破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

講定唔講??

突然間,真係覺得自己好x蠢。。。。
wingyi1107 發表於 12-12-2014 13:08
我而家就係好亂,上去借果時,咩都簽晒,話明就算破左都要還。。。
個問題係果43000蚊,間顧問公司拎晒d ...

借$43000還$70200,報警都重得。

$43000掂都未掂過,佢借過畀你咩?
frankicho 發表於 12-12-2014 10:28
Ching, your situtation is worst. But my situation is same as you.  BUt 我唔講, 唔報.  Everymonth, ...

大家一樣。。。。。
kungfu 發表於 12-12-2014 13:14

我而家都唔知點,果邊又追數,等陣就要宣誓。。。。
完全想死中
佢有張紙比我,但我放唔到上黎。。。。
wingyi1107 發表於 12-12-2014 13:08
我而家就係好亂,上去借果時,咩都簽晒,話明就算破左都要還。。。
個問題係果43000蚊,間顧問公司拎晒d ...

I am same as you.  顧問公司拎晒d money.  I also 咩都簽晒,話明就算破左都要還!   I need to pay 50000 顧問fee.  But I only borrow money 20000 and settle by 12 months .  Other is pay by myself.   
$43000分18個月,按法定息口上限60厘計,每月還$3678.49,張借據佢都唔敢拎出嚟,怕佢有牙。
kungfu 發表於 12-12-2014 13:14

顧問 company will request to sign agreemnt to offer the loan.  Even money 掂都未掂過.
This is a fatal point.  I also sign the loan agreement.  No way,  I pay by monthly.  I know I am stupid.
But I am afraid they will disturb my family.
我而家準備出灣仔見律師。。。。 雖然律師同班顧問同一棟,但我都問問佢
點先。。。。
岩岩我what app 比個顧問,佢回覆係:相信律師團,會幫你處理晒其他數,$43000呢條就唔使申報
wingyi1107 發表於 12-12-2014 13:41
我而家準備出灣仔見律師。。。。 雖然律師同班顧問同一棟,但我都問問佢
點先。。。。  ...

問問最好!   Any updated.  please continue to post.  I want to know you will how to do.
參看《破產條例》71A條  敲詐性的信貸交易,呢類合約不會有效。
frankicho 發表於 12-12-2014 13:44
問問最好!   Any updated.  please continue to post.  I want to know you will how to do.

謝謝你地,因為我已經灰到冇得灰。。。
wingyi1107 發表於 12-12-2014 13:46
謝謝你地,因為我已經灰到冇得灰。。。

Ching + Oil   Don't 灰.  I understand your feeling.
小弟強烈建議你咪搞落去,如果你係都要搞,記得同律師樓攞番收條,記住你至係佢老細,唔係顧問公司
frankicho 發表於 12-12-2014 13:52
Ching + Oil   Don't 灰.  I understand your feeling.

依個星期,真係覺得自己好蠢。。。。
其實我數目係好少.20萬。 但要還40萬。。。一直,我都好準時找數,唔會拖。
但因為今次真係有事,要周轉,所以用左先。但依15日內,我就好似比顧問日日洗腦。。。
我明,牛唔飲水禁唔到牛底頭。
但發覺,原來佢地真係好恐怖。。。到今日,洗濕左個頭,唔搵唔得。。。因為已經冇時間,拖唔到。。。我只係希望明天會更好。。。
等陣宣誓,見律師,有咩要注意同問???
kungfu 發表於 12-12-2014 13:55
小弟強烈建議你咪搞落去,如果你係都要搞,記得同律師樓攞番收條,記住你至係佢老細,唔係顧問公司 ...

我會問晒所有野先,要決定點,謝謝你!!!
wingyi1107 發表於 12-12-2014 13:59
等陣宣誓,見律師,有咩要注意同問???

記得攞收據

謝謝謝謝謝謝謝你!!!