破產聯盟

打印 上一主題 下一主題

可否自行搞破產???!!......向高人求救!!

admin 發表於 17-11-2014 21:50
我 arm arm 開架。

溫 Ben Chan 無野好,最勁就係 溫 Ben Chan!

Admin,我有野問....溫 Ben Chan 係咪專攪微型破產架
wexchau 發表於 17-11-2014 21:54
Admin,我有野問....溫 Ben Chan 係咪專攪微型破產架

佢地好大支野,專搞大人地,點細都變大!

所以話 溫Ben Chan 最好。男人微型可以變大,女人呢度細即刻升級!
littlemomo 發表於 17-11-2014 01:31
Small cat, thanks for yr encourage

無論自己攪或律B攪, 都快D去面對  有左號碼就會鬆晒  
wexchau 發表於 17-11-2014 15:16
千奇唔好搵顧問,如果真係咁價錢,要搵都搵律B,又唔駛上庭,唔駛煩,不過呢度唔會介紹,自己搵下.

...

早D識周老闆  有女律B介紹   
smallcat 發表於 17-11-2014 22:11
早D識周老闆  有女律B介紹

細猫兄,忙唔忙呀,燒住先呀,支持下
wexchau 發表於 17-11-2014 22:12
細猫兄,忙唔忙呀,燒住先呀,支持下

同呢度樓主差唔多煩到嘔     要周老闆打救先得
各位, 我昨日去咗金鐘申請左破產. 排期去到1月中.

早前經人介紹, 透過律師個秘書, 佢話叫我好安心咁, 好好安慰我一輪...佢話一早要破產, 冇謂搞咁耐....但我有好多問題click 住左...

後來交資料俾呢間律師行秘書, 佢又交左俾另一個跟, 搞搞下都搞左成個多星期, 電話又不斷吹佢地...又對呢間律師樓做野失去信心,佢地好亂, 找人去金鐘出no. 都要我跟埋去,個呀姑做野好好鬼亂, 正/印本都可以搞..錯....睇見眼都突埋....唉...

同時, 家人又吹..又成日講d 人點追數, 成日恐嚇, 一d 幫忙都冇...!!!!精神壓力很很很大...!

期間, 去咗找工,呢期時間好多臨時工, 但我找到份工, 佢又叫我俾bank a/c,又要填埋mpf, 佢又唔俾現金...唉..點算...(又俾日鬧, 呢段時間找乜工...! 冇錢麻...)

1. 呢段時間, 我可以點開戶, 又或可以點同公司講出人工形式呢.???

2. 昨日我都出上左去律師樓囉左份,ea/b11, eab7aa form!!! 我唔識點填呀!!! 我炒股及報無業, 但我明天番臨時工, 咁身份係乜....仲有, 份表有講投機問題, 我要點填才不會有刑事起訴???? 

3. 仲有,我申請破產前一星期, 家人知道我有條ux財務數, 佢驚起上嚟, 囉埋退休棺材本出嚟走上財務公司,清晒條數.. , 我很對唔住家人,令全家陷入財困抑鬱...家人早前已借咗好多錢俾我冚數, 我應該一早講不至於破產...! 呢個情況, 我點填表呢.??會否引起不公平協商???我有俾家人借錢數目作為債權人之一.

4.生活費可以點調高?? 俾咪要講晒全家入息支出呢..???

煩請幫忙,我問律師行果邊, 佢地真係乜都求其, 做野又慢, 又不協調...好似我教佢地做野咁..仲話好耐冇接破產案來做...仲驚....都唔洗指意佢點教我填高d 生活費.
1. 呢段時間, 我可以點開戶, 又或可以點同公司講出人工形式呢.???
去永0開戶.由申到頒令,自由提錢.
2. 昨日我都出上左去律師樓囉左份,ea/b11, eab7aa form!!! 我唔識點填呀!!! 我炒股及報無業, 但我明天番臨時工, 咁身份係乜....仲有, 份表有講投機問題, 我要點填才不會有刑事起訴???? 
網上破署個SITE 有 SAMPLE 架.再唔係,破聯申破個FORUM 應該有LINK PROVIDE.自己搵下先

3. 仲有,我申請破產前一星期, 家人知道我有條ux財務數, 佢驚起上嚟, 囉埋退休棺材本出嚟走上財務公司,清晒條數.. , 我很對唔住家人,令全家陷入財困抑鬱...家人早前已借咗好多錢俾我冚數, 我應該一早講不至於破產...! 呢個情況, 我點填表呢.??會否引起不公平協商???我有俾家人借錢數目作為債權人之一.
你家人不應私自還數,你儘快通知主任.到時唔關你事,主任最多要UX 嘔錢.不過更多係不了了之.
你就煩多少少.同主任講家人驚UX ,監粗填數,你都唔知. 宜家仲欠幾多??

你家人同我家人真唔同.我家人立即 搞左張 平安紙,身家無我份.

4.生活費可以點調高?? 俾咪要講晒全家入息支出呢..???
DIU!! 生活費淨填自己.網上有SAMPLE. DL, 加番INFLATION, 加加減減,再拎上黎傾

朱大俠,你咁熱心,成日見你覆人。都唔知要加幾多分比你羅。不如搵你做埋版主,咁我唔駛成日加分咁煩!  發表於 4-12-2014 09:26
開戶問律師樓攞信,但可能要另外收費
除非你有詐騙成份,否則破產同刑事無關,入紙前有工返如實報導
除非書面上寫明唔需要你還,借過錢又要返都要填
生活費呢D野,律師同你作到天花龍鳳都無用,最終都係同主任或者外判傾,依家係你搞破產唔係你屋企人,唔會搞到佢地,踏實D
flypig 發表於 3-12-2014 10:51
去永0開戶.由申到頒令,自由提 ...

