破產聯盟

樓主: onetwofree123
打印 上一主題 下一主題

尋求各位資深師兄師姐幫幫手有關上繳問題!

onetwofree123 發表於 8-6-2017 01:32
無得用咪都係要買過!

5折係講下笑姐,但看來你根本唔想解決(減少)問題,只係想大家教你講大話一次性過骨。
6400的手機我相信隨便可賣番4500—5000,電視也可賣番4000以上。
冇錢的話用千零蚊的小米唔得咩?睇創維電視唔得咩?就2樣嘢都吐番5千出嚟了,馬死落地行,性格(心態)要改
appleyucn 發表於 8-6-2017 07:43
5折係講下笑姐,但看來你根本唔想解決(減少)問題,只係想大家教你講大話一次性過骨。
6400的手機我相信 ...

非常認同
其實路得兩條
一係你拆得返大部分錢
賣得既賣
再同外判傾

拆唔掂
又唔想賣返D野
又怕賣返用唔返靚野
邊有咁SO?!

連跌銀包都覺得OK
如果個個師吧出糧個日
咁岩提晒D錢出來
又同一日趺銀包
外判又咁易批
咁咪好易唔使上繳...

跌銀包去報失,會有報失証明,冇証明,你估外判信你至奇
alalfred913 發表於 8-6-2017 15:02
非常認同
其實路得兩條
一係你拆得返大部分錢

根本就係賭仔(債仔)心態,無所不用其技的想過关(連犯法都敢)
想想破産前應該更窮更冇錢洗,现在破了理應生活好很多了,但偏偏就連4年都忍唔到,我作為第三者真係得啖笑
樓主你真係唸住咁報,剩係2同6 已絰唔得,外判一定Q ,好似上面幾位C hing 咁講,有冇咁必要買成千幾蚊波鞋同六千幾蚊手機 ,不如同外判商量下延長分期灘分呀!
樓主。其實有無想過點解要有破產期呢?

背後理念係要破產者重新思考並且反省理財的問題。

你的做法明顯同破產期的理念相反,如果外判入紙,加刑無得走。
maksiusang 發表於 8-6-2017 03:19
你一個人搬出離住,每月仲要上繳三百甘少,外叛都好難會放生你

唔係上繳3百,係分期還返3百!
cl475867 發表於 8-6-2017 06:44
報假案,好大鑊外判問你拎報失証明你死硬

所以我唔會博!
cl475867 發表於 8-6-2017 06:52
樓主都係接受現實,d錢多數要嘔返出黎,有乜可能每月上繳既錢唔駛還,早d搵外判睇下點解決仲好啦 ...

所以都打算立刻同外判講我啲錢洗左,我會分期還返,但想扣返啲數唔洗全部還曬!
appleyucn 發表於 8-6-2017 07:43
6400的手機我相信 ...

謝謝建議,但係電話真係工作上要用到,因為有啲app係for工作用!
alalfred913 發表於 8-6-2017 15:02
非常認同
其實路得兩條
一係你拆得返大部分錢

明白師兄的意思,錢係洗左,係我做錯,我一定會還返曬就算外判一毫子都唔批比我,我都唔會去埋怨外判嘅決定,但我只想佢唔好加我監,就算解除破產領後再還我都願意!只想過到依關,我會乖乖地過依三年幾,希望外判開恩!我不求其他。
appleyucn 發表於 8-6-2017 15:59
根本就係賭仔(債仔)心態,無所不用其技的想過关(連犯法都敢)
想想破産前應該更窮更冇錢洗,现在破了理應 ...

我知自己做錯,現在會安分守己過這三年幾,只希望外判比次機會!
happy2000king 發表於 8-6-2017 16:01
樓主你真係唸住咁報,剩係2同6 已絰唔得,外判一定Q ,好似上面幾位C hing 咁講,有冇咁必要買成千幾蚊波鞋 ...

我都係打算同外判講再做分期,係怕做唔到不特止,再要加監就出事!
admin 發表於 8-6-2017 18:17
樓主。其實有無想過點解要有破產期呢?

背後理念係要破產者重新思考並且反省理財的問題。

反省過後知道自己錯在邊到,我會安分守己過餘下依三年,希望可以比多次機會,我心知道機會係可一不可再,只希望幸運之神會再眷顧我多一次!
onetwofree123 發表於 9-6-2017 02:05
所以都打算立刻同外判講我啲錢洗左,我會分期還返,但想扣返啲數唔洗全部還曬! ...

樓主洗咗既錢梗係要還,每月上繳既就要全數清,講來講去都係想只還部份,個d物品,冇必要買咁貴,根本就怕比人知破咗產
onetwofree123 發表於 9-6-2017 02:11
謝謝建議,但係電話真係工作上要用到,因為有啲app係for工作用!

我想請教一下,我估計現時6400元的手機唔系iphone7就系S8,請問有咩工作app(game就唔駛講)係iphoneSE或iphone6和紅米4行唔到的?,其實你唔復我仲好,咁復法就更加讓人感覺你....
你份到底咩工?幾錢人工?要自費用6000幾蚊手機+1500蚊波鞋先返得。係真實定係理由只有你自己知,也不用對我們解釋,只需對自己負責和承擔後果
最後提你一句,想做一件事有幾百個理由,唔想做一件事有幾萬個原因
樓主唔好介意我咁講:你這個post的情況和回復,真係連X都費事  注:X=男士動作

NG.....其實樓主想法好簡單,上過黎發覺由頒令到未傾生活費之前,洗大D 錢可以分期,就洗到盡.
有船到橋頭自然直的想法.甚至 外判要批多D 生活費你去還錢...
反正錢就無,命就有一條.
其實我係呢版都見唔少.不過我認為,最佳搵著數的時候已過,就係 未破前幾年儘量多借(非未破前一年半載),反正都RESET,
而唔係受監管下再玩小動作,搞到麻9煩煩.

ANYWAY, 我睇都係小意思姐. 求其講個理由,D 錢洗左去....
大不了加刑!!! 加刑可能都係8個月之內,因為我印象見過一個COURT CASE 嚴重得多.

同外判斟斟吧喇. 我又諗下,電視機,我家姐話一人一半,因為佢成日上黎坐.
所以 HALF / HALF. 至於我點解唔買個 3.5K 呢?? 家姐唔制了. :) 唔知樓主有無家姐呢?? 不過
呢度傾傾下,就 想起舊事.

onetwofree123 發表於 9-6-2017 02:11

樓主的真誠反省,後悔,真係令人眼界大開。

破聯有如此真誠的會員,真係本人的光榮。
乜d  app有分貴電話有,平電話冇,咁我部電話咪要換咗佢
樓主真係一個值得參考既case
等樓主報告外判點講