破產聯盟

查看: 3010|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

欠債38萬,情況特殊,請大家教下我可以點做

欠安x300000  每月還7300  60個月,還左6,7個月左右
恆x咭數 73000 mini play 也要2300一個月

幫家人打工,月薪7000 特殊情況係:

早前小孩出生(家有老婆和兩個孩子子)請工人,我老母就話我人工少怕被查定點就加人工至20000(但只是報出來20000實得7000入我袋)

咁當然固定7000外,我有佣金收,正常約有2-3萬一個月(這就沒有報出去的)

即連人工有27000-40000左右。

問題來了,由於這兩三個月開始,訂單不穩定,變相收入只有7000至10000左右,嚟緊二月三月情況也一樣,所以也開始還不起錢,我家庭開支大約一萬至萬五元最縮減的開支,因此還得錢來生活又成問題。

各位師兄,我這情況可以點做好,除卻破產外,本人不想家人知道為前提。

感謝

除左去破產我不到,你可資詢律師問下點做免費的,睇下佢地比乜意见你,但記得不要找D中介顧問
安x 這類有無做債務重組?恆x又會吾會幫我做安x果筆?如果能攤長還每月還款降低少少又得吾得?

感謝師兄回覆
睇過佢D網址安x有,但你久兩間冇得做odor
樓主。只係個人意見。

1. 你收入係假的。你先自已計下還到幾多先講。就算人地比你做,但係佢地基於你個假收入來計
2. 同樣,你去借錢個時,我估都係用假收入,呢個,我相當相信,已經可以列入洗黑錢/避稅的調查對象。

總之,後果要自負啦。
Admin

我情況係怪d,但我借果時未係報20000的,係以7000個月入借,之後愈滾愈大咁。

而且現在我報20000,交稅都係20000為本去計,應該吾算避稅吧

我都係㭍柒下,感謝師兄意見
Fly830807 發表於 19-1-2016 14:05
Admin

我情況係怪d,但我借果時未係報20000的,係以7000個月入借,之後愈滾愈大咁。

唔一定你係主要調查對象。
恕直言。小弟經驗

1. 安X 60個月期數嚟講已最盡,冇得點再重組。
2. 恆X 喺唔會做埋安X 筆數嘅重組。
db7 發表於 20-1-2016 07:52
恕直言。小弟經驗

1. 安X 60個月期數嚟講已最盡,冇得點再重組。

Ching 睇來是曾經試過,不如講下你經驗。謝謝
三姓律師話可做幫我做drp,費用16000。每月都要還成9000元(原本10000左右)純粹信用咭變左定息
更新:現在每月還安x-7300..  恆x card-min play (原本2700,這個月又加到3200)
我知我頂吾到幾耐⋯剛搵到一份夜班50元/一小時。順利每月可返10天,應該都有四千幾。但公司人工一萬外,佣金也不穏定,前景不明。單靠10000+4000根本都攪吾惦⋯
家庭開支兩小孩_15000-16000一個月。最痲煩破吾到產,因當初阿媽買樓做了擔保人,吾想俾屋企人知。可以點。想呻下,我知無方法