破產聯盟

查看: 4840|回復: 66
打印 上一主題 下一主題

債權人會議

在破案須知上得知,如有要求開債權人會議的,一定是外判.

因收到破產署通知, 我需要開債權人會議.

請問各位, 有沒有人試過要開債權人會議, 而又不是外判的, 謝謝 !
原帖由 macauranger 於 2009-10-14 10:50 發表
对的!开得债权人会议100%外判,因如果破产处自己做,他们就将收回来的还款,按欠债比例归还债权人,外判只会跟欠最多那几个债权人接触,争取受其委托监管破产人归还其能力所及的还款。另债权人会议,债权人100%不会现身,只会书面回 ...

明白,那就慘了,因聽過過來分享之經驗,生活費一定批得很緊.
我們只得幾仟蚊人工,可以還得幾多俾佢地呀 !

如果生活費批得太少,索性唔做嘢,還個零俾佢 !
原帖由 macauranger 於 2009-10-14 12:44 發表
如果閣下月薪少於一萬,單身,條開支數做得靚D,好大機會一毫子都唔使還!

單身一萬可能走唔甩,
$8000 ~ $8500 分界比較佳.
原帖由 301 於 2009-10-14 12:47 發表

單身一萬可能走唔甩,
$8000 ~ $8500 分界比較佳.

我月入$8000.

已給婚,同老公及個女住,但個女而家無做嘢.
原帖由 rambotong 於 2009-10-14 13:08 發表

我月入$8000.

已給婚,同老公及個女住,但個女而家無做嘢.

老公有無收入 ?
開支除二分,
個女過18未?
原帖由 301 於 2009-10-14 13:16 發表

老公有無收入 ?
開支除二分,
個女過18未?

老公有嘢做.
個女23 歲
原帖由 rambotong 於 2009-10-14 13:51 發表

老公有嘢做.
個女23 歲

啱啦,
個女過18歲唔計係負擔(話知佢失業).

你老公有收入即開支除二,

債權人想拗你一千或幾百.

評分

參與人數 1城市金錢 +10 收起 理由
admin + 10 專業!

查看全部評分

[size=3]我其實都預要還錢.
都總好過以前,每月出糧後,還了 min-pay, 都只係得一仟幾伯剩.個時人工係 9500 -.

而家就算要還,都是計我有嘢做.如果無嘢做,都唔駛擔心無錢還比銀行.
我又係啱啱收到通知 外判 咗比 律師 去監管我四年破產期
現在等律師那邊通知上去會面同商討開支
本人月入  $10800 單身
與父母同住 要供養
父是長期病患
母負責照顧
所以二人都沒收入

如果以我這個case
大約外判會要我還多少呢?
其實佢上次初會面時叫我
最好留定錢 , 萬一真係要
還款 , 就會由破產令那個
月開始計追討 !

講真 一萬三個人用 , 每月都
唔夠 , 點會有錢浄 , 有錢淨就
唔破案, 我都唔係好明 ~

回復 #11 MEOW 的帖子

你集齊父親D醫生證明,醫藥單據,到時同外判傾啦.
你要供養父母,另外又有日常生活開支,全部照報啦.
原帖由 roy 於 2009-10-18 20:46 發表
你集齊父親D醫生證明,醫藥單據,到時同外判傾啦.
你要供養父母,另外又有日常生活開支,全部照報啦.

.............唉  希望無問題啦 ~! thank you
原帖由 MEOW 於 2009-10-18 20:55 發表

.............唉  希望無問題啦 ~! thank you

就算真係要還,相信數目都不太大,總好過以往欠債生活吧,係未?
哎!我月入萬二,但係支出萬四!仲未記細數Tim!
如果配偶冇野做,但係個女想要返daddy黎報稅,咁係咪唔可以埋供養配偶ga?
原帖由 MEOW 於 2009-10-18 20:09 發表
與父母同住 要供養
父是長期病患
母負責照顧
所以二人都沒收入

如果以我這個case
大約外 ...

hi..我都係外判..初初都好驚的..諗住佢地d人會榨得好緊
而我個case同你大同小異..又係要養兩個人...我仲搵得多過你幾千
我都只係象徵式咁還$500..只係由傾好生活費果個月開始還..唔使追番轉頭添
總知記住帶齊生活開支單據..你父母醫療開支..仲要佢地身份証喎
比d信心...態度誠懇d..比人覺得你係有心還..但真係開支大..

呢個係我既經驗...希望幫到你啦...
原帖由 可樂 於 2009-10-19 08:33 發表

hi..我都係外判..初初都好驚的..諗住佢地d人會榨得好緊
而我個case同你大同小異..又係要養兩個人...我仲搵得多過你幾千
我都只係象徵式咁還$500..只係由傾好生活費果個月開始還..唔使追番轉頭添
總知記住帶齊生活 ...

可以分享你的收支報表嗎 ?
因我都差唔多要報收支表 .
原帖由 MEOW 於 2009-10-18 20:09 發表
與父母同住 要供養
父是長期病患
母負責照顧
所以二人都沒收入

如果以我這個case
大約外 ...

記得曾從這論壇見過,說不會過後不會追討要還之款項.
例如:批了生活費,仍每月要還 $2000-, 當是頒令後 3 個月才批生活費,但之前 3個月x @2000-是不用還的.
請問是那一個說法才正確 ?
原帖由 macauranger 於 2009-10-19 09:33 發表
我試過,受託人批出的生費跟我呈請的數目相差2500一個月,我等了六個月才見受託人,他批出新數目以後只叫我下個月開始依他批出的數目還款,之前的就照我的呈請表。我的情況半年共省回2500x6=15000。 ...

我相差唔止2500 係你既double. 我都出左信成個月. 佢都未回信. 咩有成半年咁耐既咩? 仲要見佢? 講d詳情黎聽下.
原帖由 macauranger 於 2009-10-19 10:32 發表
我的意思是你呈請填的開支數目跟受託人最後批出的開支數目。舉例你九月頒令,最遲十月會要求你到律師樓或會計師樓交文件,交完以後最早到十二月破管處才會決定你的檔案外判或由破管處自行處理,跟著破管處或受託人會安排第 ...

不是, 我是八月己頒令. 未頒令前已通知我破管處已授權一個外判出開戶信, 批生活費及跟四年之事. 我頒令一星期後已到外判交文件. 之後等佢出信批生活費.差不多一個月已發信通知批多小. 直接在信中寫上每月30日必須自動轉帳到指定戶口. 不過沒有寫上任何要見受託人.
原帖由 macauranger 於 2009-10-19 11:08 發表
有D咁嘅事?
1.        未頒令已發信叫開戶口及通知已指定外判受託人?
2.        傾都唔使傾就決定你的支出?
各位師兄姐,有人遇過這情況嗎?

跟我case既顧問話因為太多人. 破署已有叫直接外判受託人. 係代表債權人問你羅錢. 係唔駛開債權人會議. 我果間外判受託人更係出左名厲害. 所以見你咁講. 我仲以為有得傾添. 我交文件已經問. 批左可唔可以反對? 佢話唔係唔得. 不過我地全部有上限. 我聽完開頭冇為意. 上限係每項生活費設上限定係債權人已經限左最小要還錢既上限????