破產聯盟

查看: 3638|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

如果去三姓律師行攪drp 機會高唔高??

26歲,月入12500-13500 大公司工作六年, 自動轉帳出糧 hxbc 93000 2402*48  還左一期
Hxbc 11000 289*48 還左六期
Hxbc 25000 684*48 還左一期
安x70000 3117*36 還左五期
安x信用卡10000 每月只還600元一個月左右
邦x30000 循環貸款 每月只還利息1000左右
ux 40000 循環貸款 只還利息大每月約1200
Ux 10000 1066*12 還左一期
想做drp 有無機會,係咪新借,財務難做drp??破產唔會考慮,因賭博欠債累累,現供款開始出現困難。。
請大家比意見,謝謝,希望能重新做人!
樓主,你上來都好幾年啦。我都同你講過啦,無論 DRP,乜P,物P,定係破產,都係理財的結果,唔係解決方法。

你為下自已同屋企人,你另一半,點都好,戒左佢啦。

唔好意思講句,你咁樣,就算比你 DRP,IVA,微型破產,中式,法式,韓式,日式定係港式破產,你都係會想盡辦法去借錢,再賭架咋。

如果你係過大海,就以後唔帶身份證出街,如果你去馬會,就以後行個條路,唔好經過馬會,或者出街只帶 36蚊。
admin 發表於 4-12-2014 09:24
樓主,你上來都好幾年啦。我都同你講過啦,無論 DRP,乜P,物P,定係破產,都係理財的結果,唔係解決方法。
...

明白,但現在供款困難了,需要drp,需要先比7500試,但成唔成功都收費,問下過來人既情況再打算申唔申請,謝謝!!
terry199771 發表於 4-12-2014 15:36
明白,但現在供款困難了,需要drp,需要先比7500試,但成唔成功都收費,問下過來人既情況再打算申唔申請, ...

我見你咁答,我其實覺得我說來是沒用了。

直接找匯豐銀行同你做IDRP,一個仙費用都唔收!
直接找匯豐銀行同你做IDRP, 準備的文件大概有:

1.申請書(寫明申請「同業債務舒緩計劃 ( idrp ) 」, 並詳述欠繳狀況、原因、過程等)
2.需附上所有欠債銀行的月結單, 及借款時收到的條款文件等
3.計算個人日常生活開支每月,及可還款項(銀行多要求以月薪的50%-55%來還款)
4. 住址證明
5. 稅單
6.最近三個月的入息證明
7.身份證明副本
8.資產證明(有冇車、樓、股票等資產)
9.若要供養父母或子女等, 需要提供其身份證副本及單據支出等證明
10.其他相關資料及文件

除以上項目外,個別銀行或會有更多要求,請與銀行接洽。
但你的原因如果是賭錢輸錢致欠債,聽聞是不會接受的!
請問其他財務公司係咪唔接受drp???
請問IVA 同IDRP / DRP 的息率大約是多少?
terry199771 發表於 4-12-2014 22:49
請問其他財務公司係咪唔接受drp???

小型的財務公司通常都不接受,他們應同大耳窿沒分別吧!
surewin188 發表於 6-12-2014 01:43
請問IVA 同IDRP / DRP 的息率大約是多少?

因人而異,由銀行定。 我年利率約10厘。
謝謝回覆.
是否不建議做iva呢?自已做idrp好D?
D顧問行话iva 8厘.但计埋佢地收費行政費都佔欠款15%.
當然自己找銀行做免費idrp是最省錢及省時間,及有效益的方法!