破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

欠卡數超過60日,求出路

Summary:
欠: 痕身140000, 日本仔 6000
月入: 12000

件事由年中開始。

June July 之前兩期卡數 min pay 交唔到,
之後有 d d 錢回籠想找返一期, 發現戶口已被取消

同埋已經pass 左比收數公司

佢話連收數服務費要還 14萬

我無可能班到$ 一筆過去還,果刻"收數佬"叫我還住一半先
打上痕身, 聽電話的人只係叫我同返收數公司傾.....

之前做freelance, 自出事開始,立即求其打返工先(8-9k). 不過都係無工作証名果隻(跟蛇頭)。
自知咁小人工唔係辦法,上星期終於俾我搵到份過萬嘅工, 下星期上班。

講返痕身收數果邊,由開始追至到十月頭, 我八九月還過一次約7000。日本仔就月月都有按額還(試過遲一兩日,十月無遲)

最近痕生轉左收數公司追我,要我立即還約$26000。我當然無咁多錢!

我唔想收數搵上門. 加上我欠個數唔大,我收入 穩定返兩三年就還曬,D人幾十萬都係咁還

之前搵過唔同既律師樓,
有間叫我申請破產,三個性果間叫我做夠三個月先;  問過間一google DRP 就排page 1 嘅'公司',佢話一有employment contract 就可以DRP.

有乜出路? 幫幫手唔該, 感激萬分
唔駛諗,如有萬零蚊就去申請破產啦,成日咁樣幫銀行打工,我就真係項唔順.

補充:
上面題果間'公司'有一刻今我心動,始終佢話比幾百申請費就幫我入紙DRP 去停追數

後來發現"破產聯盟",先知中介D野 (thanks everyone @ "破產聯盟")

ac0213 發表於 2-11-2015 20:04
唔駛諗,如有萬零蚊就去申請破產啦,成日咁樣幫銀行打工,我就真係項唔順.

為十幾萬破產,唔值得喎
咁少就係破,緊係唔值啦!
不過你情況的確唔會可以申請到DRP,因為份工上任期短!
銀行收數費用不能轉介消費者
你同痕生講LA
kitti 發表於 3-1-2016 14:01
銀行收數費用不能轉介消費者
你同痕生講LA

其實....最後都係自己俾....因為你根本冇同佢傾既本錢