破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

準備申破,有關在內地定居問題,希望各位師兄師姐解答

Bill,  唔等得啦,聽日一定要搞,就照你咁講啦,保險應該已經取消左,唔填啦,支票收到到時再討論,基金就照寫,因為我都未寄信去取消
甘照Alex講保險,基金全部要填上去,要寫價值銀碼。
好啦,咁多位,訓啦!聽日再傾
我在睇返,Alex意思係你要保險,基金都要報上去,但你可以在頒領前用呢筆錢,以後解釋用係生活費。我都覺的甘有講的通。
Bill, 係啊,我後來臨訓前都睇得番我哋嘅對話,我都同意所有野都如實報,支票如果到先過頒令,就照樣當生活費用,所以Alex佢強調我先開永窿準備收支票,雖然我同我用開嘅匯風無仇口。
我同HSBC冇仇口,頒令後3日先凍,我頒令當日都仲提到款,當然我唔知係咪個個都會係咁...但係有人講過...一日未頒令銀行都無權凍你戶口,當然前題係你本身冇欠佢地錢啦!
我都覺你唔使在開戶口,無仇口實用的到。有仇口驚人地會扣數。
頭先去匯風發生左件事,話說其實我係雙重國籍,我除左係香港人外其實我都有另一個國家嘅身份,原來當初我開匯風個時我無用香港身份證開,結果我用香港身份證search 我係無任何戶口,用我第二個國籍嘅護照就有,加上我黎唔切去永窿,我決定申破時我唔寫任何銀行戶口,實際上香港身份真係無,如果到時問起,我就話無銀行肯開俾我,應該ok 呱?
請問如果我大概2pm 到破署,今日可唔可以做得晒啲野呢?
好似開到4點,今日實趕唔切。甘你香港身份證無開到戶口,信用卡怎俾到你?
Bill,  我照去啦,做得幾多得幾多,而家最大問題係我好多銀行嘅總行地址都唔知點揾,係 Yahoo 都 search 唔到,例如 花琦
信用卡月結單下面就有銀行公司地址,銀行網站也可以查的到。

花花銀行係測魚涌果個,
打電話去拍檯問,我要你地香港總部地址電話,要總部office果隻,唔係分行

你今日實做唔切,永燶你開左未?

你當而家上去拎份sample望下,望得完都5點

一定係聽日9:00再搞

Hello 各位,我已經搞點晒啦!宣左誓,俾晒$9040,排好期上庭,七月頭
已經影印兩份,交番正本去 LG1, 另外copy 俾番 10樓,自己keep 一份
而家去食飯,夜啲再交代詳情,好彩有呢個群組幫手,就係提醒帶八達通已經夠公德無量
份表填得咁急,真係預你七成有錯漏,
你要預左頒令當日會叫你個名,佢會同你講有野填錯(其實每次頒令都有10-20%人會咁)

不過,冇野既,按番佢要求修改就得!之後再排下一個星期頒令

最緊要:申報資產值同欠債果一part冇填錯.......一陣聽下你回顧
大家好!開始回顧下。話說我確定左我匯風銀行唔係用香港身份證開之後,我已經把心一橫唔申報任何銀行戶口,我真係諗唔到咩理由俾一個其他國籍嘅銀行戶口破署。我大概兩點去到10樓,問亞姐姐要份sample睇,跟住就開始填

都未開始填就已經有個男人問我洗唔洗幫手,我就知道佢咩事,我話唔洗啦咁我就繼續自己填,其實份表同 Alex 講嘅都一樣,只不過間房完全收唔到訊號,我無得開番破聯睇,又search 唔到啲銀行地址,咁就唯有填左啲識填嘅先,我覺得最辛苦係填中文地址,好多字要填。我比較特別係我無 mpf,  無銀行戶口,無收入,無車又無樓,跟本上tick 得最多就係「無」。咁我最終都決定連保險都唔填,既然都取消左,所以唔填。欠債個到其實我無咩特別,6張卡數,跟sample 咁填,因為電話無訊號所以我落樓下填。填完後俾亞姐姐睇下,加番啲小小野,佢又係問我有無銀行戶口我話無,有無mpf 我話無。跟住俾八千再入房宣誓,之後落LG2 俾 1045, 再上 LG1 整啲野再去 108B 排期,排左七月頭就去影印兩份,好彩八達通夠錢,之後就還番份俾 LG2, 再還番份俾破署,咁我問清楚姐姐fax 邊份俾銀行,佢就話 3 張個份就得,好多版個份唔洗,咁我就走啦。完!
外國戶口唔報,合情不合法

現實根本好多人都係咁,但不過度批評,你自己都應該深思過

至於匯x,隨時凍結,換言之,冇得用永燶接票再提款生活,

張票可以視為無左,頒令後破署亦9成會叫你交出

Anyway,祝你頒令後,回內地愉快生活