破產聯盟

查看: 2215|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

急求drp意見,就快連min pay 都唔掂

單身,四十多歲上市公司經理,與家人同住私樓,無須供樓, 每月家用和自己生活費$9,000 以內, 無須供mpf

autopay  人工每月$40,000 每年公司有1.x bonus

現有兩項P loans, 我仍負擔得起,想一直供

Bxc 銀行P loan 借 $490, 000 , 分60 個月 
每月11,205, 現剩 33 個月

Hx  出糧銀行p loan  $ 312,000,分 48 個月
每月 7,904, 現剩 43 個月

每月p loan 一共要 $29,109

每月剩下$11,891 找卡數

卡數如下:

Hx 出糧銀行visa 37,000 (有15,xxx 簽賬分期) , over 30,000 credit limit
Hx 出糧銀行master 30,000
Hx 出糧銀行union pay 30,000
bxc 銀行visa 110,000 ( 已over 100,000 credir limit)
citix 銀行visa  150,000 (有多項簽賬分期)
美x運x銀行 80,000

TU 由F跌至現時G,但G 分數接近H,
因六月中及七月中向現有銀行申請貸款不成功

Check TU 總共係人工28倍左右。

過去半年p loan 同卡數準時找,過去3個月以上嘅卡數都找多過min pay, 但未夠找每月賬單結欠。

今個月開始只找min pay, 冇乜錢剩。

從未申請過drp 或iva 或破產,亦未向過財仔申請貸款

請問:
        1. 我想drp 係bxc, citix,美x運x, 唔想drp係出糧銀行。  定係idrp?

2. 同一間可唔可以淨卡數drp, 保持p loan account 不變?
        3. 我case 係恒x定bxc做 idrp 機會大D呢?

你有四個債權人同超過18倍
四間入面得身痕有做idrp. Drp唔會俾你淨卡數drp. 同一個債權人內所有卡p loan會一次過做
但最大債權人係bxc,idrp 係要搵
Idrp 係要搵最大債權人做
請問如果最大債權人冇得做idrp 呢?
好似可以順搵第二大債權人。
仲係度問,快啲去搵身痕搞啦  idrp要個幾月先知結果
身痕只可DRP,除非銀行覺得適合先可做IDRP
可以賣左層樓,再買間便D樓,一次過清數可以唔使做任何野
搵發卡行傾cut卡分期啦, 逐間傾
冇得idrp, 唯有逐間傾drp, 有排等
身痕剩係肯drp??