破產聯盟

查看: 2553|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

請問各位我的情況應該做 idrp定直接破產好?

本人月入$30000,穩定工作已做10年,銀行自動過數。

欠債:
DBS 504,000 / 供11844 / 己供29期(60期)
primeC 130,000 / 供 2728 / 已供12期(60期)
UA 30,000 / 供 2275 / 已供6期 (18期)
渣打咭 / $20,000
Hsbc咭 /$10,000
恒牛咭 / $10,000

而家仲久緊兩期DBS $26000
Hsbc min $900
渣打咭 min $3000

請問我應該是做破產還是drp /idrp? 謝謝

就咁睇,欠債~500k,入息30k,月薪倍數~16倍,月供約18k,照理就不致於破產,
但你欠供最大債主dbx就麻煩一些,影響誠信和tu,
1.現在可以做的是,試下求最大債主dbx佢做idrp/drp,他的取態決定你下步點做.
若佢肯幫你做idrp(不肯定佢有冇),就解決哂所有問題.
2. 但若dbx不肯做idrp 的話,就問他可否做原債的drp,若批,就可供少一大
截供款,到時睇下有冇需要做其它債主的drp,而卡數最好諗方法清左佢或問佢卡數轉定期供款,息平好多.
3.若dbx不幫你做idrp/drp,可考慮做iva,好過老破一些,唔駛孭住破產個名,但手續費高(分期都要~30-40k).
當然就算你真要做這個iva ,都要債主開會投票,若失敗,就得番破產.
4. 當然dbx不幫你的話,我睇你都有借款空間.可以借新數冚舊數頂住先,但就算比你借到10萬8萬,息都會高,
可能要向2-3線財仔借,到時真要破產就好麻煩,而你現在每月供18k都供唔起,即是結構性財赤,
若不開源節流,一樣搞唔掂,用嘥的新借款又要去問債主做idrp/drp/iva.
5. 最後若破產的話,我估你每月都要上繳10k (視乎你家庭情況),4年破產期要還~500k,即你破產不是代表你不用還原債,
所以我建議試左idrp/drp/iva ,才考慮破產,若你情況可供很少的話就另作別論.

希望可以幫到師兄.
唔該晒師兄詳盡解釋1,2,3. 而家問緊DBX可否做idrp或原債drp,拉長黎供。同時Aeox可借20萬清晒除DBX外的其他數,仲計緊有冇數圍。
唔該晒師兄詳盡解釋  1,2,3,4. 其實都成70萬月薪22陪了。而家問緊DBX可否做idrp或原債drp,拉長黎供。同時Aeox可借20萬清晒除DBX外的其他數,仲計緊有冇數圍。Aeox可做60期每月47xx. 當然唔會借二線,到時想破都難, 所以就算而家迫住要破都唔做二線。 但如果兩條數咁攤長黎做,唔知係咪做破產4年仲好.....  5.最擔心呢樣,因家母同老婆都冇做嘢,所以怕就破產如果批萬零蚊就真係唔夠洗,如果做idrp或drp可以做到1萬左右一個月都仲有數圍
唔該晒師兄詳盡解釋  1,2,3,4. 其實都成70萬月薪22陪了。而家問緊DBX可否做idrp或原債drp,拉長黎供。同時Aeox可借20萬清晒除DBX外的其他數,仲計緊有冇數圍。Aeox可做60期每月47xx. 當然唔會借二線,到時想破都難, 所以就算而家迫住要破都唔做二線。 但如果兩條數咁攤長黎做,唔知係咪做破產4年仲好.....  5.最擔心呢樣,因家母同老婆都冇做嘢,所以怕就破產如果批萬零蚊就真係唔夠洗,如果做idrp或drp可以做到1萬左右一個月都仲有數圍
呢幾日都問過下會計師樓, 多數都話做IVA可以做用每月還約12000分60期左右, 但唔知可唔可靠..... 定一定要去搵律師攪最好?
問過幾間會計師都話可做iva,約12000每月約60期,唔知可唔可靠。三姓就話淨係做到ploan大數,細數做唔到。
jeraldgen 發表於 23-6-2018 15:45
問過幾間會計師都話可做iva,約12000每月約60期,唔知可唔可靠。三姓就話淨係做到ploan大數,細數做唔到。 ...

我覺得等下dbx的結果再決定是否做iva會好啲,始終iva 都要經法庭投票和頒令,同手續費不算平,若iva 失敗就只有破產這條路了,你的情況不建議破產,除非走投無路,因你高人工,上繳數不會少過你欠債太多,你把命運交比別人,不如控制在自己手中安全些.若dbx  idrp/drp 失敗才做iva, 致於律師或會計師做,(我覺得律師當然安全啲,個牌都值錢啲), 兩個應該都做到iva的,找個信譽好和價錢合理就得,記住千萬不要找中介.
請問 溫 Ben Chan 也是中介嗎?今天又收到某律師事務所的電話,說是DBS代表,話做idrp可以做好低價,手續費仲要好平.....唔知信唔信得過
iva會計同律都要同時出來幫你,會計師係你代名人,律師係幫去搞法庭事務,兩個都要出現在你iva程序。 至於你想做破產定做iva, 你再諗清楚啦。
jeraldgen 發表於 25-6-2018 14:42
請問 溫 Ben Chan 也是中介嗎?今天又收到某律師事務所的電話,說是DBS代表,話做idrp可以做好低價,手續費仲要好 ...

我提醒你,你再講呢D就即 ban
Admin, 先唔好意思冇留意,會盡量小心。
今日最近攪左dds的 DRP,息口係佢地最高的 APR 15%,分72期、每月$7000。另借左XEON20個找晒其他數,每月$4700,60期。暫時頂住先。都知兩間的息口其實都好高,但唔做破產至少每年花紅雙糧都唔洗上繳,叫做自己控制番自己。但都正如師兄講,問題都是結構性財赤.... 真係要再諗辦法。多謝各位意見。
結構性財赤真係唔好拖我就係拖吓拖吓,個雪球大到嚇死自己
結果要破先搞得掂