破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

請問:有誰知道日本XX通fax電話

MEI11 發表於 28-11-2015 10:04
打去有咩用

一條不是問題的問題,末完末了.....

申破分兩個階段,
1.  入紙到頒令
2.  正式頒令後

頒令前,即使通知咗債主,債主還是
有權追的,這個大家都知道,所以不
說了。

樓主情況係已經頒令,外判正式接手
了,債主會不知道樓主已破產嗎?
何以要fax, email, 郵寄,速遞,親自
呈交破產令呢???除非樓主無上報
債項,所有債權人都應該“正式”接獲
通知,樓主已被頒令破產了。

破產呈請交上法院後,破署已經會初
步接觸債權人,了解其召開債權人會
議嘅意願。正式頒佈破產令後,樓主
個案轉由直接外判跟進,外判會以書
面通知所有債權人,樓主已被頒令破
產及自己獲委任為暫行受託人管理其
破產案。外判也會要求各債權人填寫
“債權證明表”及提交文件證明。即使
其他無欠債嘅銀行都會收到要求結清
賬戶嘅通知信。

點解仲要fax 破產令??????

樓主成功以任何方式送遞破產令副本又
如何?會追的,還是會繼續追。若然真
係受到滋擾可以做嘅係
1) 要求外判發警告信
2) 向香港持牌放債人公會投訴
3) 報警
4) 搵啲人面廣嘅人幫你

唉......唔明
itsme 發表於 28-11-2015 13:03
一條不是問題的問題,末完末了.....

申破分兩個階段,

申破時,份表格講明,要破產方通知各大債權人。唔可以假設破署代勞。大家只係跟本子辦事。
flypig 發表於 28-11-2015 13:18
申破時,份表格講明,要破產方通知各大債權人。唔可以假設破署代勞。大家只係跟本子辦事。 ...

法律上頒令後會刊登在南早及經濟2份報紙上話俾全港市民、債主知xxx已經破產
法律程序已經完成因為冇任何一方提出返
對如果債主扮唔知是冇可能C打你可以叫
佢用你ID 號碼上破產處做査冊
C打你也可以親身by hand 上債主把破令
叫佢簽收1份copy俾佢別1份就自己留底
flypig 發表於 28-11-2015 13:18
申破時,份表格講明,要破產方通知各大債權人。唔可以假設破署代勞。大家只係跟本子辦事。 ...

師兄,我有律師代勞,唔太清楚申破文件有要求申請人必須通知所有債權人呢項規定。我相信呢個唔係法律程序(有錯請指正),只係事先聲明破署唔會代申請人通知各債權人,申破者要自己負責通知債主佢已經申請破產(內含,唔好追我數,你追我都唔還得嘅意思) 。但係呢個應該係頒令前要做嘅嘢。樓主早早頒令了,睇其他帖文應該已經見埋外判,宜家真係無需要fax喇,原因上面講咗。而且樓主由始至終都只係怕畀日本仔追數,怕打去佢公司(好似未發生),如果日本仔喺已經接獲正式通知下都照追,fax多次都唔會有用。

樓主自己決定喇,恕我多事,sorry !
itsme 發表於 28-11-2015 15:03
師兄,我有律師代勞,唔太清楚申破文件有要求申請人必須通知所有債權人呢項規定。我相信呢個唔係法律程序 ...

多謝Ching 小妹明白了 謝謝你們的幫忙
admin 發表於 28-11-2015 11:43
戰士 CHing,純討論下。唔好上心。

之前話 fax,係假設大家有信任,而且 fax  完要 confirm。

沒有關係啦 大家都係討論問題 不過這個問題又好似真係死角未 點都好啦 多謝你們
師兄,我有律師代勞,唔太清楚申破文件有要求申請人必須通知所有債權人呢項規定。我相信呢個唔係法律程序 ...

