破產聯盟

樓主: diyhard2002
打印 上一主題 下一主題

今日6000元消息

其實可以攞o黎買o野都好心足ga 嘞~ 起碼有得買吖! 唔駛買do野都要諗到頭都爆吖!
希望有啦
今日收到外判信話收到呢$6000三日內購買等同銀碼本票繳交受托人~唔好有呢個希望~
真定假呀!有無師兄師妹指引
?????.

23# lok196305
今日收到外判信話收到呢$6000三日內購買等同銀碼本票繳交受托人~唔好有呢個希望~
lok196305 發表於 2011-5-10 00:38

購買等同銀碼本票 ,咁買本票費用邊個比錢?

其實D外判係咪以經收到通知,不過政府未公告咋?
上次加煙稅....已未加先無煙,今之係咪又偷步....放消息?

23# lok196305

LOKLOK~你係咪同一間?
  有關6000元(今日收到外判的信)  #8
每次加煙稅都係咁架啦,,,,,未正式加煙稅...市面已經加左價,,,,,
我覺得個6000蚊唔登記住都得者,,,,有得講下呱
每次加煙稅都係咁架啦,,,,,未正式加煙稅...市面已經加左價,,,,,
我覺得個6000蚊唔登記住都得者,,,,有得講下呱
~長空~ 發表於 2011-5-10 16:02

假如政府無公報,我都有諗過....寄信去破署問.因為問外判實話乜錢都要上譤.(明顯有利益衝突)

如果政府同意派錢比老破...全數還錢,咁不如唔好派....因為咁一定唔係"利民紓困",
到時比人唱到上報就唔係幾好.
我既睇法系:6000元系收入黎,如果收入大過開支,多左既系好可能要嘔番出來
假如政府無公報,我都有諗過....寄信去破署問.因為問外判實話乜錢都要上譤.(明顯有利益衝突)

如果政府同意派錢比老破...全數還錢,咁不如唔好派....因為咁一定唔係"利民紓困",
到時比人唱到上報就唔係幾好. ...
bb_q_888 發表於 2011-5-10 16:14

你好, 我睇了很多文章都有提及跟外判有"利益衝突", 但我不明白有什麼衝突? 如果要上繳, 所有錢都係還比債權人而不是那些外判. (佢地代破署做委託人, 不是收破署人工嗎?)
lok196305 發表於 2011-5-10 00:38

如果真係要上繳~買本票要另外俾手續費喎~咁可唔可以係個6000元扣返呢.

30# ganbade

http://www.gld.gov.hk/egazette/pdf/20040841/cs32004084117.pdf  11頁

佢地有一D酬金,只債權人同意(增加或減少),再經破署申請....
你話咩時候....你會比人分你多D錢?

但如果你無錢還或窮到燶,佢又點會有錢賺?
而政府基本外打費用---用全包宴型式批外判....基本人工係好少.
所以你一有錢,就........
表面上亦大條道理,當然我無話佢地有錯,但有批生活費....批得 ,
例如唔比交租比家人(叫家人貼你),又唔比人養父母(因為佢地有野做,唔通父母無人權?),就算有咪得1千~2千咁大把.
佢地話係規定,所以所有不合理規定.....我地都要接受.  (所以佢地無錯,我地只可以嬲 XX)
小弟忽有奇想 ,我地可否向平機會查問一下呢 ?
32# bb_q_888

謝謝bbq.
所以每項費用都渣到盡, 趕盡刹絶, 為左賺多d, 甘冒生仔冇 xx.
海外港人或要回港領6000元
2011年5月10日 星期二 05:30
(綜合報道)

(XX日報    報道)財政預算案推出多項紓困措施即將落實,政府暫定七月一日起連續十二個月,每月首日向電力公司約二百五十萬個住宅用戶戶口,注入一百五十元的電費補貼;同時最快七月可向綜援    戶及領生果金長者發放「雙糧」。而建制派議員昨天與財政司    司長曾俊華    會晤後,引述財爺指,政府下月會交代六千元派錢安排,巿民獲派的六千元可免繳稅款,當局又傾向海外人士要回港領取。

昨日約有二十名建制派議員出席飯局,據出席的議員透露,工聯會    黃國健、新民黨主席葉劉淑儀    都催促政府及早公布派錢的日期,民建聯    李慧琼反映「落區時被人猛咁問(政府何時派錢)」。曾俊華回應稱,會盡快派錢,政府下月會在立法會    財經事務委員會交代派錢的日期及安排,隨後於七月向立法會財委會申請撥款。有議員問及六千元是否需要繳稅,曾俊華回應稱,款項由政府派發,毋須繳稅。

民建聯主席譚耀宗    拋出多條有關派錢的問題供大家討論,他問及何時年滿十八歲的人士方可領取六千元,曾俊華稱仍在考慮中。亦有議員問及居於外地的港人如何領取六千元,曾俊華稱,傾向該類人士返港持身分證領取。

下月交代派錢安排

有議員稱,曾俊華貫徹他的寡言保守作風,席間以聆聽意見為主,鮮有回應。

有議員建議政府修訂增加汽車首次登記稅及煙稅的建議,葉劉淑儀質疑政府為何透過關愛基金向新移民    派錢,而非政府直接向新移民派錢,曾俊華均未有實質回應。

經濟動力梁君彥要求政府打擊炒樓,曾俊華表示,政府已經推出多項措施,現時一手樓已經減價促銷,二手樓的成交亦趨淡靜。

另外,財經事務及庫務局    副秘書長劉焱昨在立法會上表示,香港現時約有兩成住戶平均每月支付電費不多於一百五十元,政府的補貼的一千八百元足為他們支付至少一年的電費,對低收入家庭幫助最大。任何未用補貼可轉撥至其後月份,直至二○一四年八月三十一日。

同時,政府最快七月可向一百一十萬綜援戶、領取生果金長者和傷殘津貼受助人發放多一個月資助「雙糧」,涉及開支十九億四千萬元;但提升六十歲以下殘疾人士或健康欠佳人士綜援標準金額,和向非住院嚴重傷殘人士提供社區生活補助金,則最快要至八月及十月才可實施。
海外港人或要回港領6000元
2011年5月10日 星期二 05:30
(綜合報道)

(XX日報    報道)財政預算案推出多項紓困措施即將落實,政府暫定七月一日起連續十二個月,每月首日向電力公司約二百五十萬個住宅用戶戶口,注入一 ...
301 發表於 2011-5-12 11:10

好似講嚟講去都無提及破產人士有無受惠喎
如果要上繳的話,我唔會去攞呢$6000
如果要上繳的話,我唔會去攞呢$6000
happy123 發表於 2011-5-12 12:51

我都係 反正都唔係自己 攞黎做乜
32# bb_q_888

謝謝bbq.
所以每項費用都渣到盡, 趕盡刹絶, 為左賺多d......
ganbade 發表於 2011-5-11 21:09

我只係要求合理開支申報,例如:實報實消....電費.租金.

已經有會員上黎報告,話租貴外判會批唔足,要你自己包低,我亦試過比人話我電費貴.
但租金有冇引或點為之合理介定?你又會唔會特登用多D電費去消數?
我只係要求合理開支申報,例如:實報實消....電費.租金.

已經有會員上黎報告,話租貴外判會批唔足,要你自己包低,我亦試過比人話我電費貴.
但租金有冇引或點為之合理介定?你又會唔會特登用多D電費去消數? ...
bb_q_888 發表於 2011-5-12 15:37

其實電費貴都無乜標準,例如冬季及夏季一定有相差,我相信無乜邏輯話我哋專登用多啲電來消數的