破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

大家得閒..可以比d意見我嗎?

wahtung 发表于 29-8-2012 13:17
貓兄咪同石仔傾吓囉

我發覺第一次傾同之後打電話好唔同, 之後打電話佢地基本上唔係好想理你
wexchau 发表于 29-8-2012 13:15
妳月入剛剛過萬,生活費18XXX幾,會唔會無咩道理呢,妳估主任或外判點睇,

我個人覺得生活費應該跟人 ...

妳月入剛剛過萬,生活費18XXX幾,
無錯,到將來填年報時仲麻煩,一年儲埋會變咗支出多過收入許多,實會查問你去照肺
smallcat 发表于 29-8-2012 13:18
我發覺第一次傾同之後打電話好唔同, 之後打電話佢地基本上唔係好想理你  ...

可能太多嘢跟關係,一般打去俾外判都好難揾到佢

所以, 最終條數可能變左

租金..........1800
水.............50
電.............500........
煤.............250.......
手機, 上網 .............. 520

個人車資.....800  
個人膳食 ....3000 公價
家庭什項...........1200   
供養父 ........2500
供養女 ........1500

支出: $12120
比如你月入 11,000  支出呢個數都唔會太離譜    多少少唔緊要, 安全計麻, 你唔知主任/外判cut邊d
外判會重手d, 所以, 個數會計師話全世界都一定寫大少少條數, 預左佢cut

smallcat 发表于 29-8-2012 13:23
所以, 最終條數可能變左

差唔多啦供養父可能會2000
之前律師敎都係話唔好咁仔細,供養金額已經包日常同膳食開支。
下...呀女學費唔報?
養呀女...一個月只可以報$1500???.., 一日即係得..$50..仲要食3餐...會唔會小得濟呢?
我有野証明我老公失業.....呀女個度唔可以報多d??

因為我有雙糧花紅...我報大d...只係希望佢...雙糧花紅...唔會扣我太多..
worldcat 发表于 29-8-2012 13:26
之前律師敎都係話唔好咁仔細,供養金額已經包日常同膳食開支。

係呀,要化繁為簡,太複雜仔細會好多嘢問
man3x 发表于 29-8-2012 13:37
下...呀女學費唔報?
養呀女...一個月只可以報$1500???.., 一日即係得..$50..仲要食3餐...會唔會小得濟呢?
...

雙糧及花紅在主任及外判眼中是你的額外收入將來如想用雙糧及花紅款項,多數要申請
咁..我依家報反大小小...唔係會好d咩....就算比佢扣..都扣小d麻...對嗎?
man3x 发表于 29-8-2012 13:43
咁..我依家報反大小小...唔係會好d咩....就算比佢扣..都扣小d麻...對嗎?

當然報大少少好啲,因為都係討價還價
供養女兒1500是未包括學費,學校雜費的
家庭雜費可開大少少,因不須要單據証明
呀女學費.一年...52500///除12個月...就已經4xxx一個月..只要佢一批我呢個學費...基本上我就唔使擔心花紅雙糧會比佢扣起..
我有過來人同我講....有單...比佢報消..就已經可以用反晒雙糧...
man3x 发表于 29-8-2012 13:58
呀女學費.一年...52500///除12個月...就已經4xxx一個月..只要佢一批我呢個學費...基本上我就唔使擔心花紅雙 ...

但你所列出的生活費遠遠超出你的真正收入,會不會有點怪怪哋
假你的收入是13,000 而你寫的生活費是18,000,那呢5000差額???
man3x 发表于 29-8-2012 13:37
下...呀女學費唔報?
...

雙糧花紅係另外一樣野,生活費係每個月計,我地老破唔到我地話事,到雙糧花紅出的時候,妳可以申請,佢話事比幾多,有時真係無辦法,我都唔想扣雙糧...惟有捱左呢四年,總之生活費,理論上越簡單越好,唔駛麻煩d主任或外判就最好,呢四年就好過些
man3x 发表于 29-8-2012 13:43

妳唔係報大少少,係差不多報大一倍,妳未破之前d錢邊度來,點解釋
wexchau 发表于 29-8-2012 14:09
雙糧花紅係另外一樣野,生活費係每個月計,我地老破唔到我地話事,到雙糧花紅出的時候,妳可以申請,佢話事比 ...

無錯,老破期間啲雙糧及花紅是額外收入,要用就要申請,真係唔係老馮可以用,老破得就預咗會咁
呀女學費.一年...52500///除12個月...就已經4xxx一個月..只要佢一批我呢個學費...基本上我就唔使擔心花紅雙 ...

其實外判或主任係會睇你幾多錢月薪,例如你搵 12000蚊個月,使就 18000蚊,佢哋會覺得唔合理,多左個6000蚊在那裡來,何人贊助.你要解釋.佢哋只會計你 12個月 每月幾多錢糧.雙糧 花紅另計. 每月批你用? 錢. 收入多左便要還.

妳的過來人只可說好好彩,跟住個咩都唔理,我都有朋友係咁樣.不過妳可以問下論壇有幾多師兄師姐咁好彩,一定唔多囉,我地老破得,就永遠作最壞打算好些
wahtung 发表于 29-8-2012 14:05
但你所列出的生活費遠遠超出你的真正收入,會不會有點怪怪哋
假你的收入是13,000 而你寫的生活費是18,00 ...

一個月5千,一年六萬。
四年成二十幾萬。
樓主要知道一樣野,唔係你寫得落去,就代表你有得批。
同收入差太遠距離,只會使外判對你"特別照顧"。
學費如果向政府借,就應該個別處理

依家份表格式係咁既...
我都知報得太大....但我又覺得...好似好合理....哈哈...
不過點都好..都預左比佢cut...只係想大家...研究下...