破產聯盟

查看: 7927|回復: 137
打印 上一主題 下一主題

今早收到破產署封信 , 開心過仲六合彩三獎...

今早收到破產署封信 , 我個case又破產署主任跟番4年 .
佢仲即時批我生活費 $19,834, 即係唔駛還 ,
因我都係月入$18,000左右....哈哈哈.......開心死
11月17日頒令 , 今日就批生活費 ,真係好過仲六合彩三獎

終於可以有覺好訓  .........
1# 由零開始

嘩!!  你就發達啦!!!  我同外判爭取都要比$4,000一個月. 你仲唔駛比. 恭喜哂!!!
恭喜,恭喜...
1# 由零開始
我記得你好似要比錢前妻(每月$6,000). 仲要供一家三口生活. 係咪?如果我記錯. 咁可唔可以分享下你所批既生活費資料?
由零開始 兄可唔可以PM我。。我想知点可以批到咁多生活费。。。因为我收入都差不多。。有个长个患病(糖尿病)的呀妈。。。。
同埋老婆又无野做。。。
1# 由零開始
我記得你好似要比錢前妻(每月$6,000). 仲要供一家三口生活. 係咪?如果我記錯. 咁可唔可以分享下你所批既生活費資料?
BB5555 發表於 2009-12-3 09:13

你記錯啦..
我冇前妻 , 不過有老婆同個女要養 ...
6# 由零開始
咁即係個女一定有補習費. 供養兩人. 要交租. 所以計計埋埋要比$19,xxx一個月?
哇~恭喜哂!
6# 由零開始
咁即係個女一定有補習費. 供養兩人. 要交租. 所以計計埋埋要比$19,xxx一個月?
BB5555 發表於 2009-12-3 09:24

我個女得2歲出年先讀書...
你比小小時間我想想點講你地知 ,
因為由頭到尾 , 都係律師樓幫我填所有野 ,
不過就教在我好多估怪方法去填表 ,
報大數 , 同博同情 , 等可以批多D ,
其實佢同我報係2萬零幾 , 佢都話最多只會比佢減$500至上$1,000
因為佢話同我報就好盡 , 估唔到真係得 ,
等我睇下點講你地知 , 因為有D野可能太過敏感 , 唔方便講...
發達啦~恭喜恭喜
我個女得2歲出年先讀書...
你比小小時間我想想點講你地知 ,
因為由頭到尾 , 都係律師樓幫我填所有野 ,
不過就教在我好多估怪方法去填表 ,
報大數 , 同博同情 , 等可以批多D ,
其實佢同我報係2萬零幾 , 佢都話最 ...
由零開始 發表於 2009-12-3 09:47

你權限唔夠40,入唔到破產之家,DETAILS 不如去 U CENTRE HOME 講!
不如先講交表技巧先啦...
我封破產領令後交表信 , 只係叫我交破署表格
,入息証明 ,同稅單及強積金記錄就得 ,
領令後我就上律師樓取表 , (因為之前比律師費講明全包 ,所以填表都包 )
佢就已經一早幫我影印全部文件 , 比我睇下有D咩 ,
之後叫我交文件比收表會計公司就得 , 我同佢講 , 話我封信只叫我交破署表格,
,入息証明 ,同稅單及強積金記錄就得 , 支出同債務冇叫我比 ,
佢話你係比主任睇 , 因為我個case填破產原因好重要 .
佢幫我填原因係 , 之前亂買野所以欠咭數 , 之後個女出生 ,
更加要咭過咭還錢 , 所以先欠$40萬 ,所以支出同債務一定要比齊主任睇
佢仲叫我一定要全部交齊 , 如果我張收入同支出表 ,個收表會計公司話我報咁大 , 想同我改 ,
千萬不要比佢改 , (先要禮貌d 同佢講 )
如果佢都要改 . 就叫我同佢講 , 怇只係負責收表 ,
冇權改我任何野 , 叫我記得全部佢方法做 , 一部都唔好小 , 就ok

評分

參與人數 1城市人氣 +10 城市金錢 +10 城市魁力 +10 城市權力 +10 收起 理由
nokia + 10 + 10 + 10 + 10 實用資料

查看全部評分

14# 由零開始
你就好彩!! 我就.... 唉!! 報大數都冇用. 比外判cut哂. 都要睇你遇咩人!!!
1# 由零開始
咁主任有冇提出雙糧同花紅要報? 雖然唔駛比每月. 果d雙糧同花紅都係多出黎. 照計都要比wor.
1# 由零開始
咁主任有冇提出雙糧同花紅要報? 雖然唔駛比每月. 果d雙糧同花紅都係多出黎. 照計都要比wor.
BB5555 發表於 2009-12-3 11:07

主任封信都有講每月多過$19xxx或雙糧同花紅都係多出黎要報 ,
不過律師話可以幫我出封信唔駛比 , 不過要收我幾佰玩
我未出雙糧 , 所以未搵律師 , 未知佢用咩方法
律師之前都有講過 , 佢地有個list ,
如果係謀幾個外判 , 你比幾多錢佢都冇本事
雙糧同花紅一定要比 , 因為有D外判冇得傾 ,
因為佢地有錢分
18# 由零開始
你真好彩. 搵到個咁好既律師同遇到好主任.  . 相反我就咩都自己黎.
你權限唔夠40,入唔到破產之家,DETAILS 不如去 U CENTRE HOME 講!
zbridgehead 發表於 2009-12-3 10:23

U CENTRE HOME  ???
死啦.....唔識玩 . 請指教...
19# macauranger
可唔可以透露一個字, 邊個係外判殺手 ?
18# 由零開始
你真好彩. 搵到個咁好既律師同遇到好主任.  . 相反我就咩都自己黎.
BB5555 發表於 2009-12-3 12:03

其實之前個律師都有講過 , 如果有小朋友要養 ,
申請破產會好D ,
單身就比較煩 ....