破產聯盟

查看: 9354|回復: 123
打印 上一主題 下一主題

有 關 曾 發 生 意 外 的 會 計 公 司...

我將會交文件去呢間, 個間建榮街 25號百利中心16樓, 理 xx 企業顧問有限公司;
我打電話去約交文件, 接電話個位姓魏的小姐, 係個典型又傳統的八婆...
總之一開口, 你就會好直接聯繫到 "八婆" 呢個字架...
我成場對話, 都"冇"催促或要求提早交收文件和解凍信。
我亦用扮晒蟹既聲線... 對話如下:

8: "理 xx, 你咩事打黎架... "
我: "我 5 號頒左破產, 想約個時間交文件..."
8: "咩冧把..."
我: "1234567"
8: "你 1x 號, 下午 x 點上黎啦! 都時你跟我地比你封信, 記得交齊d文件..."
我: "我要封解凍信,...(未講完)..."
8: "一定要 14 日後先有信, 唔好話人地點解可以即時, 呢d人地既事,
我要睇好多文件先出到架 !!! 不過, 你最好開過新戶口, 我唔駛整過封信呀!"
我: "明白, 咁到時上黎搵x律師定搵你先..."
8: "唔係搵我, 搵x律師啦, 我姓魏..., 你有咩問題到時先同x律師講啦, 唔好再打黎啦..."

我已經唔想再聽, 之後我扮傻咁比主任, 問係唔係一定要14日先有解凍信,
主任當然話唔係, 佢叫我打比銀行先, 唔好除消戶口住, 之後打比佢地叫佢地盡快比封你啦!
(主任把聲仲緊張過我...)

之後我去左總行備案話好遲先收到封信, 唔好除消...
銀行問我大概幾時會有信, 我話月尾左右,
銀行都好愕然話, "你有晒証明封信其實可以即日有架喎, 最多都係七日...,
你放心啦, 我會紀錄唔會除消, 直至你有信為止...

我冇再打電話比 "8" 個邊, 到時交文件先比d資料解凍...
推薦
如果是真的話,呢啲人揸住雞毛當令箭!好彩我交文件律行樓無咁麻煩!只係俾個文員仔哦咗几句,話我填表唔係幾好!

共勉之!明天會更好
WATER 發表於 2010-1-10 19:20

如果真係呢個女人講既嘢太尖酸刻薄而令到人地睇唔開做咗傻事,唔知佢良心過唔過得去呢!
好彩我出支票囉Cash咋...
主任同銀行反而有同理心...
好彩我出支票囉Cash咋...
主任同銀行反而有同理心...
Milkki 發表於 2010-1-10 18:44

如果佢地唔係咁服務 ,人地可能都唔會睇唔開....
如果是真的話,呢啲人揸住雞毛當令箭!好彩我交文件律行樓無咁麻煩!只係俾個文員仔哦咗几句,話我填表唔係幾好!

共勉之!明天會更好
8: "一定要 14 日後先有信, 唔好話人地點解可以即時, 呢d人地既事,
我要睇好多文件先出到架 !!! 不過, 你最好開過新戶口, 我唔駛整過封信呀!"

我好肯定14日先有信係佢作,可能佢老細14日先出現一次....簽名.

我都試過間野出信好慢,我搵破署主任幫手跟進仲快過佢.

叫你開新戶口....佢地咪唔洗煩.

你應可以fax工作資料同一封"要求解凍"信比佢.

到交文件當日可以直接搵返凍解信.(當然你要肯定佢係你外判)

如果佢話唔得,你同佢講無糧出無錢開工.

你再吋d錄佢音,再向打比破署主任.
我亦都係交文件比依間顧問公司,當年(大約年幾前),間公司唔係而家會員所講的樓層,不過間公司名就一樣,佢地可以搬左樓層.

依間野正一PK,都唔知破署做乜會外判比依間公司.當日我頒領打去約交文件,佢只比兩段時間去交,一係即日下午,一係第二日上午.就我話封信寫可以7天內約時間交文件,跟住個位極不禮貌的小姐話佢地交文件只得依兩段時間,咁我話我今日先頒領點可能即日交文件喎,跟住佢話冇得傾,一係第二日上來,跟住仲要加多句我地依D破產人仕搞破產就遇左要拎假.