Admin , 多謝睇得起.做版主暫時未有緣份.時機到一定第一個通知你.
點解, 點解

我星期二出左破產no. 上左律師樓囉埋果份唔識填既諮詢文件,仲寄左信俾債權人銀行及我家人債主,我屋企人都收到信, 但星期四開緊工,銀行打來,信貸部又話再唔交彈去收數部, 之前已收到佢信話唔交影响信貸報告喎。。。。

咁星期的四就fax 果張臨時破產令俾佢啦,我話出左no. 佢仲叫我fax 添。。。

今日信用咭登記地址既另屋企,就收到銀行寄來的警告信,搞到家人好驚,仲叫我躲去第二度添。。。

銀行果張信就話若收到信7 日內唔交最低還款就採取法律行動或收數公司追討。。。。。

點解銀行仲出信又打埋冇來電電話來
銀行好大,唔同部門一堆。
你有no.,邊個追你,你就call佢地,
話已fax去佢地銀行。跟手讀no. ..
End
昨晚見左個議員律師,問佢關於職業點填,及開戶問題。俾佢噴到一面係

佢話申破前無業, 真空期間做緊temp, 照直填果份諮詢文件。
佢話我可試下問下銀行 開戶, 又話我遲左喎。

但我既律師秘書就叫公司出現金支票, 公司唔啋我咪白做?
咁我係咪又要再宣誓呀?

咁點?

今日 check 左 破署出左主任, kk chan.
家人打算投訴銀行不用俾証明可批出大額card loan.
家人朋友在銀行做,佢話銀行會於半年後將呢d 壞賬判俾收數公司追數,目標係事主身邊人即家人還債,唔理你破產。佢地收數會用盡一切方法煩家人。所以佢地咁容易會批大額 card loan 而又不用任何入息証明 。 我地亦十分擔心,叫我避一避。。。。。我呢頭手l未上庭又未交文件,又未俾新公司戶口, 那邊又要俾家人煩話要去銀行,金管局投訴銀行用不法手斷在我冇提交任何入息証明文件下批出大額現金套現。係講緊 接近1球 $ .
投訴甚麼哂gas.人地批錢唔需要你教。
做好自己好過。到有人滋擾,可以去告。間銀行有牌,唔會亂黎。
甚麼家人朋友,叫佢收皮。呢度大把巴絲打,一經申破,9成無事。頒令之後,9成9無事。淨低的,就係幫趁黑財。
littlemomo 發表於 12-12-2014 00:28
家人朋友在銀行做,佢話銀行會於半年後將呢d 壞賬判俾收數公司追數,目標係事主身邊人即家人還債,唔理你破 ...

家人朋友在銀行做,佢話銀行會於半年後將呢d 壞賬判俾收數公司追數,目標係事主身邊人即家人還債,唔理你破產。佢地收數會用盡一切方法煩家人。
呢D 朋友,真係痴孖根.銀行好多POST,佢做邊一個.佢憑咩講 銀行在 客仔老破之後,丙搵黑社會收數??
事實上,90年代中,銀行已極少極少採用不法手段追數,因會被釘牌.
銀行有機會釘牌的.無銀行會博. 拿!!! 你搵番近10年報紙,有無NEWS 講有任何案例可以謐明呢????
事實上,凡老破者,99% 欠銀行錢,佢咁講咪個個欠錢都俾黑社會追???
呢度超過100個巴打,從無 有過老破後 俾銀行追數等等 嚴重問題.

如果老破後仲有黑社會追數,我地老破黎托咩????????
至於投訴 銀行借錢俾你,唔好浪費心血時間喇. 人地雷曼苦主,有百幾個中堅份子,日日去搞9銀行.又議員又盛,
到最後搞足幾年... 你一條友去質疑 人地借錢批CREDIT 你,有無搞錯呀!!!!!!!
批多批少係 人地 business decision. 佢只要唔犯法就可以. 我相信那一位所謂銀行 職員,唔係 經理級...係的話,呢個人
隨口UP,唔係一D 負責任的踏實型. 我所講,你唔信,可以搵一間律師行問一下.....
我咪就係俾佢地煩到七彩囉, 我老兄由我出事到要破產,冇出過一亳錢,雖然地址報左佢到,但就係咁,又彈過所謂唔係咁熟既乜都唔做既律師俾我,我老兄仲衰過d 收數佬,唔係男人嚟。 佢搞到我兩老好驚,仲令我老爸驚起上嚟囉棺材本還晒 財務條數, 仲要成日聽埋同事朋友過大海俾人追數野,仲話要我揾地方避。。。。我極度憎佢,兩老仲以為佢係幫我,其實佢搞到我好想死。

老兄昨晚上嚟仲問我資料申訴銀行添,佢仲話若銀行既錯,可能不用我還錢添,家人一聽到,立刻和應添。
我諗你都係Join一join 破聯個bbq.
可能的話搵埋兩老同那一位老兄及銀行職員。而大海欠數,
與銀行收數不同。前者係黑社會,後者有監管