破產聯盟

查看: 2264|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

做唔做到IVA OR DRP

本人上左TU睇左報告,
欠債本金約380K,連息500K,
月入約13000..
今日上顧問就叫我申請破產,但我唔想破產,
自己欠落既債,有幾耐風流有幾耐拆墮,.點都想還晒佢..
我期期都還清+準時,
只不過覺得好吃力,
想問下咁既情況,IVA同DRP做唔做到?
定都真係得返破產一條路?

期期都還清+準時, 380k: 13K, 欠債:月薪~30 (>18高度危險水平),
樓主亦有還款能力, drp 可以先試,遂間試,亦可試把卡數轉p-loan,
若不批,  iva 後試, 若失敗才考慮破.
victor24 發表於 9-3-2016 07:16
期期都還清+準時, 380k: 13K, 欠債:月薪~30 (>18高度危險水平),
樓主亦有還款能力, drp 可以先試,遂間試, ...

謝謝你的回復,其實我係loan大。
大x約210,ux係90。
有47係dxs既信用卡現金分期。
我想問大x做drp。但我驚佢唔批會叫我一次過找數
以前有師兄提過大新不還一,二期,銀行會主動叫做drp
Howard1995 發表於 9-3-2016 09:46
以前有師兄提過大新不還一,二期,銀行會主動叫做drp

我有朋友之前一直遲還大x。。但佢地都無提議做drp。。
尋日個顧問話我做唔到drp。。叫我破產
你月入13800,銀行無可能會借到30幾萬,你詳例欠債,工作才能幫你
Howard1995 發表於 9-3-2016 10:35
你月入13800,銀行無可能會借到30幾萬,你詳例欠債,工作才能幫你

大x係借21萬,還左年半,連息仲有28萬幾
ux借9萬,連息仲有15萬
星x係信用卡現金分期,借51000,仲有4萬6
iva同idrp 一般最小要欠4間,你每條数每月還多小,工作穩唔穩定,有無家庭開資,欠債原因等
Howard1995 發表於 9-3-2016 13:01
iva同idrp 一般最小要欠4間,你每條数每月還多小,工作穩唔穩定,有無家庭開資,欠債原因等 ...

大x每月約5500,ux大約3500,星x約2000。工作穩定,文職,無家庭開支。。衰大洗
你答得太表面,現職工作多久,屋企有無能力幫你還,UA是新数吧,有無擔保人,近半年所花的要同銀行解釋,

樓主*1 post 已經好有問題,
數目有無錯,
收入唔食都未夠所講之數minpay  !

301 發表於 9-3-2016 16:19
樓主*1 post 已經好有問題,
數目有無錯,
收入唔食都未夠所講之數minpay  !

但我真係夠喎。但真係無錢用囉
我今期大x無交,佢打黎問我做唔做drp。。我話要申請。。但我好驚佢唔批要我一次還。。同埋我想佢幫我group埋其他數一次過做。。但佢話其他卡數如果唔成功,會即時叫我還。。咁我依家應該點好?其實我做到既機會大唔大?
通常都會批...
唔好信顧問...
同埋如果佢做唔到IDRP都可以做自己條數..
UX應該就無DRP
星星就有既..但申請左幫助未必大..