破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

大家得閒..可以比d意見我嗎?

man3x 发表于 29-8-2012 13:58
呀女學費.一年...52500///除12個月...就已經4xxx一個月..只要佢一批我呢個學費...基本上我就唔使擔心花紅雙 ...

雙糧,花紅比唔比係主任話事,平時夠唔夠使佢唔理你,總之佢比幾錢個月你就係啦.這是老破人仕的代價.
man3x 发表于 29-8-2012 14:28
依家份表格式係咁既...
我都知報得太大....但我又覺得...好似好合理....哈哈...
不過點都好..都預左比佢c ...

http://www.hkiva.org/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=8819&extra=page%3D1&page=1

樓 主 可 參 考 下 , 好 多 人 刀 申 請 用 雙 糧 刀 係 批 四 份 一 , 甚 至 一 仟
man3x 发表于 29-8-2012 14:28
依家份表格式係咁既...
我都知報得太大....但我又覺得...好似好合理....哈哈...
不過點都好..都預左比佢c ...

我都係比些個人意見,唔係妳覺得合理,係佢地會覺得好唔合理,妳呢四年就更加唔會好過,佢會話,妳駛咩申請啫,妳之前人工咁,洗費都可以多咁多,妳實有自己辦法架喇...(如果我係外判,我即時諗到這個理由band妳的申請),總之生活費多過人工少少就得,如果妳依然覺得無問題,就祝妳好運喇......

oco1582講得啱,如果學費有申請資助,妳又寫落去,一定會band,如果最後先被人發現,就大大煲喇.
我理解,生活費,唔包額外花紅同雙糧。
意即,花紅同雙糧,需要向主任或外判申請。
等通知可以取回幾多,先係確實落自已袋。
好似之前政府每人派六千蚊,一樣,都係要申報,唔係自已落曬袋。
呢個係明文規定,無得避。
其實之前都提過,借款讀書係應該無得報。
點都好,呢份起問卷唔係申請書。到時傾時會有人招呼你。

同埋幾肯定講,如果主任跟報一年大數係有機會雙糧花紅可以扣生活費。如果外判每月計數,係無得計。係佢地角度係你應該支出控制係每月收入之內。呢樣申請前,律師都有同我分析過。
我想請教樓主,點解4個人住電費可以500?,同煤氣費250?你家用什麼節能電器?

養老公請問你先生為什麼不能工作?主任有冇你呢?

你話你得萬幾人工,請問你不是雖要申請破產的話,你要的生活費同你人工本身就有好大落差?如果你破產期完後你又怎樣夠生活費生活?(假定你每年加10﹪人工由12000起都未夠17000)

你跟本無能力交學費而且是你破產後先開始要交,學費會批嗎?

OCO1582 发表于 29-8-2012 14:27
一個月5千,一年六萬。
四年成二十幾萬。
樓主要知道一樣野,唔係你寫得落去,就代表你有得批。

年 報 時 支 出 多 過 收 入 六 萬 (5,000x12 個 月 ) 后 果 會 係 點 ?
之 前 有 人 支 出 大 過 收 入 只 係 八 仟 外 判 刀 嚇 鬼 兇 人

http://www.hkiva.org/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=8853&extra=page%3D1
我其實好小煮食...煤氣250..有16x都係供個熱水爐既錢..實際一個月用唔到$100煤氣
電..都係夏天先貴...我平時..真係好慳電...全間屋..除左呀女要做功課開燈之外...只係開廁所或廚房一支慳電管...d朋友都話我..點解可以唔開燈....其實係我唔鐘意間屋太光...睇電視舒服d..
我依家報開支報到18000蚊...係因為呀女今年9月開始先要交學費...之前讀中學..唔使學費的.報大d係希望雙糧個度...可以扣小d.
老公..因為佢都唔係同我住...我真係會..遲下同佢攪離婚...佢係大陸已經另外有一頭家...
不過我有同佢講我依家既決定...我同佢已經分居左..12年..佢係大陸生活..
我一個月係得萬多d..不過就有..3個月既雙糧及花紅...拉反出黎..我一個月都有..12xxx

開支報就係咁報姐....我平時...反工..有幾慳..大家係唔會估到...
我...早午餐...兩餐加埋...食唔到..$10..
我情原平時慳..到有需要時..有個錢係手...好過下下搵人幫...
smallcat 发表于 29-8-2012 13:23
所以, 最終條數可能變左

如果照你咁計,
月入 11,000  
支出: $12120
每月都支出多$1120.
咁 一年$1120 X 12
咪 成$13,440.  
報表咪多成皮野?  

