破產聯盟

查看: 2875|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

風平浪靜中,突然收到“誠x信用管理”既信

估計唔肯同主任對數既公司之中有d 明知冇得收錢後賣左條數俾呢間野,間野仲要接連搵人上門睬線。。。咁我都要久違了地去報警備案同向破署投訴了,雖然唔會有太大進展,但點都好過冇,至少會記錄在案;所以大家都唔好因為覺得冇乜用而有事都唔去備案同投訴呀!
師姐,我都有D數唔肯同主任對數既公司。唉!冇辦法啦。一定要去報警先同外判投訴。
請問是2,3線財嗎?
Stanyan1229 發表於 4-8-2019 01:17
師姐,我都有D數唔肯同主任對數既公司。唉!冇辦法啦。一定要去報警先同外判投訴。 ...

係架,報警同投訴點都要次次做,不能怕麻煩
時光機 發表於 4-8-2019 06:23
請問是2,3線財嗎?

就算大財都有機會咁做,唔一定只有呢d財
PoorGuy2018 發表於 4-8-2019 09:29
就算大財都有機會咁做,唔一定只有呢d財

那我們是用何途徑得知那些債主不肯去对數呢?

不对數,程序上和法理上对債仔和破產人仕有何不利?
大財想繼續追數,但因為有牌,就用呢招。佢繼續滋擾,你繼續唔俾。其實佢都無咩計。又係電話+街招+上門+搵你親朋戚友。由於你已經無哂面,可以博同情,等親朋請下食飯。另外有些親朋會同你不往來,其實都無所謂。追一排,其實都會停。
大家,甘我今次真係死得,我有八間都是三線財務,例如,千x盈x,德x,神x,………,我係咪申請破產都無用,我已經今曰宣誓了,有幾間追數公司已經打不停我媽電話,老婆電話,老闆電話,我真係怕,破完都無用,今曰追數打黎講,說,你不知道破產都無用咩,你借時有簽過份野架,之後說,比我分期還,但我說,我已經無能力還了,就不停煩我的家人,唉,,大家可以點實意見好嗎
bright 發表於 4-8-2019 16:27
那我們是用何途徑得知那些債主不肯去对數呢?

不对數,程序上和法理上对債仔和破產人仕有何不利? ...

我個case係主任講話有果d公司唔肯對數,咁我咪估計呢間野係果d公司賣左我既數俾佢地囉
Sunny886295 發表於 9-8-2019 21:11
大家,甘我今次真係死得,我有八間都是三線財務,例如,千x盈x,德x,神x,………,我係咪申請破產都無用, ...

只能忍耐到出令後再過一排至會滋擾減少,破產唔係完全冇用,但也不能算是免死金牌
PoorGuy2018 發表於 9-8-2019 23:13
我個case係主任講話有果d公司唔肯對數,咁我咪估計呢間野係果d公司賣左我既數俾佢地囉 ...

哦!

即是話主任有個程序要找財仔核对的。
bright 發表於 10-8-2019 08:12
哦!

即是話主任有個程序要找財仔核对的。

是,當頒令後,主任收妥哂你遞交嘅文件,會按你填上過嘅欠款與有關債權人聯絡,俗稱對數。(因日後你每月上繳嘅錢,破署會按比例退還部份錢俾債權人)。之後再等債權人回覆要唔要安排開債權人大會,轉由外判跟。
Anmi2019 發表於 10-8-2019 10:58
是,當頒令後,主任收妥哂你遞交嘅文件,會按你填上過嘅欠款與有關債權人聯絡,俗稱對數。(因日後你每月 ...

明白。我行到這步驟。