破產聯盟

返回列表 發新帖
樓主: ymanks
打印 上一主題 下一主題

已經頒了破產令,漏報債權人/銀行戶口凍結問題

flypig 發表於 18-7-2019 21:11
但問題黎喇,當你還左一期,犯左例。會否刑事??
我認為未必,就算係都緩刑。但我唔敢寫包單。至於對方, ...

之前分期還,都還了3期,每期1,000多。
我現在怕的是觸犯法例後,會影響我的破產令執行及入獄。
flypig 發表於 18-7-2019 21:08
慘!照愚見就係,同債權人講,你朋友會代你每月清數,
佢要一炮過,無辦法。咁就只有寫埋佢個名入債權人。
...

那個’律師’也說,最好能私自解決。
目前是,我跟財務公司說了沒錢,他們一定要我一筆過,或者最遲3個月內還清。
但也擔心另外一間知道了,也要我全數還....
所以,我目前不知道要向主任補報,還是私自解決,因為目前沒有人可以幫我應付財務上的困境。
做法就係,速速搵主任補報。到時還經朋友手還。佢一嘈就一毫子都無,佢惡無問題。呢d 還錢係唔係經7仔???
就算還左佢真係報寸,咁破署會追佢1地還左個d. 呢d 膽博膽。我唔覺得會坐監。不過最後,我唔係律師,後果自負
flypig 發表於 19-7-2019 11:16
做法就係,速速搵主任補報。到時還經朋友手還。佢一嘈就一毫子都無,佢惡無問題。呢d 還錢係唔係經7仔?? ...

之前是經7仔,不過現在已經取消,叫我直接過戶口給他們。
ymanks 發表於 19-7-2019 11:27
之前是經7仔,不過現在已經取消,叫我直接過戶口給他們。

除非係電話數,如果係有牌財仔,去外判度補返之後就唔還啦
mchan 發表於 19-7-2019 13:17
除非係電話數,如果係有牌財仔,去外判度補返之後就唔還啦

是的。
我現在擔心的問題是補報了,會不會影響我破產令的執行,因為我已經還了幾期,這樣已經算是非法還款了。
而’律師’的建議,最好是我私自解決,非得已先向主任補報。
剛已經跟財務公司協商,要在3個月內還清,可以下個月開始還。
大家覺得這個方案如何?
ymanks 發表於 19-7-2019 13:51
是的。
我現在擔心的問題是補報了,會不會影響我破產令的執行,因為我已經還了幾期,這樣已經算是非法還 ...

補報唔會影響破產令,不過主任可能會問點解咁遲先發現要報噃,姐係又要解話啦。

3個月內還清,姐係無傾過啦。飛天猪師兄講過啦,佢哋求財,而你又無能力咁樣還,咪再同佢講,每月要上繳無咁多多餘錢。1係一切照舊還款,1係一拍兩散同主任補噃。其實我唔建議私下還錢,但你已洗濕咗個頭,點還法真係要睇你牙力。

你覺得佢會喺無錢收嘅情況下,仲會用萬零蚊出律師信告你? 咁你要記住,所有還款你唔知道,家人/朋友還,必要時夾定口供,話佢聯絡過佢哋,佢哋驚又廢事煩,所以私自還咗又無同你講。

Anmi2019 發表於 19-7-2019 14:59
補報唔會影響破產令,不過主任可能會問點解咁遲先發現要報噃,姐係又要解話啦。

3個月內還清,姐係無傾 ...

感謝指點...
想問大家, 頒令前,銀行戶口可以用嗎?謝
Sunny886295 發表於 7-8-2019 00:17
想問大家, 頒令前,銀行戶口可以用嗎?謝

盡可能唔好用,有機會已被凍結,有入無出。

如有其他問題,不如出個新帖,等大家一次過答你,你睇噃都方便d^^