破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

新手想入iva區, 但要30權限, 想問要點做先可以快點到30 ?

42# mochida_elt

我用xp 2003 ,我聽講要去香港字庫=加字 ,但我又唔識
43# man152

what is xp 2003?!?!?  

I think u are talking about XP sp3, right?

try here http://www.microsoft.com/hk/hkscs/chinese/
44# mochida_elt

攞  <  <打到了 , 哈哈真係唔該呀
以局外人睇,我覺得你,該做的,該想的,都已經做得七七八八,建議你做做風險評估。

1) 因為你已經向獅子錢庄申請咗IDRP,相信你嘅(中央)信貸評分,已經即時調低咗,故估計未來幾年,其他creditor 會慢慢降低你原 ...
CPKing 發表於 2011-1-17 16:21

首先, 好多謝你打左咁長的文字回覆我!
1) 我只以匿名電郵向獅子錢莊(學識唔打真名!thx!)提交本人的欠債情況, 及詢問獲批機會高不高, 因我聽講若超過人工15倍,獅子錢莊不接納申請!

2) 我都曾經聽過會有骨排效應,所以一直未敢申請。

3) 我呢半個月都計緊,應該行邊步。但因為涉及十間欠債銀行, 差不多每間都有不同的分期或循環等, 計息方式及利率亦不同,還min pay及full pay亦有不同的比例, 加上自己生活費等, 都幾亂, 所以盤數暫未計得清楚, 但我知道破產就肯定行唔通, 會失去最多 $。

4) 如果我DRP 個案成功,我到時一定會上黎多作分享, 幫下有需要的人。(好似你們咁, 分享下, 幫下人!)

我以後再寫文,唔好再直接寫銀行或財務公司名稱,多謝你的提點。 謝謝!
44# mochida_elt

攞  <  
man152 發表於 2011-1-17 13:11

恭喜你! 打到「攞」字!

亦好多謝你地入黎, 令我可以覆多句! thx!
你爭咁多$$.度度都貴架喇.
盲仔 發表於 2011-1-17 01:00

貴我都預先, 不過有d貴得太過份! 我找過四間, 最貴同最平相差價錢差幾萬!!
我見過有2位師姐 ,閒話家常 ,一日就羅百幾分
man152 發表於 2011-1-17 12:05

咁要唔該你, 得閒多d入黎同我傾下偈啦!   
43# man152

what is xp 2003?!?!?  

I think u are talking about XP sp3, right?

try here http://www.microsoft.com/hk/hkscs/chinese/
mochida_elt 發表於 2011-1-17 12:50

多謝晒mochida_elt兄, 幫我答左點打廣東字! thank you!
47# gringoire

LIFE IS A MATTER OF CHOICE.

我記得我同你講過,要用自己既生活去幫自己決定點做。

其實最簡單,最直接唔使煩既方法,唔係破產,係你一早唔好借咁多錢。得唔得丫?

當然你有你既原因,但係冇人會理你咩原因,借左就係要還。

我明白你係會好混亂,有舉棋不定既感覺,總係覺得驚可能會決定錯左咁。又或者驚做左一d野牽連好大。

不過其實我覺得你有時都幾庸人自擾,CPKing師兄講得好岩,路得幾條,你放上天銔 銔下佢唔難決定。搵將紙寫低每個做法既得與失,自然會有一個你比較認同既方法浮上來。唔好將太多唔關事既野拉埋落去。Do it with no regrets.

有d野做左做係做左,冇話做得好唔好,岩唔岩。即係唔通你識個女仔,覺得佢樣樣都ok,人又幾好,又夾,你問佢係咪一定同你結婚先? 肯唔肯生仔先同佢一齊咩? 生仔包埋ga? 如果有呢種女仔麻煩介紹我識。

今日唔知聽日事。

Makes everything simple. 用自己既感受行事。你分析得太多了。

祝你好運!!
47# gringoire

LIFE IS A MATTER OF CHOICE.

