破產聯盟

查看: 3923|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

求教,請問我的情況做idrp好嗎。。

各位ching好,

30歲,月入15K,但出支票,剛入職2個月

P loan:
中X - 14萬左右,還到2019/7
C子 - 有2條,一條剩$23000,還到2017/1
          一條剩$26000,還到2017/7

卡數:
渣X - 2張卡約$25000
C子 - $15000
恒X - $35000
城市 - $7000

想請問申請idrp定結餘轉戶好。。但唔知批唔批咁多
如果申請idrp剛轉工無耐又出票對申請有影響嗎
應該問中X定C子好呢

而家每月找得晒啲loan卡數只能盡找。。。求指教
樓主, 欠債~280k, 中x是大債主, 理應問它做idrp. 而欠債對月薪~18倍, 亦可向中x,c子做drp. 但新工,最好等夠3個月才做,6個月更好.
結餘轉戶的話, 先查下TU, 最好F/G級以上, 等工作3個月以上, 1次只問2-3間銀行(債主/出糧銀行/進取型),問太多降TU.
victor24 發表於 28-2-2016 07:52
樓主, 欠債~280k, 中x是大債主, 理應問它做idrp. 而欠債對月薪~18倍, 亦可向中x,c子做drp. 但新工,最好等夠 ...

謝謝指教!
我係F grade,之前問過C子同城市想一次過借多啲cum晒啲卡數同提早還1-2條p loan,但C子唔批,城市話最多只能批100k比我找卡數因為份工太新。所以我無借到。我驚自己再加多條p loan會搞唔掂。
但其實我啲卡數分得咁散,有啲都唔夠3萬,好似未夠3萬啲銀行唔會接納idrp?以我嘅情況會唔會做結餘轉戶會好啲呢?
樓主, idrp 是由最大債主牽頭同其它小債主傾-->中x.若它不批
1. 只能向它們申請轉做drp.
2. 結餘轉戶,你份工新都好難全清, 城x月平息多少? 息口貴的話(>1%),
再捱多1-4個月再找試. 希望把所有卡數轉成p loan. 即4絛p-loan,
到1月捱到c子1條loan完成, 就可再問中x或其它再offer平息/一筆清.

我無交文件已經決定放棄,但我上年申請中X 果14萬已經係0.7x
我覺得都有可能過1
應該問C子做idrp,C子一向有部門專搞
謝謝各位意見,我諗我再頂多幾個月試下結餘轉戶得唔得先。。。。。。
盡量未到最差都唔想idrp.........
朋友建議我先續借C子而家供緊果2條p loan還左啲卡嘅outstanding先(約4萬幾)但佢唔批。。。
我突然好似灰左,而家好似真係咩都做唔到咁
要等份工過多幾個月先算。。
我建議你不要借什麽結餘轉户,最好一條大数還清並一定不要保留信用咭,通常你想一筆凊銀行一般批也不會足,還是試下idrp吧
Howard1995 發表於 3-3-2016 15:52
我建議你不要借什麽結餘轉户,最好一條大数還清並一定不要保留信用咭,通常你想一筆凊銀行一般批也不會足, ...

有朋友叫我借安X果啲⋯⋯話應該只有二線先會批到咁多比我清數⋯⋯
我跑山超過10以上經驗看,銀行財務要計点賺盡,最鐘意有能力還到但有經常洗大的人,我可肯定除楼按,一定唔會借全数比你,等你掉盬水時不時同佢續借
問題要解决,首先睇自已,我諗你中x果14萬都係清数,如果改变唔到生活習慣,倒不如早破同借貸劃清界線
idrp獅子問下,如成功我100萬估計每月17800x62,你可參考
Howard1995 發表於 3-3-2016 21:16
問題要解决,首先睇自已,我諗你中x果14萬都係清数,如果改变唔到生活習慣,倒不如早破同借貸劃清界線 ...

14萬原本係用黎清數,我找左當時嘅outstanding之後公司裁員失業左兩個月。。果舊錢就變左生活費。。當然自己都洗左啲。。而家果舊錢仲有剩,但已經唔敢郁,用黎每月扣中銀嘅供款。。原本唔係失業依舊錢可以捱到2017/1清C子條loan的。。而家結果得返半年左右。。。
Howard1995 發表於 3-3-2016 21:23
idrp獅子問下,如成功我100萬估計每月17800x62,你可參考

你個rate好ok啊,可惜我而家新工,出票糧期又唔準。。申請idrp唔知得唔得呢。。同埋C子我只欠6萬幾,唔係最大債主,但爬文又好似唔覺有師兄Bxc曾經申請成功過?。。。唉,好慘呀,而家咩都做唔到咁,得個急字
Howard1995 發表於 3-3-2016 21:11
我跑山超過10以上經驗看,銀行財務要計点賺盡,最鐘意有能力還到但有經常洗大的人,我可肯定除楼按,一定唔 ...

我無樓啊,其實都預佢唔會批得足。。如果淨批比我找卡數,變左4條loan,我可能會有啲吃力
我欠100萬,獅子只係佔25,第三多都肯幫我做,現在很怕唔批,要月中才知結果
Howard1995 發表於 4-3-2016 17:59
我欠100萬,獅子只係佔25,第三多都肯幫我做,現在很怕唔批,要月中才知結果 ...

C子肯幫你做應該無問題啦,不用怕,一定會有好消息的!
c子受你即是OK冇問題,C子冇把握佢吾会接