破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

想問下如果破產後出糧問題

queenielamok 发表于 10-2-2012 11:23
無錯... 擔心係正常的... 呢度個個都經過呢個階段... 當你成功破左之後... 你就會舒服好多... 加油呀!呢 ...

同意X2 !! 個人心境會開朗D. 唔駛個個月跑數.
mandalau 发表于 10-2-2012 11:22
依家覺得依個月好漫長
要整理D咩資料呀,律師果到唔係已經問左我開支咩? ...

律師幫你填果份開支... 佢實好手鬆幫你填到唔使還錢... 只係for上庭申破用... 之後到你正式破產... 破署會再通知你上去一間律師行/會計師行... 你要再填一份開支表... 原則上你跟返之前律師果份咁上下去填就ok... 之後如果你咁唔好彩... 要俾外判跟... 你上去又要再填一份開支... 但呢次外判就真係會同你逐筆逐筆計... 你就一定要準備好d單據... 因為呢次會決定你以後的生活費有幾多...
mandalau 发表于 10-2-2012 11:27
終於搵到個秘書小姐,佢話會幫我寄信出去,問佢囉NO. 又話未開我個FILE睇,有又話打比我,佢依家先幫我FAX先. ...

放心啦... 佢地一定會幫你通知哂d 債權人架... 可能手腳慢d啫...
queenielamok 发表于 10-2-2012 12:08
律師幫你填果份開支... 佢實好手鬆幫你填到唔使還錢... 只係for上庭申破用... 之後到你正式破產... 破署 ...

甘律師幫我填有三千幾蚊係普通消費,例如買衫比個仔,課外活動,比自己呀,化妝品之類,如果冇單據就冇得報啦啵,甘俾家用之類呢....而且我係冇曕養費的
mandalau 发表于 10-2-2012 12:21
甘律師幫我填有三千幾蚊係普通消費,例如買衫比個仔,課外活動,比自己呀,化妝品之類,如果冇單據就冇得報啦啵 ...

你試下在破聯search下 "生活費"... 你就會搵到好多reference...

正如我上面咁講... 律師幫你填果份... 佢實會幫大個數... 但當你真係要傾生活費時... 佢地好多野都會有"準則"... 例如
膳食 就多數 $3000/月...
個人雜項 (即係你講的普通消費) 就多數 $500/月...
至於你個仔的生活費... 有單的俾單... 無單的要講得合理...
家用就要睇下你父母有無野做... 如果無... 就多數每人around$2000/月... 如果佢地有長期病... 記住要有證明... 咁就可以申請埋醫療費... 但有一樣野... 如果你有其他兄弟姊妹... 佢地有機會要share父母生活費... 即係佢地有機會cut少d你供養父母的生活費...

但如果你係主任跟... 咁就應該批得無咁緊...

不過你先啱啱申破... 呢d 野唔使過份擔心... 逐步逐步來啦... 唔使俾自己太大壓力的...

評分

參與人數 1城市人氣 +10 城市金錢 +10 城市魁力 +5 城市權力 +2 收起 理由
wahtung + 10 + 10 + 5 + 2 好詳盡

查看全部評分

queenielamok 发表于 10-2-2012 12:31
你試下在破聯search下 "生活費"... 你就會搵到好多reference...

正如我上面咁講... 律師幫你填果份...  ...

甘要睇下好唔好彩,漫長既二月呀
mandalau 发表于 10-2-2012 12:37

得閒上來吹下水... d 時間會過得快d架...
wahtung 发表于 10-2-2012 10:42
所以咪叫你盡量唔好唔聽電話就係咁解,接聽啲賤人電話咪拖字訣囉,被人家知道都係遲早的事嚟,係要面對:hand ...

唉...都冇人教我點做...問過三姓又話你做哂野就停架啦, 二來我公司收唔到電話,打得通比我都係好彩,聽左根本聽唔到講乜...
queenielamok 发表于 10-2-2012 12:40
得閒上來吹下水... d 時間會過得快d架...

嗯...好呀
mandalau 发表于 10-2-2012 14:24
唉...都冇人教我點做...問過三姓又話你做哂野就停架啦, 二來我公司收唔到話,打得通我都係好彩,聽左根本聽 ...

都唔須要咁担心,話咗申破NO. 會無咁多呢類電話,明知你已經申破,追你都無用,放鬆啲
mandalau 发表于 10-2-2012 12:37

呢啲係每個破產人士必經過階段,係開頭二個月心情難免有啲惆悵,盡量放鬆啲,加油
wahtung 发表于 10-2-2012 14:27
都唔須要咁担心,話咗申破NO. 會無咁多呢類電話,明知你已經申破,追你都無用,放鬆啲 ...

其實我依家都未有,個秘書小姐仲未開到file定.......
mandalau 发表于 10-2-2012 15:31
其實我依家都未有,個秘書小姐仲未開到file定.......

你都申破咗幾日無理由仲未有NO喎,佢係咪老點你架
mandalau 发表于 10-2-2012 15:31

查實你宣誓未?... 正常來講佢會話俾你知佢幾時遞上法院... 一遞上去就已經有個no.啦... 點會要等咁耐呀?不如你問下佢... 其實佢遞左上去未?如果未... 你追問佢幾時啦... 因為遞得越遲... 你正式老破就越耐...
queenielamok 发表于 10-2-2012 15:54
查實你宣誓未?... 正常來講佢會話俾你知佢幾時遞上法院... 一遞上去就已經有個no.啦... 點會要等咁耐呀 ...

正路辦理申破手續時(比埋錢)都是果日做埋宣誓架,我都覺得好奇怪,無理由到現在都未有申破NO
wahtung 发表于 10-2-2012 15:56
正路辦理申破手續時(比埋錢)都是果日做埋宣誓架,我都覺得好奇怪,無理由到現在都未有申破NO ...

唯一理由係... 佢地根本未幫樓主入紙... (可能儲埋幾單先一次過入)...
queenielamok 发表于 10-2-2012 16:01
唯一理由係... 佢地根本未幫樓主入紙... (可能儲埋幾單先一次過入)...  ...

咁做好不負責任喎無呢個申破NO啲賤蟲係咁追數
queenielamok 发表于 10-2-2012 15:54
查實你宣誓未?... 正常來講佢會話俾你知佢幾時遞上法院... 一遞上去就已經有個no.啦... 點會要等咁耐呀 ...

星期二宣誓架,只係叫我簽個名走得咋...今朝問佢話有囉,係未開我個FILE睇,依家又搵唔到佢地..

星期二宣誓架,只係叫我簽個名走得咋...今朝問佢話有囉,係未開我個FILE睇,依家又搵唔到佢地..
wahtung 发表于 10-2-2012 16:03
咁做好不負責任喎無呢個申破NO啲賤蟲係咁追數

希望佢地真係有幫我FAX啦..