破產聯盟

查看: 2237|回復: 67
打印 上一主題 下一主題

終於上完李周傾生活. 係好定唔好

終於傾完生活費.我唔知算多定少. 佢批左1萬俾我
入學前我揾萬3.4. 還都還1萬. 我全數爭27萬幾.
上年8月失業後.頂左3.4個月. 去到12月真係無辦法還先去搞入學....我而家揾萬2 一個月. 但做埋7月就失業.
我媽本身中左風好多年.之前隔唔鐘我都要請假同佢去睇醫生. 最近佢身體差左.而家係公立排期等睇. 所以我辭左職睇住佢.    俾上面個主任哦左一輪. 佢同我講 4年唔可以無收入.  我問佢如果我揾唔返萬2咁點. 佢話無可能. 有啲揾3,4萬一個月 可以請工人..........要盡快搞掂我媽件事. 之後講到政府一萬. 佢原先要我俾哂.之後傾到2000. 我問佢可唔可以只係比一半. 佢開頭都企硬唔肯. 後尾我忍唔住爆喊左. 所有野我都好坦白. 入學前我無諗過唔還 我都有同債主傾過 但我真係無能力. 嚟緊失業 ..屋企人有事邊個都唔想. 如果我有心要呃一萬. 我一早洗哂 會唔會留到今日上嚟等處理?我有本事就帶左我媽去睇私家. 我有能力揾幾萬我根本就唔洗破.  出面疫情係點唔係唔知.口罩幾錢盒. 唔係人人咁幸福. 我知人唔可以無收入. 我話返pt. 如果佢地唔理會我返咩 有錢上繳就得. 咁我返夜晚工......   之後佢批. 後尾同我講. 呢4年生生性性好快過 ...

按我現在收入批:
租1500
煤 350
電 630
水 80
上網 270
家庭雜費 1000
MPF 600
個人膳食 4000
交通 500
電話 250
其他 800
每月上繳2000

我有問過佢.假設我失業3個月. 咁呢段時間既供款洗唔洗還. 佢話唔洗 . 收入無咁多佢話會再傾過...
之前睇好多post 都話呢間野幾PK下. 我驚佢反口..
每月2000我唔知算唔算多
上網同手機, 其實可以慳到錢.

個人膳食, 批唔到4500, 可惜

你對住佢喊左幾耐?
咁一萬俾哂你?
之前揾17000都繳2500,不過我有小朋友
即係唔可以四年無收入?
欠一百萬 發表於 14-7-2020 17:59
上網同手機, 其實可以慳到錢.

個人膳食, 批唔到4500, 可惜

佢已經取消左我家居電話.
家居電話. 上網. 手提全部有簽約
佢話都唔理得咁多

唔係喊好耐. 係佢講既野 我會覺得 呢間野既人 係咪同我地生存係同一個地方.
Bobolam 發表於 14-7-2020 18:00
之前揾17000都繳2500,不過我有小朋友

俾5000.
Ming987654321 發表於 14-7-2020 18:05
即係唔可以四年無收入?

正常係啦.
佢講到好似我唔想返 .
家居上網完約, 手機上網都係. 唔好績, 有平D的選擇

供養你母親, 點解無?
我28號就要去搵李周傾生活費~
欠一百萬 發表於 14-7-2020 18:32
家居上網完約, 手機上網都係. 唔好績, 有平D的選擇

供養你母親, 點解無?

佢見我媽有2000津貼 所以無
Kuen1021 發表於 14-7-2020 18:34
我28號就要去搵李周傾生活費~

之前睇過好多呢間野既post  預了係咪都要俾
rtrtu 發表於 14-7-2020 18:38
佢見我媽有2000津貼 所以無

2000 係生果金, 供養可以一個4000, 還有2000空間比佢剎左.
呢間係全港最衰外判
李周好差喎, 我固網電話, 媽媽, 車費都批得好好, 上繳都冇你咁多
唉. 我都唔知道 佢叫我俾醫生信証明 我媽有病要人照顧. 唔係就要快啲揾野做. 我媽中風係10年前既事. 最近佢係心臟有事. 無人會知幾時會暈. 如果我因為要揾錢還去揾野做 .
rtrtu 發表於 15-7-2020 00:58
唉. 我都唔知道 佢叫我俾醫生信証明 我媽有病要人照顧. 唔係就要快啲揾野做. 我媽中風係10年前既事. 最近佢 ...

佢有事我可以點. 佢話有人就算破左產都可以揾三萬. 有三萬就可以請工人. 如果我揾到3萬請到工人就唔洗破啦 . 同佢傾完好大壓力. 政府津貼+上繳係咪都要俾
欠一百萬 發表於 14-7-2020 18:51
2000 係生果金, 供養可以一個4000, 還有2000空間比佢剎左.

佢一句 話我媽都有一萬津貼 唔洗供養 我唔知可以講咩
rtrtu 發表於 15-7-2020 01:01
佢有事我可以點. 佢話有人就算破左產都可以揾三萬. 有三萬就可以請工人. 如果我揾到3萬請到工人就唔洗破 ...

如之前有睇過騰鷄灰嘅帖,都會知火星周個訓導主任幾仆街。唔駛理依d火星嘅生物,眼中只有錢。破產條例無講明破產期內一定要有收入,一定要上繳。佢哋要做靚盆數俾債權人睇,先焗你要上繳。

你可以提供伯有覆診紙俾佢,記得如搵到pt要書面通知聲佢。收入少過生活費係唔需要上繳,唔好被佢嚇到。
Anmi2019 發表於 15-7-2020 01:29
如之前有睇過騰鷄灰嘅帖,都會知火星周個訓導主任幾仆街。唔駛理依d火星嘅生物,眼中只有錢。破產條例無講 ...

覆診紙 . 醫生信 我尋日都帶左 . 佢話無用証明唔到. 我尋日同佢講 如果唔可以因為照顧呀媽無工作無收入. 咁我返夜. 佢地只係要錢 都唔需要理我返咩工 咁實有錢上繳 . 佢又話唔得 要睇我返咩工