破產聯盟

查看: 1915|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

想問下有冇過來人好似我咁既情況做到idrp

衰爛賭,而家欠緊d大數如下,計埋息差緊120萬,每月還成38k左右,但我人工得30k左右,還左幾期開始好吃力。 想問下有冇人都有差唔多經歷可以做到idrp? 同埋有冇機減到每月還15k左右攤6-7年還

dXs $367,000/48
痕身 $284,000/24
XA bank $200,000/36
WeLxx bank $347,000/36

如非必要唔想舉手,因為而家30歲都未夠...
idrp要睇你最大債權人肯唔肯攬哂你要打去dxs問一問先都, 反而drp 分開做好似易d
起碼你現在供唔起銀行都想你肯面對還錢的
唔該晒,另外想問welxx bank 同 Xa bank有冇可能都做到? 同埋可唔可以分到7年咁長
ELL168 發表於 9-3-2022 01:27
idrp要睇你最大債權人肯唔肯攬哂你要打去dxs問一問先都, 反而drp 分開做好似易d
起碼你現在供唔起銀行都想 ...

idrp宜家唔洗經最大債權人搞
但投票結果要有75%先有得玩
之前google見到hsbc有idrp做,打左去問,佢話呢個星期會有同事搵我跟進返,係咪應該等埋佢先?
Wannadie 發表於 9-3-2022 06:02
唔該晒,另外想問welxx bank 同 Xa bank有冇可能都做到? 同埋可唔可以分到7年咁長 ...

佢會照樣受理 不過有權rej 你,不過現在經濟環境咁差一般都寧願你肯還好過舉手完全收唔返錢
Wannadie 發表於 9-3-2022 10:03
之前google見到hsbc有idrp做,打左去問,佢話呢個星期會有同事搵我跟進返,係咪應該等埋佢先? ...

我爬文見過呢度有ching試過做到8年/9年
月供幾多錢/期數要等銀行出plan,因為銀行都會重新計過晒你所有欠債先出plan比你
有多過4間欠債銀行都可以試下IDRP

HXBC覆你會有同事跟進,咁你可以準備定以下資料:
1. 糧單
2. 出糧戶口月結單
3. 所有欠債銀行月結單
4. MPF月結單
scarygrey 發表於 9-3-2022 17:24
我爬文見過呢度有ching試過做到8年/9年
月供幾多錢/期數要等銀行出plan,因為銀行都會重新計過晒你所有欠 ...

好不幸大貓話我係佢到條數太細,幫唔到我搞,叫我去痕身問,但痕身話我有兩間唔on list, 淨係幫我搞到痕身條數,但要親自去分行搞同會凍結我戶口先
Wannadie 發表於 9-3-2022 17:30
好不幸大貓話我係佢到條數太細,幫唔到我搞,叫我去痕身問,但痕身話我有兩間唔on list, 淨係幫我搞到痕 ...

應該好大機會就係指兩間虛銀搞不到
Wannadie 發表於 9-3-2022 17:30
好不幸大貓話我係佢到條數太細,幫唔到我搞,叫我去痕身問,但痕身話我有兩間唔on list, 淨係幫我搞到痕 ...

咁可能要同DXS/痕生各自做DRP
同社工傾完,佢話我好大機會做唔到drp, 如果我繼續去試會唔會出事?佢建議我去做iva, 同埋refer我去戒賭中心,好想重新做人...
你賭咩輸咁大?