我記得我同你講過,要用自己既生活去幫自己決定點做。

其實最簡單,最直接唔使煩既方法,唔係破產,係你一早唔好借咁多錢。得唔得丫?

當然你有你既原因,但係冇人 ...
mochida_elt 發表於 2011-1-17 20:41

好感激, 用心睇我既野, 也真心咁回應我!
咁多年, 係呢半個月內心掙扎得最緊要!
我用多幾天, 等埋匯豐銀行的回覆, 我諗我會有決定!
多謝晒你!
好感激, 用心睇我既野, 也真心咁回應我!
咁多年, 係呢半個月內心掙扎得最緊要!
我用多幾天, 等埋匯豐銀行的回覆, 我諗我會有決定!
多謝晒你!
gringoire 發表於 2011-1-17 22:06

祝你有好的消息啦 我希望你是一个成功的例子 教教上來求知的人
祝你有好的消息啦 我希望你是一个成功的例子 教教上來求知的人
lulumason 發表於 2011-1-17 22:38

多謝你! 我也希望自己能成功!
樓主你有冇諗過點解DRP 與 IVA 收費相差咁大?

.我根據你想法與資料,得出一個結論.

你想保住份工,只有IVA一途. (其實你會被抄還是可轉職?)

咁你就唔好嫌貴....因為你無選擇.

你而家財政係一個漏水既水筒,無論你幾努力都係填不滿.
你得兩個選擇,一係放棄(從來).一係修補(付出).

IVA無論幾貴都唔會比你欠債多,因為你一破產所有都歸0,
一無所有又何來多少? (收費)

DRP唔成功想做轉做IVA....我諗唔會成功.

乜都唔攪都不過拖多幾年....破產.
你真係無乜選擇.
剛收工回家, 見到有七個回覆咁多, 真係好多謝大家!  
我而家會逐一詳細回應返大家! thx各位!
60# CPKing
除非樓主工作性質敏感,不適合破產,否則就應放下面子跟上司商討,以我為例,我破產前同老闆傾好晒,結果減卻好多麻煩,例如外判要經我公司查我,我好放心,,因為老闆support我,已知會會計佬點答外判 ...
macauranger 發表於 2011-1-18 15:31

我都認為樓主身份好敏感 紀6个隻 若真的係都幾無奈 我不是鼓勵申破 因都要面對好大壓力 但做過drp的我 以為可以頂到 但到頭來 人算不如天算 不善理財就真的不善 結果都係申了 這是我心底話 見諒見諒
噤,又會有d問題wor? 如果你正式冇料比過獅子錢莊(如身分证號碼),佢地只會係噤意覆你,因為佢地睇唔倒你具體信貸評分。

Anyway,如果你真係 [決定] 咗可以表露身份,建議你揾星洲銀號睇睇你條數,你需要一個牽頭 ...
CPKing 發表於 2011-1-18 07:48

照我所知, 牽頭代理人(銀號),必須是自己的最大債權人, 我就係獅子, 所以唔找得星洲。

我係冇show真實資料, 結果佢地真係冇逐條問題答我, 都可以算「係噤意」覆我,不過佢給了一份附件給我, 我覺得好有用, 原因有好多野之前律師都冇講的,全文如下:

消費者指南

債務舒緩計劃簡介

本文介紹透過磋商達成債務舒緩計劃的方法,讓您能保持足以生活的家庭開支預算,同時履行與債權人所訂下的還款計劃,善用資源來償還欠債。由於您的債權人可能涉及多間金融機構,因此,香港銀行公會、存款公司公會、香港持牌放債人公會及香港信貸機構聯會有限公司制訂了一個架構,方便達成涉及多個債權人的債務舒緩計劃,以使對各方人士均具有成本效益。債務舒緩計劃可助您:

•        重新洽商無抵押貸款的每月還款安排和條件;
•        綜合所有還款,一次過按月繳付欠款;
•        避免被收賬公司追債、扣發薪金或訴諸法律;
•        避免破產和隨破產而來的問題,例如日後難以獲得信貸、旅遊受限制等;
•        回復穩定的財政狀況;
•        為未來建立正面的信貸記錄。

