破產聯盟

查看: 13661|回復: 136
打印 上一主題 下一主題

週年報表負數當盈餘

剛收外判電話, 兇神惡煞話我刻意欺騙不交還錢, 報表a收入減b支出是$8000元, 只是沒有寫上-$8,000. 外判已說已經覆核我還錢的銀行單, 說我沒有還錢已經出信. 亦已經沒有還錢更可能. 各位c兄, 就算我填得不好沒有寫上-$8,000. 他們為何會認為我有盈餘. 那位小姐還理直氣壯說已經覆核文件. 要我即時還錢. 真不知如何是好...

如果已經出信, 是否已經攪大左? 她還說要同我核數.

不過當我叫佢理解是否有誤會, 大家都是打工. 她說比兩日時間我. 她又說好忙, 手頭很多東西. 沒有時間上庭.

我已經再次出信解釋及將那數加上是負數.

如果看後她仍然要我還錢. 我可以點做?
  問題係你收入 點會大過支出呢 ?  收入 - 還款 - 支出 = 0  
即係話佢懷疑你多出 8000元收入, 點解唔申報 ?  及還錢?

如果你只係填表上錯誤  咁你更正翻就無問題

如果你係額外多出收入8000?  咁外判又點會唔使你還 ?
請 問 是 否 是 最 後 的 年 報 ?  A 收 入 減 B 支 出 是 8,000 , 成 年 有 8,000 結 餘 ? 吾 係 好 明 ?

其實你講得唔清楚   a 部 - b 部 ( b 部包括破產還款 )     咁你 a (收入)  -  b (還款 ) - b (支出)  又點會多出 8千蚊 ? 奇怪
唔係收入減支出係 - $8,000. 佢地連計都唔計就當係盈餘. 完全唔睇就話已經出信通知警告我唔比錢就告我. 我不是最後一年.
天帝 发表于 21-8-2012 12:18
請 問 是 否 是 最 後 的 年 報 ?  A 收 入 減 B 支 出 是 8,000 , 成 年 有 8,000 結 餘 ? 吾 係 好 明 ? ...

可能係有 額外津貼或收入 無申報喇
BB5555 发表于 21-8-2012 12:22
唔係收入減支出係 - $8,000. 佢地連計都唔計就當係盈餘. 完全唔睇就話已經出信通知警告我唔比錢就告我. 我 ...

如果 收入 - 支出係 負8千, 咁你都唔使驚啦, 你remind 翻佢地, fax 翻佢地, 佢地唔係話告就告到你, 你估法官傻架 ?
BB5555 发表于 21-8-2012 12:22
唔係收入減支出係 - $8,000. 佢地連計都唔計就當係盈餘. 完全唔睇就話已經出信通知警告我唔比錢就告我. 我 ...

同埋你年報都唔好咁寫啦, 支出多咁多, 多少少算正常   好似最後係 支出 大概 = 收入
smallcat 发表于 21-8-2012 12:22
可能係有 額外津貼或收入 無申報喇

BUT 樓 主 話 外 判 計 刀 無 計 已 出 WARNING LETTER 叫 佢 還 錢 ?
天帝 发表于 21-8-2012 12:25
BUT 樓 主 話 外 判 計 刀 無 計 已 出 WARNING LETTER 叫 佢 還 錢 ?

呢d 根本唔使驚, 佢話告就告到 ?  我真係唔信 法庭會睇到唔睇  法官得閒得濟

如果告到法庭, 我相信法官會 斥責 外判無攪清楚 而唔係告得入
smallcat 发表于 21-8-2012 12:27
呢d 根本唔使驚, 佢話告就告到 ?  我真係唔信 法庭會睇到唔睇  法官得閒得濟

如果告到法庭, 我相信法官 ...

好 古 怪 , 又 出 信 叫 人 還 錢 ,又 話 好 忙 , 又 話 冇 時 間 上 庭 ??? 間 外 判 係 米 儍 GA
smallcat 发表于 21-8-2012 12:20
其實你講得唔清楚   a 部 - b 部 ( b 部包括破產還款 )     咁你 a (收入)  -  b (還款 ) - b (支出)  又點 ...

正確是a (收入)  -  b (還款 ) - b (支出)  係 負數. 即b項b (還款 ) +b (支出) - a (收入) 是支出大過收入八千多.

