破產聯盟

查看: 2415|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

求救,出糧問題

排左期今個月月尾頒令,今個月出糧情況未知係點,因為今天出糧但昨天已凍結,搵左6c申請一次性解凍但未處理好。
但係月尾頒令,我估計公司都應該入唔到錢去原本出糧個戶口,所有戶口都凍結既情況下,下月出糧應該點處理?公司不能出現金或現金票,我依家去開過個戶口比公司出下月份糧應該都不成功,月尾如果成功頒令如無意外都要時間去申請開過個新戶,但係又趕唔切去公司改出糧戶口,真係2頭唔到岸唔知點算好,感謝甘多位師兄師姐一直以來的解答
鎮定d先,為咗出糧有錢生活,咩辦法都要試,唔好未試先放棄。

先同公司講,銀行通知你個戶口俾人盜用咗,依家凍結咗,唔知銀行會點處理同幾耐。今個月嘅糧應該入唔到,希望公司幫幫手,就今次突發情況安排其他出糧辦法。會計有心幫手,實會有辦法。如果真係唔幫,會計點都要出噃張票俾你,到時再諗吓點樣兌現佢。

月尾頒令姐係27號啦,當日下午應該收到律師通知頒令情況。希望你係暫時主任跟(如直接外判,要等見外判時先可拎到開戶信,可能要等佢1至2個星期先得閒先你),如成功頒令即打電話約主任拎開/解戶信。最快用到戶口,係直接開個新戶口。其他同學經驗,恆X同獅子係最快,即日開到戶。8號先出糧,8月份糧應該趕到無問題。
之前已經打左成個月電話去公司追數,公司應該唔會幫手
直接開戶係等頒令後開定我今日拿拿聲去開?如果依家開左戶,頒令後呢個新開既戶口會被凍嗎?
麻煩你了^^
你現在去開個新的戶口,可能解決到今期糧(如你會計快手幫你入數),但係呢個戶口呈請時冇申報,而又有$進帳,你要自行向破署主任再申報。另外,頒完令這個戶口又凍過。想繼續用這新戶口要取解凍信,想開另一個新要取開戶信。
話時話,你有欠中狠$?所以未頒令就凍左你個戶口?正常冇欠佢,佢係未會咁快知。

冇欠中銀錢呀,但之前係用中銀自動轉帳的,我之前已經取消左自動轉帳的授權
我依家都問緊公司有冇彈票
受騙的混賬 發表於 8-8-2019 15:42
冇欠中銀錢呀,但之前係用中銀自動轉帳的,我之前已經取消左自動轉帳的授權 ...

,你取消左自動轉帳就更係入唔到數。
自動轉賬係還卡數/乜費物費果d呀
戶口自動轉帳係還財務公司d數

你睇下公司有冇票開比你啦, 無就只有之前提過的做法, 你自己再考慮下點做.

如果你等到頒令後再開戶, 你今期糧公司再入數或你公司比票你入, 都不用擔心, 因為都係你的收入. 用來生活係冇問題, 但係年報點計法就真係唔知.
欠一百萬 發表於 8-8-2019 18:31
你睇下公司有冇票開比你啦, 無就只有之前提過的做法, 你自己再考慮下點做.

如果你等到頒令後再開戶, 你 ...

一百萬師兄,你又係依度回佢,暈喇@@
Anmi2019 發表於 8-8-2019 18:39

我叫左佢集中
Anmi2019 發表於 8-8-2019 18:39

Anmi2019師兄/欠一百萬師兄你好,
小妹新入學剛已宣誓,有些事情想請教一下,
請問如果剛已宣誓等下個月盼令
中x戶口是否可以保留再用?(已取消所以自動轉賬,只是最普通的出糧戶口)
公司今月底出糧時會否連入都入唔到?(看你們回答好像是入都入唔到-_-)
我6c已幫我做埋解封令(解封中x的戶口),但還是有點擔心...
因看你們回覆解封令只能解決"出"的問題,不能解決"入"的問題,
那我現在應該點做好?想一take過諗好晒應該每一步點做,先再同公司會計果邊講
萬分感謝~(公司不會出現金/支票)
忘記我自己 發表於 8-8-2019 20:32
請問如果剛已宣誓等下個月 ...

總之就係中狠一凍結就不入不出. 無人知佢幾時凍. 除非係凍之前入左數後才凍, 你個解封令才有用.

一係等頒令後, 申請解凍或係再開過新.
忘記我自己 發表於 8-8-2019 20:32
請問如果剛已宣誓等下個月 ...

如果係我呢,公司問到,我先會同公司講,個戶口號碼唔利我,所以我停左,過幾天我開左新戶口再比資料你。

咁你一到頒令個日即找主任取開戶信。

若然你堅持要用現時個個就取解凍信。(解凍信有可能要你去印當天戶口結存)
最快捷是頒令當天完, 即刻去主任度拎解凍信去解凍現有出糧戶口
去開新戶口, 公司未必可以做到下一個月出糧去新戶口到
最好要預先約定主任時間, 拎解凍信亦都要準備文件