破產聯盟

查看: 10587|回復: 70
打印 上一主題 下一主題

考慮做唔做老破~希望指引

我自己就借左2間銀行既錢(Loan)
獅子銀行 =
上年3月借~>7萬6(本)(48期) = 每個月還1925 = 本利和仲差6萬7未還
城市銀行 = 今年6月借~>12萬(本)(48期) =
每個月還3838 = 本利和unknow
獅子銀行 = 信用卡分期供電話x1,台費x1, 分期供ipadx1
城市銀行 =
信用卡分期供電話x1,台費x1
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
估計欠債22萬左右

2012年3月左右同獅子銀行借左7萬6~個時月入1萬~
(係學校入面做TA,已經做左年幾)
平時渣車入油用信用卡~
所有還款每個月autopay找數~月月清~無錢淨
2013年6月18同城市銀行借左12萬錢,個時月入約1萬7~(做運輸,已經做左半年)
因為要想一次過清左5萬蚊卡數(2張信用卡)+
獅子銀行條數(個時約7萬)
(6月2X日)但因為
獅子銀行條數不明地找唔到戶口多左舊錢~
舊錢結果HOLD左係戶口到無咩點郁
(8月01日)被老闆解僱(因為我停左牌)
(8月05日)正式停牌~開始搵新工
(8月1X日)出底薪1萬7夠找數+清費~但公司還欠1萬幾未出比我(OT+之前未出哂幾糧)
(8月19日)反新工(現職FT)~底薪8千8(5DAY WORK)+還日反工150津貼(反工就有)
(8月2X日)個時見金市升跌得咁大~拎左
舊錢去炒金~諗住可以賺少少錢
(9月01日)開左個五萬戶口炒金
(9月01日)入多1萬落個戶口
(9月05日)結果輸光輸淨(6萬)~銀行戶口結餘1萬5千

黎緊19號兩間銀行都要找數~到時戶口得反1萬~仲未計平時反工,食飯,開支

每個月開支
比屋企    :4千5連供車(不在名下有嫁車供緊~每月3千)
還錢     :約6千(LOAN)
食飯     :1千
反工坐車   :1千
2個台電話費 :4百幾
供機     :約1千

咁計已經收支不平~

我宜家可以點~?諗到頭都大埋~無教好訓>.<
今個月過到下個月又可以點???

推薦
flypig 發表於 7-9-2013 18:25
為22個老破不值得.
一係欠夠50個左右,先有得諗.老破係一個逃避債務的好方法,但現實唔可以用太多次.
愚見認 ...

(一係欠夠50個左右,先有得諗.老破係一個逃避債務的好方法,但現實唔可以用太多次.)

Ching 我個人就不同意這觀點 逃避還是現實被迫? 我相信破產大部份人不會是舉債後就有心逃避而申破吧

欠多少才應申破產?的確我認同你20多萬而有萬圓左右收入的不值得,但50又代表值嗎?

我看還是看每人實況吧

正確!  發表於 17-9-2013 08:57
完全同意  發表於 7-9-2013 18:56
回復 支持 2 反對 0

推薦
如果還錢還到好辛苦, 咁你去破產
回復 支持 1 反對 0

多謝分享,
老破問題不大,
待時間俾各經驗會員消化下,
自會回覆你,
勿憂.
付加問題
如果我唔想屋企人知(因為佢地會拆我啲信)
我又可以點搞先唔會將啲信寄到去屋企
ktklmichael 發表於 6-9-2013 19:36
付加問題
如果我唔想屋企人知(因為佢地會拆我啲信)
我又可以點搞先唔會將啲信寄到去屋企 ...

用郵政局"郵政轉遞" 服務   你個名既信就會轉去你想去既地址, 搵個朋友地址
smallcat 發表於 6-9-2013 22:47
用郵政局"郵政轉遞" 服務   你個名既信就會轉去你想去既地址, 搵個朋友地址  ...

如果用post box呢~?
實情師兄你估計收入每個平均幾多? 大概數   因你只寫底薪, 津貼翻就有, 但你點翻法, 平均一個月收入幾多, 可以剩幾多來還錢?

申破有些野要考慮:
1. 申破後對你日後搵某些工作有影響 (當然係銀行類個d..)
2. 申破後還既錢, 同申破前分別多少, 即係申破後有無好處, 如果係生活開支加埋, 每個月都頂唔住, 份工又唔太穩定, 咁當然申, 如申破後, 人工不斷加, 還既錢又唔少, 咁申來做乜?
3. 申破後對你供車, 或其它物業既影響   供車你話不用你名, 咁睇落就OK
ktklmichael 發表於 6-9-2013 22:48
如果用post box呢~?

申請破產唔可以用POST BOX 的
smallcat 發表於 6-9-2013 22:55
實情師兄你估計收入每個平均幾多? 大概數   因你只寫底薪, 津貼翻就有, 但你點翻法, 平均一個月收入幾多,  ...