就咁,我又CHECK 過下,但係各種FORM 見唔到.....我只憑記憶當時去破署填表時的要求.
由於,我仲有不到1年就解破了. 所以記錯都有可能...但我當時有D 印象.因為申破完最好番屋企訓覺.但
無喇喇記住第2日一早有野做.搞左我兩粒鐘!!! 如果搞錯就真係
1 YAHOO KNOWLEDGE 講,該BLOG 主無通知無問題.我亦相信如是.但難以否定有少數不同情況.
2 我睇法係,就算經破署搵到對方而通知對方,而 破署亦要求申破人通知一次,都應該照做.
唔應該 以為...所以.....
反之,如果無規定,關人忍事.唔通知完全 VERY GOOD!!!
所以,通唔通知,決定在於破署有無要求.
kln747 發表於 28-11-2015 14:37
法律上頒令後會刊登在南早及經濟2份報紙上話俾全港市民、債主知xxx已經破產
法律程序已經完成因為冇任何 ...

你都有道理.但係,我填FORM 時有要求將各大債主名稱及 主要營業地址填寫.
如果我唔填地址又得唔得??
淨靠報紙登又可唔可以假設 債主知道????

我再搵一搵資料,真係無講到要 DEBTOR 通知CREDITOR.
加上 破署有講 Creditor's Petition:   Deliver a sealed copy of the petition to the debtor;
而 Debtor's Petition,係無deliver .....to the debtor....
所以,我傾向於相信我錯左,而你係O岩的.
點解搞錯,有可能係 以訛傳訛,當時未認識你呢d 搵資料比較小心的朋友
又可能係睇資料時,將 Debtor's Petition 的要求撈亂左.

多謝指正!!!! 我一直教錯左幾個版友...你唔講,會錯落去!!!!

THANKS AGAIN!!!
flypig 發表於 28-11-2015 17:23
我再搵一搵資料,真係無講到要 DEBTOR 通知CREDITOR.
加上 破署有講 Creditor's Petition:   Deliver a sea ...

師兄,我真心覺得fax多次無壞,如果係easy job. 不過要搞到咁複雜就............

你明㗎呵?!

入左紙通知,二三線會追,但係只要你企得硬,就唔洗怕,一蚊都唔好比佢

你通知左,意味一個月後就頒令,而你又企得硬,唔怕佢嚇(暴力、法律恐嚇皆是)
呢一刻,你已經乾塘,亦可以稱地底泥狀態

咁財仔都唔會投放資源追你數,一蚊都收唔番,又唔可以劈你,佢地已經乜都做唔到
flypig 發表於 28-11-2015 16:57
你都有道理.但係,我填FORM 時有要求將各大債主名稱及 主要營業地址填寫.
如果我唔填地址又得唔得??{:1_1: ...

飛天兄:
大家都係知在研究一下以我所知政府&律政署、律師行一般都會刊登憲報通知全港
市民所以憲報係有一定法律效力.樓主C打
再有一個好方法就是把自己的破產令copy
貼在債主公司的門上最好位置是公司名&
門牌號碼然後影相。我記得所有公司清盤
都要貼門口淸盤令唔可以C走一C走就俾
人告藐視法庭
kln747 發表於 28-11-2015 18:58
飛天兄:
大家都係知在研究一下以我所知政府&律政署、律師行一般都會刊登憲報通知全港
市民所以憲報係有 ...

再拎埋份生果以證日期映埋相
再放上 utube!!我又唔信佢會賴貓!!不過記得打格仔!!! 到時d債主發覺你惡過佢,實唔敢玩野。
itsme 發表於 28-11-2015 17:52
師兄,我真心覺得fax多次無壞,如果係easy job. 不過要搞到咁複雜就............

你明㗎呵?! ...

巴打,我地呢d 先係求真精神。而且大家對事不對人!!
你同得日本仔借要預煩你成個月
WINGLOK 發表於 28-11-2015 21:01
你同得日本仔借要預煩你成個月

我只是想fax资料给她们喈
直接拎上去比佢喇!!!

吾通佢吾接咩.

真係吾接就錄低佢.

去公會投訴
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
戰士 CHing 不如 pm C打啦。相片會 hide