破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

忽發奇想...如果財爺真係派錢~~

其實呢d算係舒困福利唔係收入一部份,要上繳的話會唔會太過?有無人係主任跟開打個電話去問問都好
唔係話市民可以按意願提取現金,唔提取得唔得呀 ?
68# 由零開始
咁唔提取放係邊? 即一蚊都冇???   咁即人人(18歲以上) 有份. 破產人士冇份??
會唔會比你選擇放番強積金呀  ?
我最怕的事終於發行了

我貪心..希望可以全數自用(因為我批出的生活費大於入收幾千元)
會唔會比你選擇放番強積金呀  ?
由零開始 發表於 2011-3-2 11:23

真係唔敢講. 不過係外判梗係想d人磅水啦!!
我最怕的事終於發行了

我貪心..希望可以全數自用(因為我批出的生活費大於入收幾千元)
lalaeveryday 發表於 2011-3-2 11:32

我都好想真係可以俾番我地用...我仲係支出大過收入 所以如果真係可以年結計就好
我都好想真係可以俾番我地用...我仲係支出大過收入 所以如果真係可以年結計就好
mickey7100 發表於 2011-3-2 11:41

等確實知道如何出錢,我就一定會打電話問下... 原因: 不管自己是否貪心, d筆錢點都要知道要5要及如何在年報顯示. 當然我也會爭取可以用得幾多得幾多,原因是我有"水位可以食到d筆錢"
我諗都係上繳架喇~~上次退稅都自動上繳啦~~
真係唔敢講. 不過係外判梗係想d人磅水啦!!
BB5555 發表於 2011-3-2 11:40

問題可能唔單在外判身上, 因為政府是有權直接處理此筆錢的.
今日,好))).....多)))).....人)))).....on line wow, what is going on?
CPKing 發表於 2011-3-2 11:51

...一個可悲的故事開始了
我最怕的事終於發行了

lalaeveryday 發表於 2011-3-2 11:32

你可以打比主任問問....我就跟外判....睇死佢唔會放過我地.

不過過話時話,呢$6000 都唔係收入....係津貼,

政府津貼都要全數上激,我係令願無....好過.
你可以打比主任問問....我就跟外判....睇死佢唔會放過我地.

不過過話時話,呢$6000 都唔係收入....係津貼,

政府津貼都要全數上激,我係令願無....好過. ...
bb_q_888 發表於 2011-3-2 11:53

又係WoW........ 政府D人做野都係   "看圖識字... 看字照讀..."   津貼係一個值得商確的名字!
我就祝你可以用到最少一半...希望所有破產人事均可以受到一點點    津貼   la
破產條例 - SECT 63

破產人生活津貼或服務津貼

(Past version on 30/06/1997).

在 債權人委員會准許下, 受託人可不時從破產人的 財 產中將受託人認為公正的 津貼額撥付予破產人,
以供破產人及其家庭生活之用。 如破產人參與其產業的 結束事宜, 則 該津貼即為破產人提供服務所得的 代價,
但法院可削減任何該等津貼額。 (由1996年第76號第74條修訂) 〔 比照 1914 c. 59 s. 58 U.K.)
-----------------------------------------------------------------------

唔知d條可唔可以幫到     批出的支出 大於  收入的人事?
我就覺得 扣除 [已] 批生活費後,年結係負數6仟以上,按道理,唔駛上繳。
CPKing 發表於 2011-3-2 12:04

我有足夠的額可以100%食到, 但就怕...破署咬住唔放
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009081200560

剛剛找到一個 "津貼" 的yahoo常識, 但由於case唔一樣,只供  各位 "欣賞"

82# lalaeveryday

除非政府內部出指引比外判,因為無先例....

否則外判都會自行解釋. (聯盟都見唔少,大家都知外判係點)

政府派錢....可能係一生人一次,如果早幾年派,我可能好開心.....
82# lalaeveryday  

除非政府內部出指引比外判,因為無先例....

否則外判都可以自行解釋. (聯盟都見唔少,大家都知外判係點)

政府派錢....可能係一生人一次,如果早幾年派,我可能好開心..... ...
bb_q_888 發表於 2011-3-2 12:15

不管我地是否破產, 今次都算是 全民 高興的 "活動", 所以希望所有在這裡的 "同胞"都可以或多或少的受惠

87# lalaeveryday

今早老公上網睇"可能派錢",我地都鬧左場交.

我話:老破9成無,實比"外判"扣起. (我預左無)
老公:又唔係收入,點解無....  ( $6000 對我地都算唔少錢)

<未見得益....先鬧場交>
最後....
我話:我無姐你有咪得.

而家...我係咪應該覺得高興?
89# bb_q_888

有咪有無咪無有咩好嘈呢, 一家人嘛