不明外判只見是八千元便當是盈餘. 即把多出支出當多出收入計反過來要比番錢佢. 如果用心睇都知減出來係負數.
佢地見我填總數a - b係八千就有理冇理出左信再打黎一開口話我呃佢要我填數羅.
BB5555 发表于 21-8-2012 12:30
正確是a (收入)  -  b (還款 ) - b (支出)  係 負數. 即b項b (還款 ) +b (支出) - a (收入) 是支出大過收 ...

B 支 出 包 括 所 有 開 支 , 還 款 , 供 强 積 金 等
樓 主 成 年 支 出 多 咗 八 仟 , 個 PK 當 樓 主 多 收 入 八 仟 , 九 兩 菜 , 啖 定 , 啋 佢 有 味
正確是a (收入)  -  b (還款 ) - b (支出)  係 負數. 即b項b (還款 ) +b (支出) - a (收入) 是支出大過收 ...

咁你寫翻  remark 翻你 - 8000

呢度d 師兄師姐講年報都係  收入 大概 = 支出架

所以, 你下次問下呢度d師兄師姐點填啦, 一般無人寫到 支出多 8000咁多架

所以, 佢地睇到你份野咪以為有事咯  

佢可能 以為你玩野, 支出 多8000支咁多, 佢地咪同你玩野咯

所以, 你下次支出調整翻d喇
smallcat 发表于 21-8-2012 12:37
佢可能 以為你玩野, 支出 多8000支咁多, 佢地咪同你玩野咯

所以, 你下次支出調整翻d喇  ...

D PK 有 心 玩 野 , 正 確 只 會 問 樓 主 點 解 有 呢 八 仟 支 出 , 此 八 仟 如 何 有
天帝 发表于 21-8-2012 12:30
好 古 怪 , 又 出 信 叫 人 還 錢 ,又 話 好 忙 , 又 話 冇 時 間 上 庭 ??? 間 外 判 係 米 儍 GA ...

我想問
1. 我係擔心如果佢當我錯就算呢次冇事, 之後當我有問題到期果陣同我一蚊一蚊計, 之後借意加我監. 真係唔明點解唔可以睇清楚同我傾埋如果我唔合作先出信.
2. 而家仲話封信好似通知埋破處.
3. 我現在已經出信比左佢解釋同打多次同負責果位小姐講, 叫佢查真d. 佢話覆我. 如果佢又係講極係咁我可以點收科呢? 唔同支出多過收入仲要再嘔一筆出黎.

攪到我心情十分差...
天帝 发表于 21-8-2012 12:43
D PK 有 心 玩 野 , 正 確 只 會 問 樓 主 點 解 有 呢 八 仟 支 出 , 此 八 仟 如 何 有  ...

咁無辦法, 所以, 我都問左華兄點填, 都係 支出 = 收入  好d架wor   
BB5555 发表于 21-8-2012 12:46
我想問
1. 我係擔心如果佢當我錯就算呢次冇事, 之後當我有問題到期果陣同我一蚊一蚊計, 之後借意加我監. ...

其實師兄你使乜咁驚呢 我又唔明

唔係佢地話你係就係架, 香港有法治架, 你估去左強國呀 ?

1. 我係擔心如果佢當我錯就算呢次冇事, 之後當我有問題到期果陣同我一蚊一蚊計, 之後借意加我監. 真係唔明點解唔可以睇清楚同我傾埋如果我唔合作先出信.

你有問題個個外判都同你一蚊一蚊計, 同呢次攪錯無關

2. 而家仲話封信好似通知埋破處.

去左破署又點 ?  你無做你估破署員工盲架 ? 捉你入後巷屈打成招? 唔好攪笑啦

3. 我現在已經出信比左佢解釋同打多次同負責果位小姐講, 叫佢查真d. 佢話覆我. 如果佢又係講極係咁我可以點收科呢? 唔同支出多過收入仲要再嘔一筆出黎.

佢講極唔明, 去到破署或法庭, 都會查得出外判攪錯, 你驚乜野 ?  你無做過等如你無犯法, 你驚乜?

香港係法治之區, 唔好以為 法官法庭是傻的  

唔係點解有些費用都可以從外判申請, 就係因為法律原則係破產都要比翻合理生活費破產人, 唔係外判或破署話乜就乜