破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

大煲!被炒......

其實應該咁講, 長期服務金 / 遣散費可以喺僱主供強積金嗰部份抵銷, 所以並唔係有咗強積金就無咗長期服務金或遣散費.

亦因為咁, 越來越多公司關注強積金個表現, 因為公司裁員或炒人時要唔要額外補錢就要睇當時強積金 (僱主供款部份) 有幾多錢.
再補充一點, 攞長期服務金個年期係 5 年, 唔使 10 年架!
其實應該咁講, 長期服務金 / 遣散費可以喺僱主供強積金嗰部份抵銷, 所以並唔係有咗強積金就無咗長期服務金或遣散費.

亦因為咁, 越來越多公司關注強積金個表現, 因為公司裁員或炒人時要唔要額外補錢就要睇當時強積金 ...
puzzle 發表於 2010-2-3 15:42

其實我一直都唔太明白... 點樣在僱主供強積金嗰部份抵銷... 因為佢地係咪都要供... 咁僱員有無被炒... 僱主果筆錢都係屬於僱員架啦... 唔係架咩?
咁如果咁唔好彩... 僱員俾炒... 而僱主供果份又夠錢... 咁係咪都唔可以攞到出來?... 都要等65歲先得?
71# edmond5888

一定要去申訴,
94# dopod123

我都覺得要投訴下,就算無結果對自己都無壞呀~~~
呢種情況好明顯係針對非強積金受僱人仕,如果係供強積金嘅,佢地就無從下手!請問呢間外判係邊個?
macauranger 發表於 2010-2-3 13:29

為左錢都唔顧人前途..呢間野一定要抽出黎比人知啦.... 有機會要上訴要佢賠償.  雖然係欠債還錢天公地道. 不過用d咁既方法黎增加還款就萬萬不該啦. 呢種做法等同係斷人米路尤如殺人父母...  可惡!!
為左錢都唔顧人前途..呢間野一定要抽出黎比人知啦.... 有機會要上訴要佢賠償.  雖然係欠債還錢天公地道. 不過用d咁既方法黎增加還款就萬萬不該啦. 呢種做法等同係斷人米路尤如殺人父母...  可惡!! ...
BB5555 發表於 2010-2-3 22:47

佢地一定有報應的.
呢間外判正PK,咁樣影響人前途....一定要投訴.我一定支持;;;
Edmond,
我建議你不如寫篇"破產保障等於0",sent去Apple or Sun....,將這個外判人渣公諸於世,要煽情的,最好表示人生灰暗,無晒希望,行過雜貨鋪見到啲炭,想買.....,呢的newspaper最鍾意攪大佢,橫掂公司都抄了你,除非你惗住食回頭草,如果唔係就幫你"前"公司賣吓廣告,話10年賓主情=係你最需要份工時候就抄你=好老板,包你見報,到時睇你個外判点向破處同啲債權人解話,因為你失業=0收入=0還款.
大哥,

第一件事,你快估計下自己d生活費重可以用幾耐;
第二件事,要估計下自己可以最快搵到工是幾時;
第三件事,如果真的無錢用,就立即去找政府要錢(我是認真的)
第四件事,就真係要去平機會投訴佢,然後把投訴的事以書面和主任說.重要講明是你外判出信後你舊公司炒你.然後順便求主任跟進下,因為你好快要成為長期失業者,到時香港社會又多一個攞政府錢生活的人.
記得如果你唔去投訴,d錢就被大量提走去給你的"垃圾外判".如果你去投訴,可能都有一部份留給你做"長期失業"生活費用(我唔知我的想法對不對,請所有大哥大姐比d專業意見).重有,4年裡面你要一直和此外判及破署合作,現在已給外判搞到你咁,目的就是為了錢及自己,你今天不做點野,你未來日子點過呀
人善人欺呀! 大哥我都明白搞大件事對你在心理上及日後找新工作是有一定影響,但去向主任備案就一定要去做,日後要做任何行動都有證有據.
我再consult過D高人,佢地指出就算各位係做強積金,都唔係100%安全!譬如閣下月入萬五,無須還款予破產處,但喺你破產期四年內譬如說第三年剛好工作夠十年,外判就會用通知公司呢種手法,令到你被解僱。由於遣散費可 ...
macauranger 發表於 2010-2-4 07:50

