比d員工架啦!
佢地都冇得食架, 咪一拍兩散....
31# lalaeveryday
莫非又是外判杀手?
macauranger 發表於 2009-12-11 07:04

我都未 宣破..

我12月15日早上才去法庭...><...
33# manbomfy
如果真係俾人抄咗,老大都拉埋嗰十九外判落水,屈佢因為佢通知公司,累你要無咗份工,到時一拍兩散,你已被抄,十九外判都會被抄埋!如果到時你真係被抄,你大把時間同佢玩翻一年半載法律嘢! ...
macauranger 發表於 2009-12-11 07:26

支持...

如果d 垃圾外判 搞到 我地破產人士...被老闆及其他人...look down.. 如果是我,我就一定找律師告到佢地賠償我    精神, 金錢 (因為失業)的所有損失.

到時...我欠銀行的錢可能就由 外判公司 老闆 幫我提早清還, 哈哈哈哈.
該外判公司或佢公司職員好肯定係冒險為佢的客戶做野,可能收取額外費用,嚴重違反人權及私穩,即係違法,你應該立刻同該公司高層理論,起碼要書面道歉,否則你應搵平等機會委員會投訴,到廉署及破署舉報要求取消該外 ...
gko 發表於 2009-3-25 21:00

回復 #1 yyc1652 的帖子
該外判公司或佢公司職員好肯定係冒險為佢的客戶做野,可能收取額外費用,嚴重違反人權及私穩,即係違法,你應該立刻同該公司高層理論,起碼要書面道歉,否則你應搵平等機會委員會投訴,到廉署及破署舉報要求取消該外判公司的外判生意,如破署無回複你講話會考慮組織破產人到破署集體示威
   各位盟友希望發表下支持聲音
-------------------------------------

推一推師兄的post內容先.
57# lalaeveryday

仲有律師公會.