破產聯盟

查看: 3426|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

負債約21萬 想做痕身idrp

大家好, 小妹二十四歲, 月薪計埋allowance有16k, 但哩幾個月都係得大約13k倒, 因為之前整親腰骨要睇醫生, 所以要keep住sick leave覆疹

我的負債大多都係card數:
1) 痕身, 約12萬, 每月還約11-16k
2) dXs, 約3萬6, 每月還約3k
3) 獅子, 約3萬, 每月還約5k
4) 城市, 約1萬5, 每月還約900蚊
5) 西亞, 約1萬5, 每月還約900蚊
6) 政府loan. 約10萬, 每季還2500蚊
7) 健行, 係儲蓄計劃, 供左8期倒, 每月俾2300倒

我打過去痕身drp電話, 個staff話我個債款對比我月薪少18培, 所以成功率低

各位有經驗既師兄, 可唔可以俾啲意見小妹
應該問C子銀行
数不算多但太什同還款高,可以應同屋企商量下,
不要借那些一筆清,但人經驗通常你需要24萬,佢
就借l8萬比你,其他還剩一些咭数等你每月还款吃力
一点,最埋想就是剛有能力还,當特然考驗不到消費,
就不經覺欠債上升循環不適,drp應試一試
還有儲蓄應先停,銀行職責是怎樣賺到盡,
如比佢覺得你有能力就失策,因這樣只係
利息不用4年已可收回成本
hck298 發表於 5-2-2016 14:14
應該問C子銀行

多謝你覆我呀
但我唔係應該聯絡最大債主嘛?因為獅子第三大
Howard1995 發表於 5-2-2016 14:18
数不算多但太什同還款高,可以應同屋企商量下,
不要借那些一筆清,但人經驗通常你需要24萬,佢
就借l8萬比 ...

其實我首選想問銀行借 不過hs同citi都唔批俾我 而家重試緊渣打同建行
如果hs話大機會drp成功的話我都要cut左佢先 但而家佢話我total loan唔過18倍月薪所以成數低 唉
Anyway 多謝你既幫忙howard
C子有部門負責,應該去C子試下,我也欠23萬都批,當時C子也是第。
當時C子也是第三間,或者你試下咨询律司睇下佢地比乜見意你
hck298 發表於 5-2-2016 19:42
C子有部門負責,應該去C子試下,我也欠23萬都批,當時C子也是第。

原來係咁 真係唔該晒你呀!
律師我就唔考慮了 因為無錢俾費用
第一次咨詢免費問下冇所為我搞之前詢問律師至決定行idrp
hck298 發表於 6-2-2016 15:06
第一次咨詢免費問下冇所為我搞之前詢問律師至決定行idrp

請問你果陣係問邊間咖?
三姓律師行

年幾前我同樓主欠債差不多
20歲
Loan + 卡數大約220K 月入10K左右 C子自動轉帳出糧
搵左會計公司做數
C子 20K卡數 40K Loan
渣兜 110K loan
痕身 40K 卡數+ loan
花X 10K卡數
結果C子肯做idrp 分75期 每月還4K1左右
樓主的情況做idrp理應沒問題 加油

你同我一樣, 我係唔捨得D儲畜保, 供到債台高築?

儲畜保Sales 八年前TUM我供幾多年有幾多,  破產前check balance同我預期6成都冇.

如果你供錯8期儲畜保,  當被劫財劫息,  條數會點?   當跌了落咸水海, cut左佢.   (或轉讓家人,  家人供, 供滿佢收錢)

每月還款額多2300,  先還最貴息, 限制洗費,  半年左右整靚TU report,
再物色平息三年私貸cum晒太散的數.     記得唔好有新QUOTA再洗錢