1. 申破後對你日後搵某些工作有影響 (當然係銀行類個d..)
無咩學歷~影響不大

2. 申破後還既錢, 同申破前分別多少, 即係申破後有無好處, 如果係生活開支加埋, 每個月都頂唔住, 份工又唔太穩定, 咁當然申, 如申破後, 人工不斷加, 還既錢又唔少, 咁申來做乜?
宜家返新工~應該可以長做既~一星期返五日~一個月大約8日假~應該唔容易加人工

3. 申破後對你供車, 或其它物業既影響   供車你話不用你名, 咁睇落就OK
睇落囉~
smallcat 發表於 6-9-2013 22:57
申請破產唔可以用POST BOX 的

姐係一定要by pass先ok?
ktklmichael 發表於 6-9-2013 23:09
姐係一定要by pass先ok?

好簡單, post box 法庭點會接受? 又點去證明你收到?

所以, post box 一定唔會接受

用 "郵政轉遞" 將你名既郵件轉到去其它地址, 我以前就係用呢個服務, 我個時個地址係轉去商業地址, 個職員問我我都唔鬼理佢, 一樣照比我轉
ktklmichael 發表於 6-9-2013 23:08
無咩學歷~影響不大

好簡單, 或者你去律師樓或會計師樓 (千萬別去顧問公司)

將你既case比佢地分析, 做唔做更加清楚答到你

但大原則係, 你如果還錢還到好辛苦, 咁你係傾向破產

如果你想還, 就會考慮下其它方法, 比如 一筆清可唔可以一間行攬晒你所有數, 如果唔得, 咁可能你要破都唔奇

結果係你自己決定, 破產畢竟唔係食飯, 唔食呢樣可以食第二樣, 破就一世有record, 但如果還唔到, 咪考慮破!
smallcat 發表於 6-9-2013 23:27
好簡單, post box 法庭點會接受? 又點去證明你收到?

所以, post box 一定唔會接受

商業地址~?
宜家做個間公司得嗎~?
smallcat 發表於 6-9-2013 23:31
好簡單, 或者你去律師樓或會計師樓 (千萬別去顧問公司)

將你既case比佢地分析, 做唔做更加清楚答到你

其實12萬個條數已經係諗住清左HSBC條數....
點知”玩”大左
ktklmichael 發表於 6-9-2013 23:41
商業地址~?
宜家做個間公司得嗎~?

最好係住宅的, 如果唔係住宅, 比如荃灣咁, 咪荃灣XX街XX大廈幾樓幾室

仲之如是商業地址, 都唔好寫到好商業味的

公司你唔怕公司人知咩?
ktklmichael 發表於 6-9-2013 23:41
其實12萬個條數已經係諗住清左HSBC條數....
點知”玩”大左

其實師兄你咁寫, 叫大家比意見你, 唔係好容易, 因為你咁例既數, 實際你係唔係咁多支出呢?

或者好多其它支出, 你自己先計到條數, 但大原則係, 將破同唔破, 兩邊像計下數, 就會大概心有數

.... > 或者我又比一個律師行講過既準則你參考, 如唔破產而還款期超過6年, 咁你係應該破產的
而家你欠 22 萬。

基本收入 8800 (5 日工作)
搵 part time,當做 7 仔,每日 3 小時:即係 100 左右。星期 6 ,日,番8小時,有 240
即係 8800 + 20 x 100 + 4 x 240 = 12000 左右

基本必需生活費

比屋企    :1千5 (賣在架車)
食飯     :1千
反工坐車   :1千
1個台電話費  :用 2G,每月 80
供機     :0 (仲供?轉比人!)

總共:4 000

即係你可以年月有 8000 剩。

唔駛破。頂佢幾年就 ok。

樓主唔好成日考慮破。

丫! 我都想知 申破後 破產司機買唔買到車保呢? 不過破產後依然有車渣應該大有人在 
admin 發表於 7-9-2013 00:19
而家你欠 22 萬。

基本收入 8800 (5 日工作)

唔想比屋企人知~所以嫁車一定要keep住供>.<

1個台去到黎緊3月完~會停
所以之後都係得返一個

咁都要供嫁....唔通唔洗供咩
我想問如果係信用卡分期~如果清左食用卡數
係咪姐係無左嫁啦~
depressman 發表於 7-9-2013 02:22
丫! 我都想知 申破後 破產司機買唔買到車保呢? 不過破產後依然有車渣應該大有人在 
...

車主唔係老破人士就ok
搵第3者買~再指定司機
smallcat 發表於 7-9-2013 00:05
其實師兄你咁寫, 叫大家比意見你, 唔係好容易, 因為你咁例既數, 實際你係唔係咁多支出呢?

或者好多其它 ...

做iva貴,仲要唔一定成功
再者我得2間銀行咋
聽啲人講最少要4間先可以做到