破產聯盟

查看: 5452|回復: 116
打印 上一主題 下一主題

尋求各位資深師兄師姐幫幫手有關上繳問題!

事原小弟8月頒領2月傾好生活費同每月上繳金額,由8月開始至2月要還返7000比外判凖備進行24個月攤還!
問題出現了:由3月至到現在我每個月減去的生活費有多(2萬七千幾)但我都用曬!
剛剛收到供款户口,但我無錢入返依筆數落去户口,我現在打算用書面同外判傾!
依2萬幾蚊用左去邊到:1)電視機$7000
                                      2)電話$6400
                                      3)洗衣機$4000
                                      4)雪櫃$3000
                                      5)微波爐$1000
                                      6)兩對返工波鞋$3000
咁樣解釋唔知得唔得!如果外判真係唔批可吾可以好似之前咁樣分期還!
PS.外判寄來果份供款同意書我重未寄返去比主任!
請各位給予寶貴意見同經驗給小弟參考!謝謝你們的寶貴時間睇小弟的post!

補充內容 (12-6-2017 01:46):
買電話的錢已在同外判傾生活費時,除開左做分期!
推薦
onetwofree123 發表於 7-6-2017 04:11
之前無爬文,淨係知道洗左可以分期,一廂情願洗左先,右唔知道要申請左先可以買!出左事都唔知 ...

c hing, 下...講明每月生活費, 多出要上繳喎, 點可能未得主任/ 外判同意下洗左唔真正屬於你既錢呀????  咪玩啦..
回復 支持 1 反對 0

你呢種先斬後奏,要用錢前要向外判申請,支出買既東西有必要買咁貴,破咗仲咁大洗
頂唔順講句,樓主破產期間生活仲富貴過我呢D十幾年前的過內人(我是現在月入3xK,大陸有樓's,超20萬定期的人)
電話$6400 ?→→過份
兩對返工波鞋$3000 ?→→離譜
點解唔報2人晚餐$2000!!ching生性la,番生機會可一不可再
電視、電話、兩對返工波鞋呢3樣都偏貴
6千幾蚊部手機同1500對波鞋好難解釋到係必須開支
呢啲野又唔係必需品,而且又有平啲既可以買
除非樓主講到一定要買呢個牌子呢個價錢
否則好難同外判講數喎
例如,1500蚊對波鞋,就話公司指明要呢款,唔係就炒人,咁樣囉
諗定辦法點樣嘔返d錢出黎
其實有好多ching之前已經有曬經驗,破左都仲可以洗大,問心仲可以點拆
你係外判見到你既所謂理由會點 ?
叫你上繳冇$ 但$6千幾出部電話
冇嘢可以做,自己諗係邊度嘔番啲錢出嚟啦,明知要上繳,仲咁樣駛錢法,唔貴唔買,6千幾可以買3部電話,微波爐幾舊水已經有啦..
樓主好似係黃+石定李周跟
睇到你呢個POST第一反應係.....SORRY...真係覺得你係講緊笑話

如果呢度每個師兄師姐一段時間唔上繳之後
都寫返一張清單(真有用到$ 同老作都好)
咁樣都過到骨的話
咁每個月仲使供款既??

何況你填上去的都係豪到唔豪的使費
你諗諗你係外判/主任會有咩諗法?

其實呢D野過得人過得自己
你填份咁既野上去
盞有衰無壞

反正都係
不如照直講同外判/主任屋企人有事使左筆錢
點樣拿拿臨供返全數/先交部分好過啦

睇到兩對返工波鞋3000笑咗
連我地都覺得唔得,你諗下外判會點諗
Tt123 發表於 6-6-2017 12:31
睇到兩對返工波鞋3000笑咗

我呢世人,未著過$1500/對波鞋...
反而如果西裝,因工作需要,5K 都有得KING.
就咁睇,以下我建議照報.所謂照報,係有單據在手. 無單就SIDE GAS.
但唔代表人地會批俾你.
                                      3)洗衣機$4000
                                      4)雪櫃$3000
                                      5)微波爐$1000

講番你問題.洗大左,大不了分期...但 1,2,6...如果做外判主任條友好似我咁霉,一世未著過
$3000波鞋兩對,未用過 $6400 MOBILE, 未買過 $7000 TV, 見到你本人,佢扯唔扯火先???

最怕 1,2,6 影響埋3,4,5 ,咁就仲衰...至於洗大左,屋企有病睇醫生又有人, 跌左又有人, 咁基本上,
你照直講或者照直得黎避重就輕(總之呢度我唔會教人講大話,責任自負喇!!!)

但記住,還錢俾親友,賭錢之類.有可能違法.要3C!!!!
師兄你真豪,我就黎餓死沒飯關開啦!
cl475867 發表於 6-6-2017 06:40
你呢種先斬後奏,要用錢前要向外判申請,支出買既東西有必要買咁貴,破咗仲咁大洗 ...

都知道自己出事,但後悔得太遲!謝謝ching提點!以後銘記心中慳啲洗!
appleyucn 發表於 6-6-2017 09:01
頂唔順講句,樓主破產期間生活仲富貴過我呢D十幾年前的過內人(我是現在月入3xK,大陸有樓's,超20萬定期的 ...

謝謝ching提醒!過左今次我會安分守己,依三年幾會好好做人!
hohochi 發表於 6-6-2017 09:37
電視、電話、兩對返工波鞋呢3樣都偏貴
6千幾蚊部手機同1500對波鞋好難解釋到係必須開支 ...

買完先知道出曬事T_T
pokemon 發表於 6-6-2017 10:27
呢啲野又唔係必需品,而且又有平啲既可以買
除非樓主講到一定要買呢個牌子呢個價錢
否則好難同外判講數喎

但事實非如此,今次粟一燒!
cl475867 發表於 6-6-2017 10:59
諗定辦法點樣嘔返d錢出黎

希望可以再分期償還!希望唔使加監!