破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

黃瓜好好人,生活費俾得好高

大家唔好咁啦…上得來呢度都係分享唔同經歷
後悔想改過 發表於 25-9-2023 14:07
但我轉唔到工咁即係點算,會比佢扣起份糧上繳?定係可以遲啲拎番出來

到時要睇戶口有無凍結,份糧入唔入到落去。如份糧入到又撳到出嚟,就無問題啦。萬一錢喺裏面但撳唔到出嚟,頒令後就同受託人講等錢開飯,要求拎解凍信拎噃d錢出嚟先,多數受託人都會接受開封解凍信畀你。不過佢都可以揸正嚟做,唔開解凍信畀你,咁裏面所有嘅錢就會充公。
a981142 發表於 27-9-2023 13:19
5萬唔多?呢度9成人都無5萬囉
我無破,最後搞得掂,而家拖長還就得
你又點咁巴閉?

咁有啲人可能搵5萬 家庭負擔 消費自然就有所提高,就算人地破唔破產,都唔可以要人搵5萬 但就過啲搵2萬內既生活。
mathew3332 發表於 25-9-2023 15:15
我都唔知拎唔拎得返出黎,因為我24號領令 28號出糧 個戶口實凍左,所以預左無左份糧 ...

24號頒令,個戶口26或27號都會被停用,仲點入錢? 一係早幾日通知定公司今期糧唔好入糧落去,等你拎到新戶口號碼/解凍咗舊有果個戶口先入
Anmi2019 發表於 27-9-2023 17:57
24號頒令,個戶口26或27號都會被停用,仲點入錢? 一係早幾日通知定公司今期糧唔好入糧落去,等你拎到新戶 ...

我問過公司,佢哋既政策係點都會入一次落去 入唔到先會開票
我自己個做法係頒令前開一個戶口用到頒令 頒左令再開個新 當然係分開兩間 起碼份糧拎到出嚟先
mathew3332 發表於 27-9-2023 17:56
咁有啲人可能搵5萬 家庭負擔 消費自然就有所提高,就算人地破唔破產,都唔可以要人搵5萬 但就過啲搵2萬內 ...

租樓,一個小朋友,講得好清楚啦
如果要過返5萬既生活,清哂d債先啦
還唔到要破產,又唔想過2萬生活,點搞啊
mathew3332 發表於 27-9-2023 17:56
咁有啲人可能搵5萬 家庭負擔 消費自然就有所提高,就算人地破唔破產,都唔可以要人搵5萬 但就過啲搵2萬內 ...

你哋喺度時間太短,有時間睇噃某d人留言根本可以唔駛理,仲有小心有人喺度套料,咩都好,保障自己私隱,唔好爆自己咁多料
回復 支持 1 反對 0

a981142 發表於 27-9-2023 18:03
租樓,一個小朋友,講得好清楚啦
如果要過返5萬既生活,清哂d債先啦
還唔到要破產,又唔想過2萬生活,點搞啊 ...

咁人地要點生活,點樣消費係佢破產前自由。到最後佢要步入破產呢條路,佢已經要承擔香港政府認為佢需要承擔既責任。其實真係唔需要你幫佢計租樓 一個小朋友淨係可以消費幾多,存起幾多,點樣未雨綢繆。佢咁大個人自然有佢自己既路要行

mathew3332 發表於 27-9-2023 17:58
我問過公司,佢哋既政策係點都會入一次落去 入唔到先會開票

聽日出糧喎,祝你出入平安
Anmi2019 發表於 27-9-2023 17:51
到時要睇戶口有無凍結,份糧入唔入到落去。如份糧入到又撳到出嚟,就無問題啦。萬一錢喺裏面但撳唔到出嚟 ...

所以一切都要等頒令幾耐先做到決定。
而我10月頭去申破…應該都會卡糧了..所以都擔心緊
依家為有一步一步來見步行步。
Vans 發表於 27-9-2023 18:00
我自己個做法係頒令前開一個戶口用到頒令 頒左令再開個新 當然係分開兩間 起碼份糧拎到出嚟先 ...

請問係咪即係宣誓後,入咗紙有臨時number, 就可以去做?
抬起頭 發表於 27-9-2023 21:48
請問係咪即係宣誓後,入咗紙有臨時number, 就可以去做?

自己申請入學係即日宣誓即日有NO.
但開戶口要攞咗信先可以去開
同埋好似要係已經受僱先可以攞到信去銀行
一個傻人 發表於 27-9-2023 22:21
同埋好似要係已經受僱先可以攞到信去銀行 ...

經6c的
Anmi2019 發表於 27-9-2023 18:14
聽日出糧喎,祝你出入平安

唔知係咪永0出糧係慢啲,我平時用獅子銀行既話琴晚12點半應該出咗糧。但永0到而家都未收到。。
a981142 發表於 27-9-2023 13:19
5萬唔多?呢度9成人都無5萬囉
我無破,最後搞得掂,而家拖長還就得
你又點咁巴閉?

多又點少又點??

同最後係咪資不抵債根本就無關係, 唔好咁低能啦唔該

特朗普搵幾多錢呀?? 人地破過6次產呀

JW個男朋友屋企又幾有錢呀?? 咪又係破

月入5萬對你黎講可能係好多 , 但唔好用自己把尺去量度別人啦

經律師宣誓完大約一個星期先有NO.覆番你
仲要上庭頒令之後先知跟主任定外判
到時先可以攞開戶口果封信喎
抬起頭 發表於 27-9-2023 21:48

係呀,個個都驚個戶口會凍結偷鷄去開。
仲有,唔好再講咩臨時no.,依個no.係你破產檔案編號!破產期4年內同受託人有咩溝通,都要先講依個no. 佢哋係唔會記得/講你個名。
一個傻人 發表於 27-9-2023 22:21
同埋好似要係已經受僱先可以攞到信去銀行 ...

問受託人攞信去開果d係頒令後,佢講梗等頒令前,係偷鷄去開
mathew3332 發表於 28-9-2023 07:47
唔知係咪永0出糧係慢啲,我平時用獅子銀行既話琴晚12點半應該出咗糧。但永0到而家都未收到。。 ...

1. 有d銀行由你公司申請做出糧戶口要等1星期,你幾時通知公司轉永隆出糧?
2. 之前有同學公司傻傻吓照入噃舊戶口,你肯定公司已將糧轉入永隆?