我年報報大八千D人都話多. 其實每月多幾百至一千而家唔出奇.
BB5555 发表于 29-8-2012 15:21
如果照你咁計,
月入 11,000  

樓 主 E 家 報 每 月 開 支 18,000 呀
我預左佢cut學費...手機..同...養父親個度...呢個都係我初步自己填...比大家討論下...
我諗我最終會抽起學費個度...因為都無需要報...
man3x 发表于 29-8-2012 15:19
我其實好小煮食...煤氣250..有16x都係供個熱水爐既錢..實際一個月用唔到$100煤氣
電..都係夏天先貴...我平 ...

如果已經分開左就唔可以話供養老公, 仲有仔女要同老公分. 有兄弟姊妹父母供養要分多份.

我諗你每月應該唔駛比番出黎.
不過你雙糧及花紅有幾萬既都會好似我咁分番四分一比你既.
所以我無打算同主任講..我地分居...我只會出示佢銀行紀錄..佢多年都無收入..
佢都無收入..養呀女個度..點同佢分一半?主任會問得好緊嗎?
man3x 发表于 29-8-2012 15:34
我預左佢cut學費...手機..同...養父親個度...呢個都係我初步自己填...比大家討論下...
我諗我最終會抽起學 ...

手 機 月 費 及 供 養 父 親 點 解 要 CUT ?
手機..因為我無信用卡...我同呀女既手機都係朋友用佢既信用卡幫我上台..係朋友既名...我估主任唔批..因為唔係我個名..
父親個度...我報..1500...我估佢會cut到得..500-1000
如果照你咁計,
月入 11,000  

呢個數係最初填, 唔係代表 主任或外判批的, 請攪清楚

實際批你生活費一定無咁多, 所以, 最多係多出幾百
man3x 发表于 29-8-2012 15:39
所以我無打算同主任講..我地分居...我只會出示佢銀行紀錄..佢多年都無收入..
佢都無收入..養呀女個度..點同 ...

係 會 有 機 會 你 先 生 同 你 對 分 供 養 女 兒 , 因 你 地 沒 有 離 婚 , 不 是 單 親 媽 咪 , 大 有 可 能 會 查 問 你
man3x 发表于 29-8-2012 15:19
電..都係夏天先貴...我平 ...

樓主,希望妳明白,而家妳決定左破產,好多野唔到妳話事,唔係妳覺得合理就合理,針無兩頭利,好多師兄師組已經講左個情況比妳聽,如果妳依然堅持18XXX幾生活費去傾,我都想知主任或外判點同妳講,之後講番我們聽,其實主任或外判唔會理妳點用錢,佢地只會睇數字,一年得12個月,妳有13,14,15個月,就算18個月糧都好,都要比番出來,妳之後申請,佢批幾多就幾多,唔係妳想幾多,希望妳真的明白...大家都唔想妳之後四年仲麻煩
如果照你咁計,
月入 11,000  

如果你寫得少, 去到外判佢一定多謝你, 一定再從每樣再減, 咁你咪自己搵自己老襯 ?

如果你支出係 11000, 你寫 11000, 咁去到外判cut 多你一千, 你咪變左要還錢?  唔係話一定會批到, 但會計師講一定係寫多少少, 因為去到外判手上一定斬你, 你係外判, 你會唔會個 破產者比條數你, 你一項都唔cut ?

根本無可能, 所以, 一般係寫大少少, 你寫大少少唔係問題, 你破產前實際有咁既支持, 同佢同意你破產可以有咁既支出係兩回事, 外判或主任一般都唔會同意你寫既支出的
man3x 发表于 29-8-2012 15:42
手機..因為我無信用卡...我同呀女既手機都係朋友用佢既信用卡幫我上台..係朋友既名...我估主任唔批..因為唔 ...

供養父母如你有用免稅額, 一般都有 1500 打上的