破產聯盟

查看: 1024|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

破產生活費

大家好丶
請問已經搞咗破產半年丶
現時收入呢萬四丶就不應該超出13299 丶丶
其實真係唔夠錢用了丶
真係好頭痕
我哋住公屋丶我冇做嘢得我老公做嘢係我老公搞左破產丶一
屋主係我我哋有個女丶
仲有一個阿哥
一齊住但其實我阿哥戶籍喺度之外佢都唔喺度住
咁租公 $2000佢就寫破產人支出都減半1000丶
我想問可唔可以加返大條數因為真係生活費唔夠
嚟緊就要報啦麻煩大家丶麻煩大家謝謝大家

基本薪金工資14000
1租金1853 x1/2張野係咁樣寫嘅我都唔知點解寫住½
破產人支出租金就話當927
2水費140 又係½破產處寫咗70
3電費350 又係½ 175
4煤氣費$500又係寫咗½250
11供養父母2000供養2500

10.個人集刊$800
5流動電話費$470
6個人膳食費3000
7交通費1200
8家庭雜項開支1500
9學費470

個人集刊係乜
因為3個成人住,屋租除3份,唔會理你哥實傺有沒有住,有名就一份。個人雜項,可以到$1000,個人膳食可以去到$3600至$3800。想重新評估生活費,要填過每月收入-開支表,呈上等批。你是外判就會緊d,主任可能比較鬆少少。

你好係個人雜項唔知點解我修改唔到頭先唔該晒謝謝
欠一百萬 發表於 2-5-2019 21:14
因為3個成人住,屋租除3份,唔會理你哥實傺有沒有住,有名就一份。個人雜項,可以到$1000,個人膳食可以去 ...

其實公屋個名得我阿哥同我個名仲有我個小朋友名反而冇老公個名丶
是係點樣都好呀頭先我睇完啲單我都覺得好煩真係水電乜都係錢搵part-time又唔係我都唔知點丶謝謝你

Gloria2838 發表於 2-5-2019 22:35
其實公屋個名得我阿哥同我個名仲有我個小朋友名反而冇老公個名丶
是係點樣都好呀頭先我睇完啲單我都覺得 ...

你覺得你先生1個人份人工唔夠用,你就用小朋友返學時間搵份part time 做幫補下,馬死落地行,辛苦幾年,總有好的一天
Gloria2838 發表於 2-5-2019 22:35
是係點樣都好呀頭先我睇完啲單我都覺得 ...

因為你老公同你係一起生活, 一起住,  所以除3份囉. 你有D 水電除2, 已經係著數左DD.
欠一百萬 發表於 2-5-2019 23:10
因為你老公同你係一起生活, 一起住,  所以除3份囉. 你有D 水電除2, 已經係著數左DD.  ...

唔係喎, 我睇錯左, 屋租1853, 佢批你927, 已經係一半.
謝謝各位師兄先我都會搵part-time做希望生活好啲丶丶我諗我會膳食嗰度都會寫多啲丶真係都要$40一餐真係每日最少都要100希望批啦謝謝大家先
kktiger 發表於 2-5-2019 22:42
你覺得你先生1個人份人工唔夠用,你就用小朋友返學時間搵份part time 做幫補下,馬死落地行,辛苦幾年, ...

我會等佢上埋小學九月開學我就會做嘢謝謝你
Gloria2838 發表於 3-5-2019 12:40
我會等佢上埋小學九月開學我就會做嘢謝謝你

唔好客氣,你2公婆一起辛苦幾年就鬆哂。感情會更進一步
寫大小小預佢cut, 你寫細左覺得你夠唔會主動加大
好煩2019 發表於 3-5-2019 21:04
寫大小小預佢cut, 你寫細左覺得你夠唔會主動加大

謝謝你其實我都唔識丶但係我見以前嗰啲17年個阿媽細路兩個人計都12000佢都係住公屋仲有呀買咗嗰隻丶請問師兄丶丶我見真係少丶我冇做野丶上年佢批我老公生活費加咁樣呀學嘢呀做㗎嘛水費之咁樣學野啊做緊啊水費之類   老公月薪$14000 生活費13xxx丶咁就話要還七百幾囉但係又冇銀行俾我哋呢一年又真係唔多覺要交丶一年過去丶就黎傾丶一個小朋友住公屋我冇做嘢咁請問兩大一細師兄知唔知大概生活費可以大概幾多先合理啲丶同埋佢哋唔批係咪可以去破產處嗰度投訴謝謝你、好想係主任跟
kktiger 發表於 3-5-2019 13:41
唔好客氣,你2公婆一起辛苦幾年就鬆哂。感情會更進一步

謝謝丶下次同佢傾可以再調高生活費之後努力啲承你貴言
因為有你哥名,所以所有支出减半!