破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

可否自行搞破產???!!......向高人求救!!

交 bank statment 係咪要 original , if yes, 我問銀行拎嚟都破產喎,$50 張。等一星期。

外判都未問我拎過statement.你無original, 就唔出聲,計左數先.佢要先印.
另外,只要證明你 係bank a/c 過數去 securities a/c就可.即只要你保有 bank statement, 或者
securities account statement 就可以.

網上你用邊間??? 最平個間叫 一X.... 佢日日經E-MAIL SEND STATEMENT.另外你有幾耐BANK STATEMENT??
同埋你最近兩年輸幾多??
我有keep 我自己ebank statement, securities statement from 2005-2014.

至於自己 profit n loss, 未去計, 因 我不斷去左冚右冚card, p loan 數。
littlemomo 發表於 17-11-2014 08:59
我有keep 我自己ebank statement, securities statement from 2005-2014.

至於自己 profit n loss, 未去計 ...

你睇哂要交D FORM 未?????
拿!!! 申破後有份野要填:
http://www.oro.gov.hk/cht/pforms/pdf/B-11.pdf
第8項,兩年內有無輸錢.輸幾多???
當時我搵番兩年 入 SECURITIES 戶口的STATEMENT, + 過數馬會(大海無俾)
但我輸錢STATEMENT 太厚.佢唔問,就唔好俾.

如果你係老細就頭痕..打工/無業仲好.唔駛解釋黎解釋去,一句輸哂就OK...

至於佢問你點解老破,我就填
入不敷支 (which is universal true!!!)
甚麼失業幾年,投機賭博,就唔駛寫...........
最後,你輸幾多???
平時一個月生活費幾多??
無撈幾耐???無撈時有幾錢係身???
Flypig, 早上打電話佢人地介紹 consultant firm, 佢要$155xx, 但自填去交, 煩d, 但相差6500,好似好貴
自交係咪$8000+1045=9045
littlemomo 發表於 17-11-2014 14:45
Flypig, 早上打電話佢人地介紹 consultant firm, 佢要$155xx, 但自填去交, 煩d, 但相差6500,好似好貴
自 ...

千奇唔好搵顧問,如果真係咁價錢,要搵都搵律B,又唔駛上庭,唔駛煩,不過呢度唔會介紹,自己搵下.

環聯報告要填幾多份?
littlemomo 發表於 17-11-2014 15:34
環聯報告要填幾多份?

點解要填環聯???
當年我一間間BANK 走去問/CALL 去問,
問左個數就填上去. BANK 個數先最UPDATE.....
littlemomo 發表於 17-11-2014 14:45
自 ...

唔明!! 有牌係律師,無牌係顧問.
點解D人唔鍾意幫趁有牌,而走去幫趁無牌.係咩心態呢其實!!!!

你知唔知好多時顧問接完生意就彈俾律師,但由於有介紹費,律師正價打個扣,於是
連律師都因貨就價,做唔足功夫.
自 ...

你呢D CASE,自破都得.可以搵自願團體幫手填FORM/CHECK 下你填得有無錯.
明X, 東X 個D OK.
回復 支持 0 反對 1

自願,區議員果d 會否約好耐呢
flypig 發表於 17-11-2014 10:53
拿!!! 申破後有份野要填:
http://www.oro.gov.hk/cht/pforms/pdf/B-11.pdf
第8項,兩年內有無輸錢.輸幾多??? ...

剛剛睇過第8項"兩年內有輸.....",是不是只有「自營作業」人士先要填寫。
我破個時有填。
littlemomo 發表於 17-11-2014 01:40
交 bank statment 係咪要 original , if yes, 我問銀行拎嚟都破產喎,$50 張。等一星期。
...

乜e statement唔得,要正本呀,我幾張信用卡+幾個銀行戶口,如果要50/張,如印一年咁要幾千蚊
不知一般要準備幾多個月呢?
flypig 發表於 17-11-2014 21:13
我破個時有填。

咁填多d都無壞。
其實如有人問我輸左幾多,我真係唔知。
wexchau 發表於 17-11-2014 15:16
千奇唔好搵顧問,如果真係咁價錢,要搵都搵律B,又唔駛上庭,唔駛煩,不過呢度唔會介紹,自己搵下.

...

我地有 溫、Ben、陳顧問。收費平,功效大!
admin 發表於 17-11-2014 21:39
我地有 溫、Ben、陳顧問。收費平,功效大!

Admin...咁又唔早介紹我,而家先講.....
wexchau 發表於 17-11-2014 21:48
Admin...咁又唔早介紹我,而家先講.....

我 arm arm 開架。

溫 Ben Chan 無野好,最勁就係 溫 Ben Chan!

大家記得顧問就係 溫 Ben Chan