程序

1.        首先,您需要與您其中一位最大的債權人會晤,進行保密的面談。一旦確定您的債務是可以重組的,您便需要授權這個債權人聯絡您其他的金融機構債權人,開始磋商債務舒緩計劃。此外,您需要授權所有債權人交換與您和您的債務有關的資料。

2.        為方便其他金融機構債權人考慮您的個案,您必須向他們提供完整、準確及最新的財務資料,包括入息證明、解僱書(如適用)、資產負債說明(詳細列出您所有的金融機構債權人及欠下每名債權人的款項)、銀行月結單和存摺副本,以及詳細說明所提供的債務抵押品。

3.        倘若您的金融機構債權人決定繼續磋商債務舒緩計劃,他們便會選出一位牽頭債權人作為代表,與您磋商債務舒緩計劃的條件。

4.        在選出牽頭債權人後,債務人將獲得為期30天的暫停償債期。您與牽頭債權人應在這段期間展開,並完成洽商。在此30天期間,參與的金融機構債權人將不會要求還款或展開法律訴訟,也不會對您提出破產申請。然而,在暫停償債期內,持有抵押品的債權人仍然有權沒收抵押品。

5.        牽頭債權人可向您提出正式重組方案,詳列重組債務的還款條件。當您收到正式方案後,應仔細閱讀,並聯絡牽頭債權人,表示接納該方案及/或提出疑問。

6.        若牽頭債權人認為債務舒緩計劃並不可行,或合佔債務總額75%的債權人要求停止債務舒緩計劃,則此暫停償債期或會被終止。若債務舒緩計劃未能於限期內制訂,則此暫停償債期將 期滿失效,但若獲得合佔債務總額75%的債權人同意,則暫停償債期可延長一次,為期30日。

待續(因字限不可超過5000字)
(續上文)

您在債務舒緩計劃下的責任

1.        假如您已申請破產,則必須先向高等法院申請撤銷/撤回破產申請,才能接納有關重組方案。

2.        一旦接納該重組方案,您便必須按月在重組方案所列明的到期日,向牽頭債權人償還欠款。逾期付款將影響您繼續參與債務舒緩計劃的資格。因此,您必須確保戶口內有足夠款項,以便直接轉賬至還款戶口。

3.        您可繼續收取債權人發出的月結單。收到月結單後,您應立即審閱,確保所載資料正確無誤。假如您的月結單在利率、逾期罰款或其他方面出現錯誤,您應致電有關的債權人,同時知會牽頭債權人。

4.        假如您獲得超時補薪、花紅或餽贈,並希望將之全部或部分用來減低重組的債務,請將這些額外款項送交牽頭債權人,並另紙說明這筆款項的用途。我們強烈建議您先在信託戶口內存放一筆至少相等於兩個月還款額的儲備金,然後才考慮以額外款項償還重組債務。若出現無法預料的緊急情況,這筆儲備金將確保您有足夠資金應付每月還款,從而保障您能繼續參與債務舒緩計劃。這樣,您便能以明智的方式償還債務,並確保未來財政的安穩。當您開始學習積榖防飢、未雨綢繆,便是向成功的人生路邁出重要的一步。

5.        保管齊全的記錄。假如您過去沒有這樣做,現在開始也不遲。您應為自己設立一個檔案系統,保留所有債權人的月結單以及對牽頭債權人的還款記錄。你應保管所有開支單據,並根據預算來查察開支情況。此外,您應定期(至少每月一次)查核支票戶口賬項,確保收支平衡。您亦應保存所有櫃員機提款單據。另一方面,您應了解自己的消費模式,並每日嘗試發掘節約方法。所謂小富由儉,儲蓄是保持財政穩健的不二法門,因此,您應開立專用的儲蓄戶口,讓資金不斷增長,為安穩的未來鋪路。