好彩我只係交文件,上去一次冇回頭
總之大家認為唔合理就搵破署投訴.

如果破署話外判左就唔理.

你又好嬲的話,帶齊証據去搵"申訴專員"投訴.  (我有睇廣告 )

就係我地唔想得罪外判而無投訴,破署就當無事發生.
8# mickey7100

外判大部份都唔好得去邊架la~要有作戰心理准略會好的~唔係會死好多細胞~

我都係呢間交文件,但係解凍信唔係佢地出喎!!!
我係直接去破產署,上左去唔使5MINS佢就PRINT封信出黎,非常簡單,使乜14日呀??????????
同埋點解我個次序唔同你既?我係先上左去破產署解凍,隔左幾日先去呢間野交文件
如果我交文件去呢间公司。。见到呢条8婆。。我实会同佢讲。。我想望清楚你。。。第时我跳左落去。。系樓下见到你都会认你。。哈哈哈
其實我都好知道... 乜解凍信係交文件公司負責出的嗎?...
1# Milkki

不如樓主你直接問主任... 可唔可以由佢呢邊出解凍信好過啦... 再唔係叫主任直接同間低b 公司講... 要即刻俾信啦... 等14日喎... 蚊都瞓啦...
我將會交文件去呢間, 個間建榮街 25號百利中心16樓, 理 xx 企業顧問有限公司;
我打電話去約交文件, 接電話個位姓魏的小姐, 係個典型又傳統的八婆...
我成場對話, ...
Milkki 發表於 2010-1-10 18:41

Mikki, 你好似只係交文件姐. 我一頌令已經跟呢間野. 破署將個case全權比哂佢. 就係批生活費同佢傾左兩個月. 係等信批果隻. 等果陣想死. 結果勉強都費時同佢再拗. 如果好似債權人會議一次過我諗我會要求多d生活費.
我成場對話, ...
Milkki 發表於 2010-1-10 18:41

集齊好所有資料,準備開戰,唔使怕佢,呢度大把人支持你。
集齊好所有資料,準備開戰,唔使怕佢,呢度大把人支持你。
豬公 發表於 2010-1-11 11:41

唉... 之前睇其他ching 講話交文件好簡單... 最緊要自己做好準備... 帶齊文件填好哂就ok... 無諗過宜家交文件階段已經開始要開戰... 之後傾生活費又係另一張戰役... 睇怕4年後我地都可以練成身經百戰的不死身lu...
唉... 之前睇其他ching 講話交文件好簡單... 最緊要自己做好準備... 帶齊文件填好哂就ok... 無諗過宜家交文件階段已經開始要開戰... 之後傾生活費又係另一張戰役... 睇怕4年後我地都可以練成身經百戰的不死身lu.. ...
queenielamok 發表於 2010-1-11 12:07

係呀,
喺我地木人巷破聯畢業出來既會員,
個個將會身經百戰,
喺社會大學又攞多個學分喇.
對完呢啲咁冇人性既外判,連eq都會練到高咗
Mikki, 你好似只係交文件姐. 我一頌令已經跟呢間野. 破署將個case全權比哂佢. 就係批生活費同佢傾左兩個月. 係等信批果隻. 等果陣想死. 結果勉強都費時同佢再拗. 如果好似債權人會議一次過我諗我會要求多d生活費.  ...
BB5555 發表於 11-1-2010 09:46

我諗同你一樣之後都係跟佢, 因為第一次打比主任, 佢講我單野已經外判, 四年都係跟佢, 之後就講呢間理XX啦...
第二次打去扮傻比主任問解凍信既事, 主任話 : "之後有咩野都係搵佢, 如果我覺得佢地操守不當, 就打比我啦..."
20# Milkki

Milkki

每次睇到呢個標題乃觸目驚心,
好唔好稍改下佢..

例如:曾發生意外的會計公司....etc;
你有無異議或意見,
我替你改.
如何?