破產聯盟

查看: 5806|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

idrp 問題請教

我而家個情況如下,唔知夠唔夠資格搵銀行傾IDRP,希望大家指教一下:
(下面D數係,本息加起來,尚欠銀碼)

最大個係痕生:151800,60期己還5期,一個月還2652
一個UX:38580,24期已還1期,一個月還1668
一個大新:20526,24期已還1期,一個月還933
一個渣打:28967, 36期已還3期,一個月還878

一個循環貸款:欠9400還MINPAY
一張銀行卡:欠4000還MINPAY

而家人工係10600,做左7年左右,一個月還錢已經要8000左右,最近問左大新,嘗試把所有細數做清數,不過REJECT左,自己TU GRADE H,而且欠債倍數接近24倍,可能係主要原因。

希望大家指教一下,應該點做

樓主。首先假設你收入不變。

你每月駛費,車錢,食飯,電話費等等,一般人都最小用左 5k。

你欠 24 個。差唔多24倍。老實講,我想你首先計下自已可以還幾多先啦。
就算分5年還,一般人每月都要比 7000。你 TU … 利息唔會小。我估最小都要 8000。我知,因為我朋友奶過野。即係…好難。

唔好以為個D IVA, IDRP 會主旨係幫你,如果你根本財政上做唔到還錢,係無可能的。

所以,我覺得首先你要解決收入問題。將個比例降低先講啦。
admin 發表於 1-5-2015 23:35

你每月駛費,車錢,食飯,電話費等等,一般人都最小用左 5k。

多謝 ADMIN,其實假如我順供2-3期,TU有G,痕身條LOAN唔搞,其他所有數做100,000$清數 (因為有D提早還款利息小左),做10萬清數,如果APR 20%,分5年,一個月應該2000$左右。。。。加上還痕身,一個月還4000$多左。。。。咁樣其實機會大不大?
老實講,供多兩期,你個 TU我估唔會升。TU 紀錄有一定滯後。我朋友當年搞左成半年準時還錢,個息口都要每年 36%。你自已話高唔高啦。即係借 24 個,每月 8k到。你得番個2k,點都唔夠生活。

我唔知你想破定點。

不過睇你個債比例,如果你收入唔想辦法增大,都無乜辮法架啦。有時,唔好信廣告話減小利息就甩身,無咁 easy 的。
樓主 你試下斷下斷下咁供大新 佢會主動搵你做drp 我就係例子 但未知批唔批
tamura63 發表於 3-5-2015 09:54
樓主 你試下斷下斷下咁供大新 佢會主動搵你做drp 我就係例子 但未知批唔批

朋友,大新搵你做DRP,叫你做幾多期?你說斷下斷下係指超過30日都無還?
admin 發表於 2-5-2015 11:12
老實講,供多兩期,你個 TU我估唔會升。TU 紀錄有一定滯後。我朋友當年搞左成半年準時還錢,個息口都要每年 ...

ADMIN,咁我係咪要開始做DRP了?
mic0807 發表於 3-5-2015 12:45
朋友,大新搵你做DRP,叫你做幾多期?你說斷下斷下係指超過30日都無還?
...

唔係三十日 即係拖下佢 我拖左兩個月每次拖兩星期 如果你之前期期都準 佢會搵你drp 當然我唔知咩準則
大新>>>>可以做??
admin 發表於 1-5-2015 23:35

Admin 大哥, 我問了恆X, 佢地話冇IDRP, 只有佢地自己既DRP...恆X係我最大債權人 (60%以上), 我其實搵佢做DRP其實係咪冇好處, 定係等幾個月之後, 再睇大X做清數?
你有冇試過找渣打,問下佢地有冇做idrp ?
因就算恆生做左drp,但其他銀行你供得掂嗎?
gringoire 發表於 4-5-2015 21:02
你有冇試過找渣打,問下佢地有冇做idrp ?
因就算恆生做左drp,但其他銀行你供得掂嗎? ...

渣打我冇數爭佢地。。。如果恆生OK,其他會OK好多,因為恆生數最大,問題係,如果我恆生DRP左,上左TU,其他行我係咪冇機會過幾個月順供之後清數?
我個人意見。唔一定真實。

如果你 HSB 做左DRP,其他銀行可能即刻 call loan。
mic0807 發表於 4-5-2015 22:25
渣打我冇數爭佢地。。。如果恆生OK,其他會OK好多,因為恆生數最大,問題係,如果我恆生DRP左,上左TU, ...

你不是有欠渣打: 「一個渣打:28967, 36期已還3期,一個月還878」
idrp可以牽頭聯絡所有有欠的銀行一次搞掂!  
另外,恆生如果只做drp,你有冇問下佢,到時其他銀行追你,你還到恆生又還唔掂其他,做單一drp最終都係要破產! 你問下是否真的沒有idrp? 或有其他方法嗎?

gringoire 發表於 5-5-2015 18:17
你不是有欠渣打: 「一個渣打:28967, 36期已還3期,一個月還878」
idrp可以牽頭聯絡所有有欠的銀行一次搞 ...

SORRY...我以為你話我有"拖欠未還"渣打D數

恆生已經講好清楚,只可以單一DRP,而且做完一定上TU (即係鎖死我所有信貸,其他銀行個D新LOAN/清數,以後應該冇可能)

所以,我估我會頂多幾個月,等倍數細D,再試一次清數
TU GRADE H,而且欠債倍數接近24倍

以上情況,順供多半年,如果可以把Tu升一級。
而負債比又細佐,條數當然好做好多啦

不過首要就係唔好再借新數