破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

忽發奇想...如果財爺真係派錢~~

104# 301

全城熱話,頭先去食飯都見好多人講,亦見到預算案出左後小見嘅笑容
94# bb_q_888

你預左無又唔問你老公攞咁咪得囉
cc4321 發表於 2011-3-2 12:53

人地比錢你洗....係 自願

問人攞係被迫.....
史無前例,
霎時間,如問到主任都愕然,

理論上,當然全上繳.

唉,
外人都唔知有破在身既例外無得派,
真有苦自己知咯.

**估計最快都要八,九月後派喇,
   最好到時有個急需用一筆錢既要求,
   望破署放行少許百分比自用....
我英文麻麻識睇唔識解
cc4321 發表於 2011-3-2 13:00

http://translate.google.com.hk/#en|zh-TW|

Oh!.... Sorry, I can’t use my Chinese writing pen at this moment.
I try this simply way then...

Hong Kong Bank is the central bank for our government.

I think they will auto pay the $ to your ban ...
CPKing 發表於 2011-3-2 13:06

我出糧係現金,咁我無戶口咪要同外判攞開戶信?開完戶口又要取消,d錢又可能要上繳,如果咁煩唔鬼要喇
109# 301

要等半年相信又比人嘈
110# bb_q_888

thx
108# CPKing
希望唔好"反錯"
Since I think HSBC is the largest local bank as well as our government use them as a central bank, most likely they will handle the transaction to your bank account or others.

香港匯豐銀行因為係本地最大銀行,而香港正苦用佢做野,就好似"中央銀行"角色一樣,所以好大機會 佢地用香港匯豐銀行處理此次的交易(把錢經匯豐銀行轉到你地在其他銀行的戶口)
108# CPKing
香港匯豐銀行因為係本地最大銀行,而香港正苦用佢做野,就好似"中央銀行"角色一樣,所以好大機會 佢地用香港匯豐銀行處理此次的交易(把錢經匯豐銀行轉到你地在其他銀行的戶口)lalaeveryday 發表於 2011-3-2 13:18

咁問題又黎喇,佢點知我戶口係邊間銀行?要提供戶口資料?如果咁轉黎轉去,不如拎張身份証去HKBC攞錢
有無人可以話我知,早排澳門果便係點派
假若係要全數沒收,希望破署自己攪掂,

有得睇冇得洗,其實好慘.
116# CPKing

政府出數....要等批/通過 ,再數計....

退稅最快都要半年先攪得掂,今次我估計可能更耐.
119# CPKing

希望係咁喇
唔經唔覺破左都年半.....
上次退稅, 張票經都冇經過我手就去左個官度....
原本見今次話入落MPF度...琳住都叫做係比返我.....
依家又話派街.....唉...

點解唔可以好似d 官員既suggest咁...比番個選擇權我地,
想囉cash咪比想囉果d去囉, 唔想囉既(好似我地咁)咪又得佢繼續放係MPF度囉....

呢兩年D物價係咁升,人工又唔見升.....個官見你冇喇喇有$6000又唔會比返你, 咁對我地有乜幫助?!
唔通破左產就同通脹脫離!? 破左產買野會平d?! 破左產食飯有折?! 破左產唔駛交租?!
今日見報紙講,
澳門係寄支票既,
自己去銀行取.

123# CPKing

你有你道理,但我覺得最多(快)7月1日前派,派錢時機都係政治既一種.
未批/同計數....又點派錢?

今次派錢單單係公報,都未過立法會.......
加上後期工作,公務員既工作率效等等;
快極有限.
125# 301

政府比票即係要入戶口,要搵外判,煩
我想問我頒令後一直失業, 無任何户口
呢 HK$6000 做生活費一定用得哂

咁我有無得攞?
破產官批我開個户口去接 HK$6000 嗎?
經過我幾分鐘思考,最簡單直接方便方法係,拎張身分證去銀行(HKSB)拎支票,然後入自己戶口
如果冇戶口個d點拎錢!!!
如果政府開個張係現金票就好喇...
雖然D錢都係凍過水, 但起碼都叫過下自己手先麻...
我睇到大家都話無論double pay同退稅都要上繳...
但係我呢2樣野岩岩過左呢一年都冇打俾主任,只係諗住係年報都寫咋...
咁係唔係唔得架????
但係上次退稅張票係直接send俾我架喎...我去銀行入左數..但係主任都冇搵過我...
(其實我老破左差不多2年...但係仲未傾過生活費架)
過多2個月就會再交年報...如果有咩問題主任應該會搵我~~
如果冇既話...我諗個$6000應該可以年結既時候先一次過報...
呢個諗法岩唔岩呢?