6.        保持聯絡。假如您搬家或轉換電話號碼,請致電牽頭債權人或在下個月還款時以書面通知它,並向所有債權人提供新地址或新電話號碼。您必須確保繼續收到月結單,以便監察戶口情況。
如何避免影響債務舒緩計劃

在以下的一個或多個情況下,您可能會被終止參與債務舒緩計劃,包括:

1.        拖欠還款— 牽頭債權人可能因您拖欠一期還款而終止債務舒緩計劃,並可能向您收取逾期罰款及重新收取原有的利息。

2.        部分還款— 重組方案所載的還款額是您的債權人所接納的還款額。如果您只償還部分金額,其負面影響與拖欠還款是一樣的。

3.        虛假資料— 提供虛假、誤導或不完整的資料(包括資產負債狀況說明書、收入證明等資料),均可能導致您無法再參與此計劃。

4.        未能履行其他責任-若未能履行債務舒緩計劃的其他責任,則可能會導致債務舒緩計劃被終止。

5.        累積新債— 債權人一旦接納較低的還款額或減收利息,便會對債務人借取新債抱有較大戒心。增加舉債,將被債權人視為財政狀況轉壞的跡象。因此,在借取任何新債之前,最好先與牽頭債權人商討。

6.        直接還款予債權人— 當您接受債權人的重組方案,所有還款必須透過直接轉賬存入牽頭債權人的指定信託戶口。不要把還款直接付予參與債務舒緩計劃的個別債權人,以免引致行政錯誤,對您的新付款安排構成負面影響。

7.        加速償還其他債務-若您被要求加速償還其他債務,或持有抵押品的債權人沒收您任何資產,則債務舒緩計劃或會因而終止。

8.        與債權人達成債務和解協議-若您與債權人達成其他債務和解協議,則債務舒緩計劃或會終止。

提升信貸評級,增加獲取新債機會

您的債權人會向各信貸資料機構提供您的拖欠還款資料。而信貸資料機構可從債務結清日起計,保留這些記錄達5年;若債務沒有結清,則會永久保留。然而,您如果參加債務舒緩計劃,並準時償還債務,您的信用報告將會反映您對還債所作的努力。假以時日,您的信貸評級便會提高。

假如您在債務舒緩計劃下保持良好的還款記錄,並已償還超過60%的重組債務,那麼,參與該計劃的部分債權人可能會酌情考慮為您提供信貸便利。

您的債權人希望與您合作制訂一個解決財務問題的可行方案,請與您的牽頭債權人聯絡,商討有關細節。
幾同意,佢係有d分析得太多。

我覺得佢已經先入為主,先DRP,到冇得揀時,或 last moment 至去破產,其實...都係人之常情嘅。

希望佢可以保守諾言,將來再翻來講佢成功個案,平衡吓呢度d topic。 ...
CPKing 發表於 2011-1-18 08:04

我可以應承大家, 無論成功與殆, 我都會上黎同大家分享經驗, 幫下需要協助的人。
57# CPKing
自己條數都未計掂,又請教人點計條數,結果以為好多方法去解決問題,原來所有方法都唔掂嘅!如我之前提過,DRP只適合最多兩條數,多過兩條,遂間債主講都講到口乾。我弟婦就試過,齋爭渣打十五雞,冇嘢 ...
macauranger 發表於 2011-1-18 13:31

雖然我唔敢話自己機會高, 但之前律師同我話(希望佢冇呃我), 似我欠差不多100萬, 約十間銀行的case,佢地有做過.....至於我, 有八成機會可成功, 不過唔可以而家即刻申請........
樓主你有冇諗過點解DRP 與 IVA 收費相差咁大?

.我根據你想法與資料,得出一個結論.

你想保住份工,只有IVA一途. (其實你會被抄還是可轉職?)

咁你就唔好嫌貴....因為你無選擇.

你而家財政係一個漏水既水筒,無論你幾 ...
bb_q_888 發表於 2011-1-18 14:30

你講既同某一律師一樣: DRP唔成功想做轉做IVA....我諗唔會成功!

所以兩者我現偏向idrp, 因平好多!