破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

集益廣思

ekiby2k1988 發表於 26-3-2020 19:11
有冇得渣個手合個照好似畢業咁,係既著件老西set肯個頭丫,咁大個仔都未同法官合個照 ...

都話免接觸, 都渣手
C兄/姐們,係宣誓前要報有無工作,因為本人從事保險業,我知道申破後應該無得做,我下星期4宣誓,不過要補充資料,要報返之前一年收入,我報到,之後佢要我預報來臨一年收入,我都吾知點報好,我無底薪,又吾會開單的了,只係續保果道有小小人工,4月我大约計到,甘之後我都無得做,點計?另外,我來緊係開散工,收現金,係未到左同我傾生活费先同佢講,舉例我500元日,一個月開20天。甘樣?
另外,update 一下,我星期3攪轉遞,剛剛中午有 郵差上門送信了, 已批核服務了,現已有轉遞,po box.
ho0705hk 發表於 27-3-2020 13:41
另外,update 一下,我星期3攪轉遞,剛剛中午有 郵差上門送信了, 已批核服務了,現已有轉遞,po box. ...

師兄 可唔可以講多少少 申請po box有乜嘢幫忙啊?
我因為吾想家人收到信件,所以先去郵局申請郵箱(po box) to
ho0705hk 發表於 27-3-2020 15:01
我因為吾想家人收到信件,所以先去郵局申請郵箱(po box) to

但係你之前借錢果到唔係已經報左地址啦咩 到時佢哋寄信黎都見到㗎

我因為吾想家人收到信件,所以先去郵局申請郵箱(po box) , 之後先申請埋轉遞服務.
轉遞服務: 就係將我名下的原本地址信件 轉去我指定的地方(郵箱(po box))
這樣說你明了嗎
ho0705hk 發表於 27-3-2020 15:18
我因為吾想家人收到信件,所以先去郵局申請郵箱(po box) , 之後先申請埋轉遞服務.
轉遞服務: 就係將我名 ...

明白 多謝師兄分享
打汴小左野, 重問一下:
C兄/姐們,係宣誓前要報有無工作,因為本人從事保險業,我知道申破後應該無得做,我下星期4宣誓,不過要補充資料,要報返之前一年收入,我報到,
1.之後佢要我預報來臨一年收入,我都吾知點報好,我無底薪,又吾會開單的了,只係續保果道有小小人工,4月我大约計到,甘之後我都無得做,點計?大約照計下?? 我報25000
2.另外要申報現時每月收入, 我真係唔知點攪, 3月出左16XX, 之後估4月34XX,
3.另外,我來緊係開散工,收現金,(其實依家都有返, 冇MPF冇稅的) 甘係未到左同我傾生活费先同佢講,舉例我500元日,一個月開20天。甘樣?之後我會每日自己MARK返多少日工, 其多少, 多左會上繳, 不過就全部自己手寫MARK低佢, 方便之後一年一次的年表. 甘又可以??
其實唔難交代,所有野照寫照估計去報,之後失業冇收入係冇影響你個破產令的
3. 你一定要好肯定個僱主唔會報mpf 就OK
黃色月亮 發表於 27-3-2020 16:00
3. 你一定要好肯定個僱主唔會報mpf 就OK

可是我可以照講我開PARTTME 收CASH, 之後好似我甘自己做返D RECORD 都可以?
ho0705hk 發表於 27-3-2020 16:15
可是我可以照講我開PARTTME 收CASH, 之後好似我甘自己做返D RECORD 都可以?

絕對可以,因為這是事實
黃色月亮 發表於 27-3-2020 16:20
絕對可以,因為這是事實

多謝C兄
ho0705hk 發表於 27-3-2020 15:47
打汴小左野, 重問一下:
C兄/姐們,係宣誓前要報有無工作,因為本人從事保險業,我知道申破後應該無得做,我 ...

1. 你估4月人工有34XX,但之後無得做。
預計一年收入你照寫~34XX,括住(4月之後失業)。
如寫25000,姐係表示將來12個月仲有工噃,每月平均有20XX收入,就報錯了。

2. 報現時每月收入,報16XX(3月份糧),4月份糧係估數,唔好作準。

3. 份散工收現金,睇你自己想唔想誠實報上。
想~咪自己做記錄,再睇吓到時傾幾多生活費,要上繳幾多。

其實好多同學做現金工(肯定僱主唔會落你名報稅),都係唔想上繳,唔想報。
Anmi2019 發表於 27-3-2020 16:41
1. 你估4月人工有34XX,但之後無得做。
預計一年收入你照寫~34XX,括住(4月之後失業)。
如寫25000,姐係 ...

FOR 1 . 我都係估, 因為一有令就應該冇左分工,
唔該大家, 再UPDATE 大家,
ho0705hk 發表於 27-3-2020 17:03
FOR 1 . 我都係估, 因為一有令就應該冇左分工,

估=預計,無問題。
Anmi2019 發表於 27-3-2020 18:21
估=預計,無問題。

所以我都係估來年收入