破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

大煲!被炒......

話時話,年尾裁員好似係慣例咁,會唔會係你多心喳?
22# pppw

年尾被抄真係好唔開心...
21# nokia
其實我決定破產時係唔想比公司知,不過我會去查問被炒理由,但係筆錢又..............唉!

20# edmond5888

做咗十年可唔可以傾吓出現金票,
25# dopod123

問過......唔得
年尾被炒 月中見外判你真難攪.到時傾吓可唔可以留多啲錢
破o左產,理論上,所有所入都要交給破產受託人,即破產管理處,咁即係話你有呢筆錢,都要話比破產管理處知,如果查倒唔交代,當你隱瞞資產,仲大劑,因為週年申報表有呢一項,一定要你填,冇得走雞.不過,又真係好無奈,點解遲唔炒,早唔炒,偏偏破產令生效來炒,長期服務金想唔充公都幾難.
20# edmond5888

做咗十年可唔可以傾吓出現金票,
dopod123 發表於 2010-1-8 00:02

千期唔好呀!!
就算佢公司話得都唔好,因為佢而家係比人篤背席而炒
如果真係出CASH,你估有無人知呢????---<實有人會再篤佢啦!!
到時唔單止$無左,可能要坐花廳呀!!
14# edmond5888

公司抄人是需要原因的,如果你懷疑是與破產有關,想問你是做什麼行業的?
是什麼職位?
nokia 發表於 2010-1-7 23:11

我見你答左好多次"炒人係要有原因"...
其實好老實講,公司炒人係唔使原因,佢依足法例賠償就OK了
就算"打爛沙盆問到篤"係咁追問公司炒人的原因,你估間公司會唔會傻到答真說話:因為你破產所以炒你...如果硬要答,公司可以答佢工作表現差,做錯事令公司有損失,遲到/早退多次,公司入面食早餐,發錯EMAIL...ETC

OK就當間公司講實話,証明到公司係因為佢破產而解僱佢,大致上有2個方向可以再諗:
1) 如果樓主係D專業工作(律師/會計/保險等...),間公司就算要炒佢,都應該係理所當然啦?
2) 如果樓主係做普通工作比人炒,咁公司賠足佢10年長期服務金就OK了,只不過樓主係拎唔到$出黎,唔關公司事喎

據我所知,現在法律除左強積金外,其餘公積金/保險金/乜金都好啦,都係破產人的資產
而申請了破產後,資產其實已經係$0了,類似個案可以參考呢個:
教師破產 公積金充公還債
http://www.hkiva.org/bbs/viewthread.php?tid=4221&highlight=%E6%95%99%E5%B8%AB
破o左產,理論上,所有所入都要交給破產受託人,即破產管理處,咁即係話你有呢筆錢,都要話比破產管理處知,如果查倒唔交代,當你隱瞞資產,仲大劑,因為週年申報表有呢一項,一定要你填,冇得走雞.不過,又真係好無奈,點解遲唔 ...
eric3210 發表於 2010-1-8 00:45

同意,唔好隱瞞
32# macauranger

炒人係要有原因架! 正如你所講, 你之前啲 case 無事係因為你有 record 做 support.  根據僱傭條例, 僱主如未能提供 "正當理由" 而解僱員工, 係屬於 "不合理解僱". 所以一般公司 (特別係做 HR 嘅同事) 喺炒人之前都會準備好多 "罪證" 先行動架!

補充多一句: 你唔講個解僱理由比個員工知, 唔代表你可以無理據喺手. 不過一般 HR 嘅做法會係 show 晒一大堆理據然後先炒人囉.

補充多一句: 你唔講個解僱理由比個員工知, 唔代表你可以無理據喺手. 不過一般 HR 嘅做法會係 show 晒一大堆理據然後先炒人囉.
puzzle 發表於 2010-1-8 10:15

係... 炒人係要有原因... 但其實好多公司... 除非你真係好有問題... 非炒你不可... 咁就會俾個真實原因俾你... 如果只係好似一般員工... 平時hea 下... 做野唔係咁積極... 但又無咩大過錯... 佢地好多時都係求其講d 莫需有的罪名... 例如 我前年被炒... 都係話"我唔適合佢地公司" 就算...
其實只要公司用一個理由"公司重組"嚟炒你,以後唔再請同一職位,你都已經冇嘢講啦,公司又補足,根本冇得投訴,同埋依家樓主只係咁啱又申請咗破產,先會將2者混為一談,算啦,諗咁多都冇用,見步行步,唯有盡量諗吓點攞到多啲額外使費.
35# macauranger

咁我都炒過好多人! 你講嗰個情況應該係叫做 "不合法解僱", "不合理解僱" 係當僱主提供唔到 "正當理由" 而解僱員工, "正當理由" 係指僱員嘅行為, 工作能力, 資格, 裁員, 按法例規定等原因...

你之前話炒得嘅員工本身都好有問題, 嗰啲問題其實咪係 "正當理由" 囉. 我之前講嘅係一般 HR 保險嘅做法, 以免炒完人後有手尾跟.
36# queenielamok

係, 好多公司都係用呢個原因去炒人, 會唔會出事其實要睇埋其他因素, 例如員工有冇心玩嘢, 公司有冇預先做準備, 我知道有啲 case 係公司炒人但無 support 已出事.

redundancy 當然係一個 "正當理由" 去炒人, 但係如果比人發現公司之後又請返呢個職位, 其實係唔得嘅!
宜家諗被炒原因都無意思... 因為係好難反告返公司的... ok... 就算真係俾你告得入... 到時公司賠俾樓主的... 咪一樣要上繳返出來... 根本唔會俾樓主袋袋平安...

家下樓主最慘係年尾流流無左份工... 而且被炒又無得拎返全數炒魷費... 不如咁啦... 真係學其他師兄咁講... 你係可以留返3-4個月人工... 作為失業期間的生活費... 宜家樓主就盡量諗下... 呢段時間有咩額外需要 (過年用錢 / 買家電等)... 再申請睇下可唔可以再批到多d 俾你留返啦...

至於搵工... 宜家都年尾啦... 呢段時間都幾難搵到工架啦... 不如用呢個月休息下... 過埋年再努力搵工啦... 我相信"天無絕人之路" 的..
小弟剛被解顧(做左十年),懐疑被債權人之外判踢爆(因被炒原因不明),最慘係公司補嗰筆要入戶口,唔知羅唔羅到出黎用(戶口係經金鐘破記開的恒生),一家大小都等我銀両用又近新年,生活費又未傾,錢又唔知用唔用得,慘!真慘! ...
edmond5888 發表於 2010-1-7 21:55

外判會出信通知你的公司你已經破產,你的所有收入由外判監管,如果有雙糧或花紅出公司要通知外判 ( 我個外判負責人係咁講 )。

不過你都未上去補交文件及商討生活費,應該無咁快出信,以我為例,去年 12 月頭上外判補交文件及商討生活費,公司到而家都未收到信。
抄人問題合理,不合理解顧好灰色,員工一般過失當然補錢抄得嚴重問題唔補都得,
員工認為不合理如樓主公司交代不足,去勞工處告囉機會少不代表冇.破產係要補份工。
外判會出信通知你的公司你已經破產,你的所有收入由外判監管,如果有雙糧或花紅出公司要通知外判 ( 我個外判負責人係咁講 )。

不過你都未上去補交文件及商討生活費,應該無咁快出信,以我為例,去年 12 月頭上外 ...
豬公 發表於 2010-1-8 10:57

其實係咪宜家間間外判都會通知公司?... 係既話... 我諗我遲早會失業...