破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

移民一問

原帖由 overcome 於 2009-9-18 00:33 發表

其實我同妳都好似, 我都愛佢唔想佢受到傷害, 講咗出嚟已經hurt咗佢, 自己都係當初以為自己可以應付到而先至搞到而家咁進退兩難!

唉....人都係感情動物!...希望你男友客觀的睇呢件事,唔好做錯决定,有個完美結局啦!
原帖由 lok196305 於 2009-9-18 00:32 發表

~~~三繁市~~~

咁醒既妳, 難度妳又係住過?
原帖由 overcome 於 2009-9-18 00:41 發表

咁醒既妳, 難度妳又係住過?

唔係,係我女係個邊留學過.
原帖由 lok196305 於 2009-9-18 00:41 發表

唉....人都係感情動物!...希望你男友客觀的睇呢件事,唔好做錯决定,有個完美結局啦!

大家都努力捱過呢幾年啦!  
原帖由 overcome 於 2009-9-18 00:46 發表

大家都努力捱過呢幾年啦!  

大家咁話....你都唔好諗太多啦!

回復 #55 overcome 的帖子

各位, 小妹要瞓先啦, 明天再傾過啦!

大家要努力捱過佢! 睇吓, 幾快又一日; 下個星期五到我去開會啦, 我覺得咁好過做IVA, 成半份人工攞去還, 計埋利息重要每個月畀錢會計師!

回復 #59 overcome 的帖子

本人已於星期五上去10/F 開會了,原來真係有人提出, 而我的case將會不再由破產管理署follow,所有嘢又要重新做過,而佢哋既目的都係要我還錢啫!現在有待對方聯絡本人上去計數。

自本人向男友坦白道出破產事件後,男友一時未能接受,後來本人男友亦決定下個月尾與家人回港商討我倆的婚事(但佢家人不知道本人已破產)。

多謝各位的關心!礙於本人患上重感冒,所以咁遲先至報導近況。

原帖由 overcome 於 2009-9-27 22:10 發表
本人已於星期五上去10/F 開會了,原來真係有人提出, 而我的case將會不再由破產管理署follow,所有嘢又要重新做過,而佢哋既目的都係要我還錢啫!現在有待對方聯絡本人上去計數。

自本人向男友坦白道出破產事件後,男友一時未 ...

邊間外判呀????????~~~~
原帖由 japanesegirl 於 2009-9-27 10:13 PM 發表

邊間外判呀????????~~~~

黃+錫、黃+霖
呢間如?當日佢哋派嚟嗰個代表成個「馬浚偉」咁架!
原帖由 overcome 於 2009-9-27 22:19 發表

黃+錫、黃+霖
呢間如?當日佢哋派嚟嗰個代表成個「馬浚偉」咁架!

我又係呢間喎~~~~~~不過都仲未同我傾~~~~~~~~~~

回復 #64 japanesegirl 的帖子

妳係幾時開會架? 佢哋有冇叫妳留定錢吖?!
原帖由 overcome 於 2009-9-27 22:26 發表
妳係幾時開會架? 佢哋有冇叫妳留定錢吖?!

我八月開架~~~~~~~佢地有叫我留定D錢呀~~~~~~~~~~~~~
65# overcome

小妹想係呢度up date一下自己既近況...........
自舊年10月份男友來港探望本人後,本人亦於上月赴美探望男友並已訂婚。知道若要移民當地,頭一年(手續未搞好)係唔可以工作,
而未婚夫及其家人建議本人頭一兩年去讀書,待本人有更大「競爭力」先至外出找工作,其間重要好好咁做人!
破產呢件事係夫家只有其妹知,其父全不知情!! 好多謝未婚夫體諒及給予本人新生活,但因本人情況特殊,現對於將來生活尚未能掌握!
「黃x錫」嗰邊早前已為本人於銀行開立戶口,而本人的雙糧除去MPF後多出部份亦已存入了該戶口。
本人亦曾2次出境超過24小時,於出境前填妥申報表及傳真到該律師事務所後成功出境,但最好保留單據
(單據當然係寫贊助是次旅行人士名稱,破產後何來有多餘錢去外遊!)以便將來查問時可提供。
因個案(文件)由破產管理處轉移至外判需約半年時間,早前已獲電話過知會面時間,經相談後於本星期五帶齊有相關文件再作評估。

若有最新發展定必再向大家分享本人之經歷待後來者有個借鏡可作參考之用。
恭禧你搵到個好歸宿,亦可重新做人!!

破聯真係嫁女囉,恭喜恭喜
68# hkbankrupt

thx! 希望真係可以重新做人啦!
69# pppw

唉,一曰重係香港都重未嫁,況且........我而家擔心緊參考其他「戰友」既經歷,如果外判既計法同署方係咁唔同,我本來唔需要嘔錢出嚟,好大機會要還不特只,重要被追討返,想起就愁啦!咩心機都0嗮,希望快d解決咗佢,等我可以有條路行吓吖!

評分

參與人數 1城市人氣 +10 收起 理由
301 + 10 祝福你!

查看全部評分

67# overcome

希望知道"如果你結婚離境....餘下破產期 點計或要唔要還錢"?

同時恭喜你有個愛護你好男友/老公,祝你一切順利.
69# pppw

唉,一曰重係香港都重未嫁,況且........我而家擔心緊參考其他「戰友」既經歷,如果外判既計法同署方係咁唔同,我本來唔需要嘔錢出嚟,好大機會要還不特只,重要被追討返,想起就愁啦!咩心機都0嗮,希 ...
overcome 發表於 2010-3-2 10:16

如果你係失業.....計法就一樣.

我諗你個外判係債權人同你搵,原因你"收入高",

外判通常都盡力減生活費從而提高你還錢能力,

不過你無收入/低收入,你都無法上繳.
72# bb_q_888

我只係知若果我結婚移民(大約頭一年)係唔可以工作, 冇工作即係冇收入,冇得還錢! 但婚後由於係我老公養我,所以家庭收入開支就要報佢d料,如果我唔提供老公既收入証明,咁所有開支(eg,水電煤)剛以我同我老公一人一半來計算。不過緊慎起建我都會問清楚外判既!