破產聯盟

查看: 2255|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

IDRP 問題

欠5間銀行信用卡數,約80萬同恒X申請做IDRP,而家準備交資料,希望成功

本身有份人壽保險供緊供緊(有cash value)
之前計過,如果份糧50%拎去還債,淨返嘅50%扣除家用同生活費,慳d都足夠繼續供份保險

1. 牽頭銀行會唔會要求我cut保險?
2. 如果銀行要我cut保險,cut左之後拎返嘅錢,銀行會否要求我上繳?
3. 如果銀行要我cut保險,有冇其他方法可以keep位份保險(例如搵親友轉名幫忙)?

另外想請教銀行出plan通常會要求幾多%人工還債?

謝謝

恒生無idrp的
我自己之前都係因為有獅子先做到 個職員講通常係拎人工3成去還
Hengkok 發表於 17-2-2022 20:36
恒生無idrp的

恒生有IDRP的

ching你好,記得之前喺其他post見過你成功申請左大貓IDRP,請問最後出plan情況如何?
如不介意能分享嗎?謝謝你

總欠債/plan期數/每月還款佔月薪幾%?

我個情況係咁:
同恒生申請DRP時提出有意做IDRP,交晒其他銀行資料,如果適合,恒生會邀請做IDRP
scarygrey 發表於 18-2-2022 03:53
ching你好,記得之前喺其他post見過你成功申請左大貓IDRP,請問最後出plan情況如何?
如不介意能分享嗎? ...

說來慚愧 我因為爛賭搞到先要申請
我case係3間財仔加獅子同渣渣 總數大概夾埋欠27-28萬到
個陣還唔到頂唔順 由申請到批(期間因為我有時唔得閒交文件)由申請到批大概一個月到 可能我係簽左公司長約關係 5間都讚成無反對 總期數最後66期 每期515X 我月薪扣埋老強差唔多18K-19K到
個職員話基本上一般無試過遲還其實都有7-8成機會批
Hengkok 發表於 18-2-2022 10:29
說來慚愧 我因為爛賭搞到先要申請
我case係3間財仔加獅子同渣渣 總數大概夾埋欠27-28萬到
個陣還唔到頂唔 ...

謝ching回覆分享
嚟得呢個forum都係各有前因,我都好希望今次申請可以成功,重新做人

呢個forum好好,我都爬左好多前人嘅帖,最後決定左去申請IDRP
遲d我有update都會post上嚟
scarygrey 發表於 19-2-2022 08:24
謝ching回覆分享
嚟得呢個forum都係各有前因,我都好希望今次申請可以成功,重新做人

準備貸款合約,地址,身份證,薄仔。
師兄可以準備埋3個月銀行出糧戶口,3個月糧單(無糧單可用MPF)代替
Harmonychow 發表於 19-2-2022 09:08
準備貸款合約,地址,身份證,薄仔。

謝ching
我交左信用卡月結單,糧單,MPF紀錄比銀行,而家等消息

請問ching都係申請過IDRP嗎?可否分享當時出plan結果?謝謝
intime 發表於 19-2-2022 22:22
師兄可以準備埋3個月銀行出糧戶口,3個月糧單(無糧單可用MPF)代替

謝ching
請問ching都係申請過IDRP嗎?可否分享當時出plan結果?謝謝
scarygrey 發表於 20-2-2022 16:16
謝ching
我交左信用卡月結單,糧單,MPF紀錄比銀行,而家等消息

我初初申請hxbc的,因有XWaXXXXX所以佢唔做....
我就轉左去小X 做.... 佢一樣見有XWaXXXXX...唔做, 但可以比我自己分開供.... 其它TU 數幫我攪

由申請到簽約用左個半月..... 申請至對數再去出plan用左一星期..... 投票比較耐3星期左右....
申請期間無交到款..... 同佢地追數講申請間idrp 佢地會識做.... 但頂唔住的..可交~
scarygrey 發表於 20-2-2022 16:16
謝ching

我係申請DRP的 其中一間月平息0.4% 轉返年息都要成差唔多9%
Harmonychow 發表於 21-2-2022 14:57
我初初申請hxbc的,因有XWaXXXXX所以佢唔做....
我就轉左去小X 做.... 佢一樣見有XWaXXXXX...唔做, 但可以 ...

謝回覆
我交左資料幾日,過多2星期打去問下進度
intime 發表於 22-2-2022 00:14
我係申請DRP的 其中一間月平息0.4% 轉返年息都要成差唔多9%

謝回覆
我諗住如果捱到都唔想留個入學紀錄,所以試下IDRP先
加油ching,見到盡頭就是希望
嚟update一下:

當時因為不斷收到銀行追數電話,心好亂,搵左某律師樓搞DRP
事後發現係完全唔需要嘅
佢地淨係幫我計左每月大約還款,同埋fax資料比恒X
咁就收成一萬蚊

恒X收到表聯絡我,又要重新填過d資料再交
由交表比銀行到完成大約3個月時間
而家已經供緊半年了

如果有後來的人睇到,奉勸早d下決定申請
以前咭冚咭,借完呢間還果間,月月要還2萬蚊,全部係息,根本見唔到盡頭,只係有一日捱一日
而家每月供緊萬幾蚊,起碼唔洗再過跑數嘅日子
除左冇得用信月卡,都冇咩唔方便