破產聯盟

查看: 3207|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

即時現況(11/5)高等法院排隊情況

0745到達,排緊第三行。
佢寫住「自行破產呈請除外」,只要同保安阿姐講你已經交咗錢宣咗誓,佢就會俾你排。
陣間入到去再update大家.....
0800有職員會喺隊到問係咪有文件,咁記得帶返份嘢同埋最重要帶埋已經俾咗破署的$8000收據!
咁今日的安排唔錯。
0945搞掂歸家,晏啲再update返啲「行程」,同之前各師兄師姐嘅分享路線圖有啲唔同咗,係簡單咗嘅,晏啲再細講
呀。3姓仲未入到。兄弟,幫話上星期開咗啦。未有號碼,要交收數公司
我一路誤會拎籌係高院10樓,剛完成宣誓落去先知,明天又要黎過
我而家都喺灣仔稅務大樓攞報稅表
如果今日離開灣仔嘅同學仔順便去稅局攞埋份稅單,之後外判可能會問你攞有用嘅順便攞埋吖嘛
請問是什麼報稅表要俾外判?
初次見面要好多文件嘅又要稅表又剩
月光族 發表於 11-5-2020 11:03
我一路誤會拎籌係高院10樓,剛完成宣誓落去先知,明天又要黎過

應該話一定要喺外邊排(即平時由PP行去電梯上,宜家要係喺電梯嗰個位,跟住啲粉紅色A4告示再繼續向前行),喺高院LG4外邊大門口排。

所謂嘅籌係入到去先會俾,我今日拎K026
聽啲職員傾計話好似有80個起碼,但court啲counter姐姐做到有少少燥,對啲人有時都好惡
我也是今早申請,排期到21/7才正式入學
M_E 發表於 11-5-2020 09:47
0945搞掂歸家,晏啲再update返啲「行程」,同之前各師兄師姐嘅分享路線圖有啲唔同咗,係簡單咗嘅,晏啲再細 ...

好....有時間可以講下今朝情況啦!!

我就0745到嘅
落地鐵大家如果已經去咗破署宣誓,識路到會行到去PP外邊嗰條通道到扶手梯就上去啦!
但今日去到嗰個位就會見一張張粉紅色A4紙有個大箭咀及寫住「高等法院登記處xxxxx」,咁大家就跟住啲粉紅色紙行去前邊....
咁就會見到已經有一行行隊set咗喺到架啦!

我去到嗰時排緊第三行就寫咗「自行破產呈請申請除外」喎,咁有啲保安哥哥姐姐就問你做咩架,咁你答佢就係破產呈請,佢就會問你交咗錢同宣咗誓未,咁大家都搞掂,佢就會叫你照排
(後來我先發現原來最埋邊嗰行就係寫住俾「自行破產呈請」嘅人排,只係太多人,所以排埋人地嗰行啫)

咁到0800就會有職員逐行行逐個問你齊唔齊文件,就係份表格3同28C,同埋最重要已交破署嘅$8000收據,咁大家就繼續企定定到0830就可以分批入去

嗰到環境都有啲焗,易暈嘅記得食早餐同帶水帶扇,我見到有人帶埋櫈仔,超勁

好,驚有字數限制....大家繼續睇下個msg
我是先拿籌,然后才去交錢,宣誓,最后才回去lg4排期,跟住去稅務局拿埋3年報表
M_E 發表於 11-5-2020 15:58
好....有時間可以講下今朝情況啦!!

我就0745到嘅

好....咁0830入去,就會入咗去大堂咁嘅地方
會有啲臨時counter set喺到
拎住頭先講嗰啲文件,俾個職員
佢就會俾張黃色紙你
(上邊嗰個所謂「籌」嘅number其車無乜人理,最緊要有呢張紙先會繼續俾你做啲手續)
職員俾呢張黃色紙你,佢會同你講「上LG2會計部交錢之後落返嚟去xx/xx庭到交返啲文件啦」
咁你就上LG2去會計部交$1045(記得帶$1045,無得找)會計部開0845,我上到去等5分鐘就得啦

之後我死蠢唔記得人地叫我返返去LG4, 跟咗之前師兄師姐交落去LG1,點知就錯咗啦!俾個職員即刻彈走我叫我落返去LG4! 咁大家記得交完錢係去LG4,張黃色紙會有寫去幾多號庭到繼續交文件

咁我今日就係去45/46號庭
45號庭嗰到就有兩個counters職員幫你貼label
嗰兩個超串,要小心
淨係俾表格3、28C成份、$8000破署收據同埋你張身份證俾佢
交$1045嗰張白色收據仔就唔好俾佢(一俾就鬧人)
咁佢會貼咗你嗰file number
之後就叫你過隔離個庭到影印同埋排期啦!
M_E 發表於 11-5-2020 16:13
好....咁0830入去,就會入咗去大堂咁嘅地方
會有啲臨時counter set喺到
拎住頭先講嗰啲文件,俾個職員

咁去到46號庭
又係有兩個counters
咁就跟藍色A4紙嘅箭咀去「排期」嗰個counter到
嗰個職員就會幫你排期啦!個日期都會印咗上去你份文件到架啦!
之後佢俾返啲嘢你,你就要做大家覺得最麻煩嗰個步驟啦—影印
不過唔駛驚,入邊有個好好人嘅哥哥仔職員會幫你
所有嘢印兩份就可以了,有人會自己印定28C後到H表,咁就可以慳返少少錢,但你如果怕亂就去到先印啦!(影印記得要帶有錢嘅八達通!今日排我前邊嗰個得迷你版八達通係唔得架!結果我幫咗佢,佢俾返幾蚊我)

咁枱面有釘書機同打窿機(好多人都唔識用,唔識就叫哥哥仔職員幫你或者睇下人地點用啦!)

將啲文件疊返好釘好打好窿就可以去返「排期」隔離嗰個counter去seal份文件啦!

Seal完佢會收咗份正本俾返兩份副本你

咁你去返破署交返中一份俾破署詢問處個職員就得啦!

成個過程一個鐘搞掂!0945走人

所以疫情下路線圖係簡單咗嘅!
大家加油啦!
snakeming06 發表於 11-5-2020 16:01
我是先拿籌,然后才去交錢,宣誓,最后才回去lg4排期,跟住去稅務局拿埋3年報表 ...

佢俾你攞籌先就最好啦!今朝要check有文件先竹俾排嗰一行
snakeming06 發表於 11-5-2020 15:55
我也是今早申請,排期到21/7才正式入學

我14號
月光族 發表於 11-5-2020 11:03

太晏?無哂籌?