破產聯盟

查看: 2288|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

大新idrp

想請問下大唔大機會做到大新既idrp?

貸款
1.大新 借250000 $8981 供左6/36
2. UB 借$50000 $3635 供左3/18
3. UB 借$25000 $2512 供左2/12
4. UB 借$20000,$2009 供左3/12
5. AEXN 借$100000 $5344 供左1/24

信用卡
1. AEXN卡$10000
2. DBX卡$10000

月入$20000
大新揹唔到75%,財仔大機會reject你,最後做到都肯定貴息
係咪UB/AEXN是但一個肯做就得?
煩惱的煩人 發表於 30-12-2023 01:35

總之夠75%債權人同意就得,夠75%其他人就算唔同意都要照實行。你咪自己砌下要邊個同意先夠票。
煩惱的煩人 發表於 30-12-2023 01:35

大新+aeon或大新+U仔就應該過75%
但aeon同U仔唔會咁順攤應承的
可能扭計要到你十幾二十厘年息先肯。
咁萬一真係做唔到,我係咪破產會係比較好既出路?定係我個case都大機會做到idrp? 唔該晒各位
danzighill 發表於 30-12-2023 11:02
大新+aeon或大新+U仔就應該過75%
但aeon同U仔唔會咁順攤應承的
可能扭計要到你十幾二十厘年息先肯。 ...

但係idrp既原意唔係低息+攤長年期嗎?如果咁重息….其實做黎都冇意思….只係睇幾時捱唔住等破
煩惱的煩人 發表於 30-12-2023 11:56
咁萬一真係做唔到,我係咪破產會係比較好既出路?定係我個case都大機會做到idrp? 唔該晒各位 ...

Case by case,破產係咪好方法對每個人都唔同,不過你負債比率唔算好誇張,一定有得做,同逐個債主傾攤長還就夠,唔洗一定要搵銀行攬做idrp。
煩惱的煩人 發表於 30-12-2023 11:59
但係idrp既原意唔係低息+攤長年期嗎?如果咁重息….其實做黎都冇意思….只係睇幾時捱唔住等破 ...

銀行原意係嘅,但你自己望吓你TU有幾多係財仔數先
煩惱的煩人 發表於 30-12-2023 11:56
咁萬一真係做唔到,我係咪破產會係比較好既出路?定係我個case都大機會做到idrp? 唔該晒各位 ...

破就一了百了,輕鬆4年重新做人
想盡返責任還清咪學上面位人兄講咁同債權人遂個傾睇下點拆囉。
Yuyuyuu 發表於 30-12-2023 12:22
Case by case,破產係咪好方法對每個人都唔同,不過你負債比率唔算好誇張,一定有得做,同逐個債主傾攤長 ...

收到,即係逐間傾反而會低息d? 因為我問過AEXN 同UB佢過未供夠3個月咩都做唔到…
danzighill 發表於 30-12-2023 13:24
破就一了百了,輕鬆4年重新做人
想盡返責任還清咪學上面位人兄講咁同債權人遂個傾睇下點拆囉。 ...

我偏向想自己盡返責任,但驚idrp唔批…債權人又未肯傾,話未供夠3個月…
煩惱的煩人 發表於 31-12-2023 10:18
收到,即係逐間傾反而會低息d? 因為我問過AEXN 同UB佢過未供夠3個月咩都做唔到…
...

你d數咁新都無計,你無論咩iva drp都唔會批。咁你咪供多三個月先做。而家做住大新一間先囉。同一個債主批drp/idrp/iva,其實息口都差唔多。
Yuyuyuu 發表於 31-12-2023 13:21
你d數咁新都無計,你無論咩iva drp都唔會批。咁你咪供多三個月先做。而家做住大新一間先囉。同一個債主批 ...

行到iva息口一定同drp爭好遠
danzighill 發表於 31-12-2023 14:29
行到iva息口一定同drp爭好遠

我兩樣都試過,坦白講都係差唔多,drp反而有得傾,還下價,iva就綑綁式,兩者有高有低。但總結,你預兩者5-10%息都係正常範圍內。
Yuyuyuu 發表於 31-12-2023 13:21
你d數咁新都無計,你無論咩iva drp都唔會批。咁你咪供多三個月先做。而家做住大新一間先囉。同一個債主批 ...

依家UA d數都供左2-3期,希望有機會做到idrp啦。因為已經同大新申請左….今個月都夠錢供既,不過緊係想盡快有方案,因為頂到今個月又頂唔到下個月
Yuyuyuu 發表於 31-12-2023 16:20
我兩樣都試過,坦白講都係差唔多,drp反而有得傾,還下價,iva就綑綁式,兩者有高有低。但總結,你預兩者 ...

大新覆只做自己條數,另外兩間都話唔做drp, 係咪舉手唯一出路?已經唔夠錢頂
煩惱的煩人 發表於 3-1-2024 18:35
大新覆只做自己條數,另外兩間都話唔做drp, 係咪舉手唯一出路?已經唔夠錢頂 ...

UB好似有drp 佢話唔做有冇大佢破產
或者你唔好供住等佢追你再問drp
UB所有合埋一條 小新再drp再就應該唔洗破住
liuman977562 發表於 3-1-2024 19:00
UB好似有drp 佢話唔做有冇大佢破產
或者你唔好供住等佢追你再問drp
UB所有合埋一條 小新再drp再就應該唔 ...

大左佢話做唔到Drp就破產,佢話咁都冇辦法…其實黎緊UB條數都供唔到….等佢追我啦唯有