破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

準備申破,有關在內地定居問題,希望各位師兄師姐解答

Alex2233 發表於 24-5-2016 23:29
外國戶口唔報,合情不合法

現實根本好多人都係咁,但不過度批評,你自己都應該深思過

點解匯風會知道呢?我唔係好明?如果用我香港身份證search 我無戶口㗎喎?
你講清楚少少,我聽你講你有個匯x戶口?

定係冇

你在香港真係一個普通儲蓄戶口都冇?
話說番屋企途中原來花琦追數佬又打去煩我屋企人,我係街到揾到間可以fax 野嘅鋪頭,因為我有花琦credit control 個email 同fax number,  fax 再之後我揾佢,跟住佢話收到,然後話唔會再追我。我問佢咁追數公司果到點?佢話佢而家立即call 追數公司,態度都好nice.  我追問佢如果聽日追數公司又call 我咁點?佢話可以揾佢。   聽日就知
Alex2233 發表於 24-5-2016 23:34
你講清楚少少,我聽你講你有個匯x戶口?

定係冇

Alex 哥, 我係香港整係得一個銀行戶口,係匯風,不過唔係用香港身份證開,係用外國護照。所以如果用我嘅香港身份證號碼去匯風search, 唔會揾到我。
甘有幾好一個國籍申破,另一個銀行可以照用。香港係承認雙重國籍,甘做有無問題就唔知了,盡量低調啦。
Alex 哥 Bill 哥,請問由而家到上庭呢段時間有咩要主意,有咩要準備?

破產令係跟身分證Number凍結人戶口

理論上你果個戶口只係屬於一個外國人,數據上佢的確查唔到、銀行亦無權凍結

但你一唔小心,比破署證明到果個戶口係你,就好麻煩
因為破署精神同行動上都唔會允許你用任何方法去逃避佢查核你資產
係佢責任,就算你北韓有十億美金,佢一樣追討你,追唔追到一回事,法律好死板

例所以如:你張票領完之後入落果個戶口,就出硬事

因為破署知你有份保險、基金
呢d財產睇怕你都係用香港Id執行?咁佢要知,唔係難事,
所以,如果兩個星期後,將張票入落呢個'外國人'戶口裡,
即係暴露行蹤,破署本來由唔知,變成知道,知道筆錢落入左一個可疑戶口,
再望一望個戶口,叼!點解同你個名一模一樣,就穿煲

所以,即使你果個戶口唔會被凍結
但當你一用呢個戶口,去接收一些資金,而筆資金同你香港id有關連,
亦會引起人查證
所以呢個戶口,好多問題,唔可以拎黎打香港工出糧,實查到

Alex 你分析得好有道理,其實你做啲咩㗎???首先我今日無填保險,因為我保險經紀同我講我啲policy 已經cancel 左,咁我當然無問佢我應唔應該填落28C 到啦,問佢都唔識。不過份保險確實用我hkid 去開,破署要查確實查到,咁問題就真係我將會有張支票,不過真係無地方入。點好呢
所以我仲有樣想提、你果個護照開的戶口,之前有乜野財務記錄?

如果你用過佢去找你而家張卡數,供而家份保險、基金,亦會好似上面所講,人地有蛛絲馬跡可以查得番,同你有關連

除非你果個戶口,一直以來,完全冇做過任何活動,係曾經同你香港id有關連

否則,亦有風險被揭發
留意下信件,頒領前二星期會收到破署信件。其實你都係見過大場面,仲有咩可怕,船到橋頭自然直,祝順順利利!!
咁睇黎我要用我另一個國家身份,去另一個國家,去cash 呢張支票,等我問下我保險經紀呢張票係唔係一定要香港 cash 先
hsbc903 發表於 25-5-2016 00:14
Alex 你分析得好有道理,其實你做啲咩㗎???首先我今日無填保險,因為我保險經紀同我講我啲policy 已經ca ...

我冇做d乜架!反而你咁神秘,你先似有料到,幾時帶我去搵食?

你理論上係有地方入票,只係實際唔入得

簡單d講即係有家歸不得,因為一入就100%出事
呢萬幾蚊注定冇
鬼叫你永燶開唔到,開到仲可以話囉正牌,入票提取基本生活費

你而家果個直頭係黑戶黎,點可以入呢d乾淨錢,一入即check到

仲有,你諗清楚番,果個戶口有冇執行過一d activities ,係同你香港id有關?

hsbc903 發表於 25-5-2016 00:19
咁睇黎我要用我另一個國家身份,去另一個國家,去cash 呢張支票,等我問下我保險經紀呢張票係唔係一定要香 ...

問題呢筆錢係屬於你香港id,係申破者持有,
已經唔關你用咩方法提出
破署要知你有呢筆錢已經唔難,
佢什至用法律權力比壓力基金果面
就算你而家叫基金佬轉筆錢去非洲,破署都會審個基金佬,點解移左筆錢去不知名地方?
筆錢係屬於破產者,在頒令後法律上係破署的財產
破署會叫基金佬直接比佢,或者先比你,再由你交比破署

Bill 哥,我邊到有見過大場面呢?
Alex,  明白!先將銀行同支票呢個問題放一邊先。
支票收到照入戶口,拿左錢就取消戶口。香港係承認雙重國籍,解釋的到就無問題。安全地聽日打去6C,破署問下,就算萬一有問題,最多退回銀碼數俾主任,你甘醒目,難唔到你。
係呢,係唔係由而家開始,個三張影印就好似我護身符咁,全部銀行都唔可以追我數,我無借財仔,唔洗擔心,係最衰花琦俾左追數佬,睇下佢聽朝揾唔揾我
hsbc903 發表於 25-5-2016 00:45
Alex,  明白!先將銀行同支票呢個問題放一邊先。

補充多一下

如果你打算入票提黎用,即係打左鑼話自己有呢個神祕戶口,就注定一定要取消果個戶口,

另外問題仲會有一個,就係破署會問你點解唔老實,申破表點解會冇填上去

Alex,  所以呢,我而家決定就算我兩星期後收到張票,我都唔會cash,  而家最緊要就係風平浪靜咁去到七月頭上庭,咩嘢都等officially bankruptcy 左先講

樓主, 其實, 八卦咁問...你MPF 又取左, 你又用另一身份開戶, 你又離開香港居住, 其實, 你可以大條道理走曬D 數架??  點解你又唔走數, 又攪咁多野去破呢??  因為, 借錢用朋友地址????    雖然唔應該咁做, 但見你攪咁多野, 又咁多國家身份姐~~