破產聯盟

查看: 4800|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

債務重組

HSBC

12000 (12期供左3期)
27000 (信用卡結欠 + 現金套現)

Citibank

13000 (12期供左2期)

DBS

18000 (信用卡結欠 + 現金套現)

安信

10000 (12期)

UA

20000 (12期)

---------------------

月入扣埋mpf淨番8500
家用要俾3000

想問下咁既情況
搵銀行傾DRP樂唔樂觀
唔樂觀 !

301 唔同你計負債比例咯,
樓主亦無提其他負擔,
如此收入必非專業人士啦.
單看你交家用後,
祇是餘5500.
自己都未夠使用,
咁DRP你供得幾多 ?

接唔接受你DRP又另一問題,
事實上你牌面甚弱,
憑乜籌碼傾呢 !
咁咪迫住要破產 -_1
HSBC
HK$12,000 (12期供左3期) = HK$1,120每期 剩餘HK$9,980
27000 (信用卡結欠 + 現金套現) = UNKNOW
Citibank
13000 (12期供左2期) = HK$1,213每期 剩餘HK$12,130
DBS
18000 (信用卡結欠 + 現金套現)
安信
10000 (12期)= HK$1,033每期 剩餘HK$12,396
UA
20000 (12期) HK$2,086每期 剩餘HK$25,032
樓主總欠債:HK$88,110
------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
月入扣埋mpf淨番8500 - 家用要俾3000 = HK$5000

DRP PLAN:
假釋你現在申請全部債項DRP,每個月用HK$3,000 (無法你一定要同家人講你俾唔到家用,或者你搵多份工頂)
每個月HK$3,000 x 40個月(假設) = HK$120,000 (還款期間係有息的)
呢個數字唔錯,你還40個月已經搞掂,DRP搵律師幫你搞俾比較好,佢會問你現在你可以每個月還幾多,佢會安排。
(以我所知,x 信大約HK$350 x 40個月。)所以用HK$3,000找6條債係可以。
當然,是唔係一定HK$3,000以內呢...呢個一定會多DD架啦!你自己慳DD用。
樓主要做既搵個好D既律師幫你拿拿聲搞左佢。
為左幾萬銀多左個破產身份,唔抵呀!

重新戰士 發表於 15-10-2015 23:23
HSBC
HK$12,000 (12期供左3期) = HK$1,120每期 剩餘HK$9,980
27000 (信用卡結欠 + ...

之前無講清楚宜家既情況 , 抱歉 /-\

----------------------------------------------

HSBC

P-loan : HK$15,000 , HK $1295 / 每期 , 剩餘 HK $11115  (12期供左3期)

現金套現 : HK$15000 , HK1325  / 每期 , 剩餘 HK $12350 (12期供左2期)

現金套現 : HK$10000 , HK$855  / 每期 , 剩餘 HK $8289 (12期供左2期)

信用卡結欠 : HK$1933

Citibank

P-loan : HK$15,000 , HK $1303 / 每期 , 剩餘 HK $11091  (12期供左3期)

DBS

現金套現 :  HK$10,000 , HK $853 / 每期 , 剩餘 HK $8294  (12期供左2期)

現金套現 :  HK$8,000 , HK $687 / 每期 , 剩餘 HK $7313  (12期供左1期)

安信

P-loan : HK$10,000 , HK $1340 / 每期 , 剩餘 HK $12060  (9期供左0期)

UA

P-loan : HK $20,000 , HK $2131 / 每期 , 剩餘 HK $25572  (12期供左0期)

-------------------------------------------------------

總欠債 : HK $96612

月供款 : HK $9789 (已經超出份糧) -.-

-------------------------------------------------------

暫時已向HSBC申請IDRP , 希望月供 $4500 , 兩年左右搞掂佢 ....
加油!你自己搞定點?記得唔好搵中介
重新戰士 發表於 17-10-2015 09:10
加油!你自己搞定點?記得唔好搵中介

唔好再提中介 ...

之前就係信中介話可以搞一筆清或 DRP , 結果簽左份「不成功、不收費」既仆街合約 , 結果佢地搵左3間話可以做到 , 但俾唔到分幾多期 / 息口 / 金額我知 , 咁我咪 say no 囉嗦 , 宜家佢話係申請成功只係我唔要 , 所以照收 30% 手續費 , 我錢都無借到收咩費啊 ...

一開始打電話又話合約精神乜乜柒柒 , 一定要俾 ,又話上庭啊出告票出律師信 , 跟住就有個職員同我暗示唔係無計傾 , 佢可以代我向佢公司傳達我俾番一啲錢當行政費取消份所謂合約 , 本身唔應該就唔應該俾 , 所以我最後一蚊都無俾

結果琴日到今日 , 幾十個133電話不斷打黎,暫時無乜其他野發生 ...

但奉勸大家 , 做一筆清千奇千奇唔好搵中介 , 做 DRP 就自己同銀行 deal 或者搵律師 ...
行過左,就算啦!加油,祝你未來日子順風順水!
佢地話做IDRP一般做人工至少16-17倍以上,我既情況唔太適用,最多只做到DRP,但老實講,我既情況已經係淨做一間搞唔掂 ...
想問下,搵律師做係咪會有啲幫助?
邊個佢地???你講清楚D好唔好樓主!
一時話大貓接受你DRP,一時又話唔得......
我地點幫你????
重新戰士 發表於 19-10-2015 22:23
邊個佢地???你講清楚D好唔好樓主!
一時話大貓接受你DRP,一時又話唔得......
我地點幫你???? ...

HSBC = 佢地 ....

宜家HSBC傾向只做佢地銀行自己,而唔做埋其他銀行,即係只做DRP,唔多想做IDRP ...

想問下,搵律師幫手搞呢啲會唔會提高到成功率

雖然話支出,負債比率都高

但都係因為你收入係最低工資,真係part time都同你差唔多

8500,就算一蚊都唔洗還,都好窄洗

你d數加埋先係十萬

申破都要萬幾,加上你欠咁少,破產真係唔抵

你諗下有冇能力搵份高收入少少既工再算啦!
我當你肯辛苦少少,工時長d,搵到份萬五左右既工,咁就已經易如反掌,隨時一年都還得晒

搵律師當然會好D,之前都係幫你計算過。用HK$3000(俾家用轉左黎還款) 分40期已經夠找。
當然如果你想再生活好DD,我會建議你先申請左DRP先,等所有銀行同財務公司先。之後再搵多份PART-TIME咁樣比較好!
仲有.....有一點一定要提你。U X 同兄弟 呢2間唔係個個律師都傾到。所以你搵律師既時間一定要問清楚律師有冇能力去傾呢2間。如果答案唔係既話。你就要考慮再搵另一個律師