好彩,我已經無做舊個份工姐

大哥,你幫下d位同志問下佢點樣可以爭取合法權益吧.
104# macauranger
高人啱啱sms我,佢話破產條例並無禁止破產處或外判通知僱主其僱員已經破產,如外判覺得有須要,可以通知!亦即是話,外判此等行為雖然無道德,但並不犯法,喺咁嘅情況之下,嗰D高危破產人仕只有 ...
macauranger 發表於 2010-2-4 08:35

何謂之 "有需要"?... 之前就話係d 敏感行業果d 就有需要通知僱主啫... 但如果佢唔係做呢類行業... 但做左10年... 炒佢就會有筆可觀的遣散費... 咁係咪都列入 "有需要" 的行列呢?...d 外判做到咁... 同果d 用不擇手段去收數的收數公司有咩分別?... 佢地仲可以攞正牌去搶你錢... 咁對我地呢班破產人士咪一d 保障都無...

破署究竟有無清晰指引俾呢d pk 外判... 點先算係 "有需要通知僱主" 呢?

如果係咁樣... 咁即係叫果d 做左好多年... 高危人士... 響間公司做到咁上下就好走啦... 如果唔係分分鐘益左外判... 最多失業... 無收入... 無錢還... 大家一拍兩散囉...
呢個例子可以提醒啲高收入,年資長既人,如果諗住老破就一係即刻唔做攞咗舊錢再算,又或者同老細講咗先,咁就唔駛心驚胆跳.
但我都覺樓主點都要投訴呢間死人嘢,搵議員話俾佢地累到冇咗份工,攪到壓力好大,話地佢咁做即係迫老破既人去絕路...有咁慘講到咁慘
107# mickey7100
投訴是可以投訴,但作用唔會大,除非搞出人命,賣晒報紙,可能有少少回響!好明顯,此等外判係針對無須還錢,又有固定職業加上在工作的公有一定年資(起碼十年)嘅破產人仕。如果你每月已經還緊一大 ...
macauranger 發表於 2010-2-4 10:10

咁唔怪得我外判咁好死. 每次打電話比我都問我方唔方便講野. 好似怕我d同事同老細知啦. 因為我係肥羊.....
109# BB5555
我計過,四年我差唔多會還咗一百萬,怪唔得成二年幾,上去傾完生活費之後,一個電話都無俾過我!?
macauranger 發表於 2010-2-4 10:57

哦.. 大家都係肥羊..
107# mickey7100
投訴是可以投訴,但作用唔會大,除非搞出人命,賣晒報紙,可能有少少回響!好明顯,此等外判係針對無須還錢,又有固定職業加上在工作的公有一定年資(起碼十年)嘅破產人仕。如果你每月已經還緊一大 ...
macauranger 發表於 2010-2-4 10:10

好彩我份工只係做左1年咁大把... 雖然有穩定收入... 但一定無macauranger 同 BB5555 你地咁高... 暫時未知要唔要還 / 還幾多... 但如果佢打爛我飯碗... 佢都唔知有咩著數...
ching 我都好想知道邊個外判? 破產條例是實有權通知公司,所以如mac兄,所講高危人仕,應先通知公司.傾掂佢.
哦.. 大家都係肥羊..
BB5555 發表於 2010-2-4 11:30

原來外判重可以有呢一招         

我只係一只瘦羊 ( 每月還 $1000 )
115# 豬公

我係羚羊 (唔洗還!)
112# queenielamok
妳只算低風險,有排未攪到妳!但係如我所講嘅高風險人仕,真係要小心!
macauranger 發表於 2010-2-4 12:08

我都係高風險人士,做左 13 年半,不過已經打左預防針 ( 通知左老闆破產 )。

建議其他高風險人士都考慮打預防針 ( 同老闆/上司傾吓 )