破產聯盟

查看: 8277|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

Idrp 失敗可內部清數

想請問如idrp失敗,銀行會接受內部還款重組嗎?我問過匯豐,佢地話唔成功,會內部自己同我重組,但又唔知其他銀行會否因idrp失敗而不接受重組,要我一畢清,好擔心!
你自己搞IDRP,如果你唔批銀行一般情況下因為戶口已經結束左。所以會要求你一次過清還欠款,如果未能夠一次過清還可能會因為咁而引發欠款利息。
就係因為咁我地就多次話IDRP 同搞 律師處理DRP既分別究竟邊個比較好D黎討論。都冇結論!只可以講IDRP成功例子就好多。失敗既亦為數唔少。
其實搵律師搞,手續費應該都10,000-12,000 ,但是就方便D律師樓幫你跟。肥蛇個CASE就係搵律師,前後一星期搞掂。過程順利都冇收數再打黎。
你可以搵肥蛇問下詳細過程。
講返黎你先,你IDRP 失敗你只有搵人搞IVA或者破產。冇第3條路。因為你已經用左唯一機會,係IDRP同DRP中你揀左自己搞!又唔係咁灰既,之前都有唔少成功CASE等結果先啦,平常心!你欠既又唔係貴利,唔駛死架!
祝你成功!
即係idrp失敗,自己打去銀行傾都無機會傾掂數?
有點後悔申請
唔可以話無得傾,只可能會俾你分3-4期找數。幫助不大!
唔好話後悔先啦,話唔1定你過關又慳到錢呢?
不過唔知道你有邊幾間欠數。唔知實際情況,你唔介意既講多小小睇下咩情況再決定BACK UP PLAN先都未遲!
Aeox $70000
Aeon $70000, HSBx $160000, Dxs $$148000, ax$7000 月入$115500
月入$15500,請問成功機會大唔大?我真係好擔心

師兄, 總欠 ~400k, 月薪倍數 40/1.55 = ~25倍, idrp是有可能的, 但就甘計, 若用8k人工還,
本息計都要還~5年, 領頭bank要看你工作穩定性/TU 才作最後決定. 已盡力了, 就等下吧.

樓主,我地唔知道你份野點寫,希望你明白。可以分析一下你既情況。*利益申報,我只係識計數,唔代表係中介*

income; HK$11,500 - MPF 5% = HK$10,925
Aeon $70,000,
HSBx $160,000,
Dxs $$148,000,
ax$7,000
假設DRP 以60期完成 *可能更短*   (呢個只係BALL PARK FIGURE) 只可以睇為起步銀碼
- Aeon $70,000 / 60 = HK$1,166 (未計利息)
- HSBx $160,000 / 60 = HK$2,666 (未計利息)
- Dxs $148,000 / 60 = HK$ 2,466 (未計利息)
- ax$7,000 / 60 = HK$116 (未計利息)
DRP 總供款 HK$6,414 每月,DRP 為60個月 (5年)。
你收入HK$10,925 -  HK$6,414  = HK$4,511
供款佔你收入約 58% (6成)
還有好多因素未知!
- 你供左幾多期,未知...
- 跌左落收數未,(收數公司會撐大條數)
- 期數問題... (我估大貓可能會俾長D既期你) 如果唔係OVER 50%。你可能會成功!
- 利息,完全唔可能知道。呢個銀行Offer的
======================================================
個人建議。
條數要過5年先清得到,破產就4年歸零。樓主可能老破比較有利!
當然可能樓主有職業上問題要DRP啦! DRP真係一半半。你自己都睇到你現在情況啦!得$4000蚊駛,點會夠。過幾個月可能又要借錢生活,或者甩期!
你欠債係你月薪既35倍。假設有銀行可以借,你都還得好吃力!
不竟你已經開始左IDRP程序啦,如果唔成功可以考慮自己申請老破啦! IVA 你都唔好諗啦。
其實,獅子接受得我申請,係咪成功率都有一半?
如果破產,屋企人係咪一定會知道
mingchungkiu 發表於 30-8-2015 14:43
其實,獅子接受得我申請,係咪成功率都有一半?

我唔係銀行,唔可以俾到更加實在既答覆俾你參考。但如上面所講,批左俾你都供唔得咁辛苦,你唔會搞得掂!
屋企人知唔知我就唔敢講。但是你一定俾唔到家用囉!成6千銀出黎供...
仲有未知道銀行批幾多期你!如果你長過60期就冇問題.相對地你同銀行打工囉!