破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

求助

咁不如出左下期糧先破啦,樓主依家破自搞$10000 6c$手14500都是錢
後悔想改過 發表於 5-10-2023 16:12
咁不如出左下期糧先破啦,樓主依家破自搞$10000 6c$手14500都是錢

我原先就諗住咁,留得一蚊得一蚊,係驚一期唔還就催到好勁,交收數姐,因為mxx都好似幾麻煩
只能說一句,當頂唔住就要拿拿聲去搞。拖只會將個問題放大
Ohmygod88 發表於 5-10-2023 16:02
係啊,因為實在太驚,所以未去搞,驚出唔到糧,所以想拖到11月出埋期糧先搞 ...

我記得你啱先準備無錢還,你捱到11月尾出糧先破都未遲,銀行頭2個月淨係隔兩三日打電話吹你,之後會出封信比你叫你7日內還錢,否則交收數,但原來7日後佢會繼續吹都仲未交收數,我覺得只要佢一日未話取消你戶口要你一筆過清,一日都未交。除時比你捱到12月份糧
Ohmygod88 發表於 5-10-2023 16:01
咁請問假設性係呢幾日去申破既話,我十月尾/十一月頭就會出糧,咁係咪好大機會已經比銀行凍左户口? ...

即係你10月頭今期糧已經出左啦, 咁你出糧個戶口都無哂錢啦, 咁你去取消左佢, 下期10月尾/11頭呢個戶口咪入唔到糧囉. 入唔到自然糧係你公司啦. 你取消戶口後就去申破, 6C一般由你交資料到遞紙排期10天左右(交資料記得帶齊, 唔好漏, 返手再寺會浪費時間), 有左個排期, 同埋個號碼, 就去無欠款的銀行開個戶口比公司出下次糧.

時間好緊密架. 行動要快.

你都無錢還, 再拖債主, 只會一日比一日衰. 你盡快有號碼比一線債主, 就愈快停, 唔係一線的就唔知啦.

mathew3332 發表於 5-10-2023 16:38
我記得你啱先準備無錢還,你捱到11月尾出糧先破都未遲,銀行頭2個月淨係隔兩三日打電話吹你,之後會出封 ...

我唔敢拖咁耐去到12月喇,淨係10月唔找都驚 只係我出到黎緊呢期糧先去搞 多得幾多錢得幾多錢咋
欠一百萬 發表於 5-10-2023 16:57
即係你10月頭今期糧已經出左啦, 咁你出糧個戶口都無哂錢啦, 咁你去取消左佢, 下期10月尾/11頭呢個戶口咪入 ...

明白,咁其實如果需時10個工作天去遞紙,我應該月尾搞都出得切11月期糧?另外請問大概需要交咩資料比律師?
Ohmygod88 發表於 5-10-2023 17:20
明白,咁其實如果需時10個工作天去遞紙,我應該月尾搞都出得切11月期糧?另外請問大概需要交咩資料比律師 ...

你想快有號碼, 就自己去搞, 即日有號碼.自己去申破就自己出庭.
比6C的資料, 同你自己去搞的資料係一樣的. 就係你的所有最新月結單, 債務的儲蓄的, 所有的資產.
自己去搞就自己下載表格填, 高院低層有個無律師資源中心可以詢問, 自己填表破署有份sample, 可以參考.
破署網頁有資料自己睇.
呢到有子版面又可以睇, http://www.hkiva.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=82

我都講左出左糧去搞, 之後下一期糧點做, 你又問番轉頭